KARAMAN HALKI, AKTEKKE 15 TEMMUZ DEMOKRASİ MEYDANINDA BULUŞTU

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Namık Ak, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında ilde “Türkiye Geçilmez” temasıyla düzenlenen bir dizi programa katıldı.

15 Temmuz  darbe girişiminin beşinci yıl dönümünde düzenlenen programa Vali Mehmet Alpaslan Işık, Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Samet Asiltürk, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namık Ak, il ve üniversite protokolü ve vatandaşlar katıldı.

Program, Karaman Asker ve Polis Şehitliğinin ziyaret edilmesinin ardından saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı; Kur’an-ı Kerim tilaveti ve şehitler için edilen dualarla devam eti.

Şehitlik Ziyaretleri

Program kapsamında il protokolü tarafından şehitlerin mezarlarına karanfil bırakılırken 15 Temmuz darbe girişimi sırasında şahadete erişen Karamanlı Şehit Muhammed Yalçın’ın Kâzım Karabekir ilçesinde yaşayan ailesi ziyaret edildi. Ziyaretin akabinde Şehit Muhammed Yalçın’ın ilçede bulunan kabri ziyaret edildi. Protokol üyeleri daha sonra Şehit Polis Memuru Abdullah Terzi’yi kabri başında ziyaret ederek mezarına karanfil bıraktılar.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri çerçevesinde 15 Temmuz şehitleri ve tüm şehitler için Aktekke Camii, İmam-ı Azam Camii ve Yeşil Camii'de Mevlid-i Şerif okunarak Kuran-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi.

Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanı

Anma programı Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanında gerçekleştirilen etkinliklerle devam ederken protokol üyeleri etkinlikler öncesinde alanda kurulu bulunan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Aşı Çadırı ve kan bağışlarının yapıldığı Kızılay Kan Merkezi'ni ziyaret ederek burada yetkililerden bilgi aldı.

Daha sonra Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde 15 Temmuz darbe gecesi yaşananların konu edildiği resim sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

Milli Birlik Yürüyüşü

Resim sergisinin ardından il protokolünün yanı sıra vatandaşların katılımıyla Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanından başlayan ve yine aynı noktada sona eren Milli Birlik yürüyüşü gerçekleştirildi.

Türk bayraklarıyla meydanı dolduran yüzlerce vatandaşın katıldığı anlamlı program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından protokol konuşmalarıyla devam etti.

"15 Temmuz; kahramanlık destanı yazan bir halkın direniş günü"

Programda konuşan Vali Işık, "15 Temmuz 2016 tarihi özgürlüğüne, ezanına, vatanına sahip çıkan, o gün kahramanlık destanı yazan bir halkın direniş günü. O gün genç yaşlı demeden Türk, Kürt, Çerkez, sağcı, solcu demeden bu millet tek bir ülkü etrafında toplanmış ve Türkiye’nin geçilmez olduğunu başta darbeci hainlere ve düşmanlarımıza olmak üzere tüm dünyaya göstermiştir. Ben Cenab-ı Hak'tan bir daha böyle günleri bizlere yaşatmamasını diliyor, başta bu halk hareketini ateşleyen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere her kim olursa olsun demokrasiye sahip çıkanlara teşekkür ediyorum. O gün, kendini siper ederek yaralanan gazilerimize sağlık ve uzun ömürler diliyorum. Şehitlerimizi bir kez daha sonsuz minnet, şükran, rahmet ve saygıyla yad ediyorum." dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Oturarak Voleybol Süper Ligi 2020-2021 sezonunu şampiyon olarak tamamlayan Karaman İl Özel İdaresi Spor Kulübü oyuncularına ve 15 Temmuz Sancak Koşusu'nda dereceye girenlere ödülleri verildi ve sahne gösterileri gerçekleştirildi.

15 Temmuz Ruhu

Saatler 00.13'ü gösterdiğinde tüm yurt genelinde aynı anda salalar okunarak 15 Temmuz ruhu yeniden yaşandı. Kuran-ı Kerim tilaveti ve şehitler için edilen duaların ardından demokrasi nöbeti ile 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri sona erdi.