’GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE DARBELER VE 15 TEMMUZ’ KONULU PANEL

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Edebiyat Fakültesi tarafından ’Geçmişten Günümüze Darbeler ve 15 Temmuz’ konulu panel düzenlendi.

Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen panel, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Panelde ilk olarak söz alan Edebiyat Fakültesi Dekan V. Mehmet Mercan, ‘Osmanlı Devleti Döneminde Darbelere Genel Bir Bakış’ konusunda önemli açıklamalarda bulunarak, Osmanlı Devleti döneminde yaşanan Alemdar Mustafa Paşa Darbesi ve Kuleli Vakasından bahsetti.

Prof. Dr. Mercan, Cumhuriyet döneminde olduğu gibi Osmanlı Devleti döneminde de darbe ortamlarının hazırlandığını ifade etti.

Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü doktora öğrencisi İbrahim Satı ise ’30 Mayıs 1876 Darbesi’ hakkında katılımcılara önemli bilgiler aktardı.

Satı, “30 Mayıs 1876 tarihinde Sultan Abdulaziz, Erkan-ı Erbaa’nın planlayıp organize ettiği darbe ile tahttan indirilmiş yerine Veliaht Murad Efendi, V. Murad unvanı ile hükümdar yapılmıştır. Bu darbe hem amaçlanana ulaşılması hem de devlette idari sistemi değiştirmesi yönüyle Türk siyasi tarihine kötü bir miras bırakmıştır.” dedi.

“15 Temmuz, tarihimizdeki en dramatik olaylardan birisidir”

Panelde son olarak söz alan Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Alaattin Uca, ‘Geçmişten Günümüze Darbeler ve 15 Temmuz’ konusunda detaylı açıklamalarda bulundu.

Doç. Dr. Uca, 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin tarihimizin en dramatik olaylarından birisi olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “15 Temmuz’da milletin tankıyla, topuyla, uçağıyla kendi halkına, meclisine, kendi askerine ve polisine saldıran bir zihniyet ortaya çıkmıştır. Bu zihniyetin arkasında küresel emperyalist güçlerin bulunduğu bilinen bir gerçektir. Bu girişimin amacı ülkemizi işgal ve bölmektir. Osmanlı döneminde de 36 Osmanlı padişahından 12’si darbe ve isyanla tahttan indirilmiş hatta katledilen padişahlar olmuştur. Cumhuriyet döneminde de siyasi iktidarlar üzerindeki vesayet devam ettirilmek istenmiştir. Halkın iradesi ve milli egemenlik kavramı yok sayılmıştır. 15 Temmuz’da ise halk iradesine sahip çıkmıştır.”

Panel, konuşmacılara teşekkür belgelerinin verilmesinin ardından sona erdi.