REKTÖR AKGÜL’DEN TÜRK DİL BAYRAMI MESAJI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, 26 Eylül Türk Dil Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Rektör Akgül, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Dünyanın en köklü dilleri arasında yer alan ve çok geniş bir coğrafyada konuşulan dilimiz Türkçe, asırlar boyunca geçtiği vadilerden derlediği desenlerle zengin bir nehir olmuş ve hala aynı coşkunlukla akmaya devam etmektedir.

Barındırdığı ifade kabiliyeti ve betimleme gücü, onu dünya dilleri arasında hatırı sayılır bir yere koymuş ve Türkçemiz; ona gönül veren, doğumundan ölümüne kadar onunla ağlayıp onunla gülen milyonlarca insanın başının tacı olarak dünyanın en çok konuşulan dillerinden biri haline gelmiştir.

Bilim ve edebiyattan kültür ve sanata kadar dokunduğu her alanda bizlere geniş bir anlatım olanağı sunan ve esrarlı diliyle her ifademizde bizi daha da derinleştiren Türkçemiz, üstüne titrediğimiz en değerli varlığımız ve korumamız gereken en büyük hazinemizdir.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi olarak bu bilinçten hareketle dilimizin doğru ve güzel konuşulması, yaygınlaştırılması, yabancı uyruklulara Türkçe öğretilmesi, Türkçe bilimsel eserlerin sayısının artırılması ve dil ile ilgili akademik çalışmalar yapılması konusunda üzerimize düşen sorumlulukların gereğini yerine getirmek için var gücümüzle çalışmaktayız.

1932 yılında Türkçemizin araştırılıp geliştirilmesi amacıyla kurulan Türk Dil Kurumu'nun ilk Dil Kurultayı ile kutlanmaya başlanan Dil Bayramı vesilesiyle, Türkçemize büyük önem veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Karamanoğlu Mehmet Bey'i, Yunus Emre'yi ve eserleriyle Türkçemize hizmet ederek yolumuzu aydınlatan sayısız ismi saygı ve şükranla anıyor; dil konusundaki farkındalığımızın her geçen gün daha da artmasını temenni ediyorum.”