KMÜ’DE KAMİL ÖZDAĞ FEN FAKÜLTESİ BİLİM GÜNLERİ YAPILDI

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 210                 23.12.2011

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Kamil Özdağ Fen Fakültesi’nin Saray Holding sponsorluğunda düzenlediği “Bilim Günleri”ne Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Boztosun ve Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Adnan Teğmen konuşmacı olarak katıldı.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Karamanoğlu Mehmetbey Konferans Salonu’nda 23 Aralık Cuma günü saat 14.00’te gerçekleştirilen etkinliğe, Karaman Vali Yardımcısı Latif Memiş, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Esengün, Kamil Özdağ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Karaman Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, KMÜ idari ve akademik personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Program Kamil Özdağ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım’ın açılış konuşmasıyla başladı. Ardından Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Boztosun, “Makro Evrenden Mikro Evrene: 100. Yılında Nükleer Fizik” konulu bir sunum yaptı.

Prof. Dr. İsmail Boztosun konuşmasına atomun yapısını anlatarak başladı. Cern’de yapılan “Büyük Hadron Çarpıştırıcısı” projesi, “Higgs Bozonu” gibi kavramları açıklayarak devam eden Prof. Dr. Boztosun özellikle popüler fiziğin önemli konularından biri olan karadelikler konusu üzerinde durdu.

Prof. Dr. Boztosun fizik bilimi için gençlere şu önerilerde bulundu: “O kadar çok fizik problemi var ki bunlardan bir tanesini de siz çözebilirsiniz. İnsanların bir çoğu Mevlana’yı bilirler ama onun zamanında kim padişahtı diye sorarsanız size kolayca cevap veremezler. Sizler iyi bir nesilsiniz ve bizden çok daha uzaklara gidebilirsiniz. Hayat her zaman paraya endeksli yaşanmıyor” dedi.

Prof. Dr. Adnan Teğmen “Mekanik Şaşırtır” konulu sunumunda gençlere fizik biliminden korkmamaları gerektiğini söyledi. Salondakilere “Armut dibine düşer mi?” sorusunu soran Prof. Dr. Teğmen, bunun fizik kurallarına uymayan yanlış bir söyleme tarzı olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Teğmen “100 metre yükseklikten bir armutu yere bıraktığımızda ufak bir sapmaya uğrayarak yere düşer. Bu da bizim dünyaya gündelik kavramların açıklayamadığı bir algıyla baktığımızı gösterir” dedi.

Konuşmaların ardından KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen ve İl Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, sunum yapan öğretim üyelerine plaket takdim etti.

Etkinlik İİBF sergi alanındaki kokteyl ile sona erdi.