KOP BÖLGE KALKINMA İDARESİ BAŞKANI PROF. DR. MEHMET BABAOĞLU KMÜ'DE

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 69                        10.04.2012
 
 
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesini (KMÜ) ziyaret etti.
 
KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen’i makamında ziyaret eden Babaoğlu, KOP’un sadece Konya ovasında değil, Karaman, Aksaray ve Niğde illerini de kapsayan geniş bir alanda, tarımsal sulama, arazi toplulaştırma, kırsal turizm, termik santral, ulaşım gibi farklı konularda çalışmalar yaptığını açıkladı.
 
Tarımsal uygulamaların yapılamadığı bölgelerde göç olduğunu dile getiren Babaoğlu “Tarımsal üretimin temel kaynağı sudur. Kışın buralarda çok yağış oluyor ve toprakların bağrından su akıp gidiyor. Su depolanamadığı için çiftçiler bağ ve bahçelerini sulayamıyorlar. Bu da bölgede göçe neden oluyor. İnsanlarımızın bulundukları yerde doymalarına imkan sağlamalıyız. Bu şekilde tarımsal ve kırsal kalkınma başta olmak üzere, turizm, sanayi, ticaret, eğitim, sağlık, araştırma-geliştirme, kurumsal ve beşeri kapasite geliştirme, lojistik, enerji gibi her türlü yatırımı eylem planına yansıtmak durumundayız. Hedefimiz 5 yıllık bir eylem planı hazırlayarak 1 milyara yakın bir kaynağı bu bölgeye getirip, bu kaynakları altyapı ve kamu yatırımı olarak yönlendirerek bu bölgeyi yeniden imar etmektir. Bu amaçla Karaman ilinde Valiliğimiz, Belediyemiz ve Üniversitemiz başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşların katkı vermesini arzu ediyorum.” dedi.
 
Ayrıca bölge içinde kentler arasında da ciddi bir gelişmişlik farkının olduğuna dikkat çeken Babaoğlu “Kalkınma Bakanlığının belirlediği parametrelere göre teşvik sistemleri belirlendi. Tarım ve su kaynaklarının kullanılması bizim birinci önceliğimiz. Ancak toplulaştırma projeleri yapacak sistem ve insan kapasitesi yoktur. Toplulaştırma ile birlikte basınçlı sulama sistemlerini uygulamaya konması gerekmektedir. Bu sayede küçük sulama sistemleri ile Aksaray’dan Akşehir’e kadar olan hattaki 400’e yakın köyün sulama altyapısını 5 yılda tamamladığımızda buralarda da organik tarımı teşvik ederek nihai hedefimize ulaşabiliriz. Bu şekilde ovanın tarımsal potansiyelini nitelikli bir tarımsal üretime yönlendirebiliriz.” diye konuştu.
 
Babaoğlu Karaman ilinde organik tarımla ilgili farkındalık oluşturmanın gerekli olduğunu söyleyerek, ancak organik tarım sayesinde rekabet gücünün artacağına dikkati çekti. Ayrıca meyvecilik sektörünün de avantajlı yönlerinin ön plana çıkartılması gerektiğinin altını çizen Babaoğlu Karaman’da elma üretiminde çeşit dönüşümü ve kalite yükseltilmesinin sağlanması gerekliliğini vurguladı.
 
Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, "KOP Kalkınma İdaresi Başkanlığı olarak bölgeye kaynak sağlayıp imar etmek istiyoruz. Bu noktada üniversitenin fikir üretme rolü orta çıkmaktadır. Karaman’da en büyük güvence Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesidir. Üniversite, il bazında tarımla ilgili kuruluşları koordine etmelidir.” dedi.
 
Konya Ovası Projesi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu'nun ziyaretinden memnuniyet duyduğunu ifade eden KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen "Konya Ovası Projesinin, ilimiz ve bölgemizin tarımsal faaliyetleri açısından önemi büyüktür. Konya Ovası Projesinin (KOP) gerçekleşmesi durumunda sadece tarım alanında değil, aynı zamanda içme ve kullanma suyunun temin edilmesi ve hidroelektrik enerji üretiminin sağlanması bakımından da önemli ilerlemeler sağlanacaktır. Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu başkanlığında Konya Ovası Projesinin en kısa zamanda başarılı olacağına inanıyor, ülkemiz ve bölgemiz için hayırlı olmasını diliyorum." dedi.