KMÜ REKTÖR YARDIMCISI AYDIN’DAN TARIM SEKTÖRÜNÜ HEYECANLANDIRAN ÇALIŞMA

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nevzat Aydın başkanlığındaki ekip, tarım sektörünü heyecanlandıran bir çalışmaya imza attı. Araştırmacılar iki yıllık çalışmayla bilime ve ekonomiye katkı sağlayacak yeni bir buğday tohumu buldu.

Tohum ıslahına yönelik araştırmalar yapan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nevzat Aydın, konuyla ilgili yaptığı açıklamada buğdayın A kromozomunda gluten üretiminden sorumlu genlerin olmadığı tohumların daha önce farklı ülkelerdeki araştırmacılar tarafından tespit edildiğini, buğdayın B kromozomunda gluten üretiminden sorumlu genlerin olmadığı tohumun da üniversitede yapılan çalışmalar sonucu bulunduğunu ifade etti. Çalışmanın gıda ve tohumculuk sektörü için önemli yenilikler getireceğini ve bilimsel araştırmalarda kullanılacağını belirten Aydın, bulunan tohumun zayıf gluten özelliğine sahip tohumların geliştirilmesi için kullanılacağını, bu özelliklere sahip tohumların özellikle bisküvi ve atıştırmalık sektörü için büyük önem taşıdığını kaydetti.

"Hassas tarım ve yenilikçi işlemi teknolojileri açısından çok önemli"

On binlerce buğday üzerinde yapılan analiz sonucunda bulunan tohumun, bisküvi ve atıştırmalık sektörünün ihtiyaç duyduğu ham madde talebini karşılamaya büyük katkı sağlayacağını aktaran Aydın, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Ülkemiz buğday genetik kaynakları bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Yerel tohumlarımızın genetik özelliklerinin belirlenmesi, tohum geliştirme çalışmalarına büyük katkı sağlayacaktır. Araştırmacı, tohum ve gıda sektöründeki rekabette Türkiye'nin elinin güçlenmesi için yenilikçi yaklaşımlara ihtiyaç var. Üniversite olarak yürütmüş olduğumuz buğday tohum ıslah çalışmalarında önemli bir bilimsel sonuca ulaştık. Elde ettiğimiz sonuç, gerek hassas tarım gerekse yenilikçi işleme teknolojileri açısından önemli. Bu çalışmaları hızla ilerletip, özellikle Türkiye'de ilk kullanıcısı olduğumuz hızlı ıslah teknolojisini de kullanarak çiftçilerimize yeni tohumları sunacağız."

Rektör Gavgalı’dan Kutlama

KMÜ’nün ‘Hassas Tarım Uygulamaları ve Yenilikçi İşleme Teknolojileri’ alanında bölgesel kalkınma üniversitesi olduğunu hatırlatan KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı da buldukları yeni tohumun bisküvi, atıştırmalık ve düşük glutenli ham madde talep edilen ürün grupları için büyük önem taşıdığını kaydetti. Tohumun ürünlerin kalitesini artıracağına dikkati çekerek bu tür çalışmalara her zaman destek olacaklarını ifade eden Rektör Gavgalı, Prof. Dr. Nevzat Aydın ve ekibini tebrik ederek, başarılarının devamını diledi.