KMÜ’DE ‘8. ULUSLARARASI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KONGRESİ’ BAŞLADI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) ev sahipliğinde Çocuk ve Toplum Derneği iş birliği ile organize edilen ‘8. Uluslararası Okul Öncesi Eğitim Kongresi’ başladı.

Cumhuriyet’in 100. Yılında ‘Okul Öncesi Eğitim’ temasıyla düzenlenen kongreye Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nevzat Aydın, bilim insanları, üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, üniversitenin tanıtım filmi gösterimi ile devam etti.

“Okul öncesi dönemin eğitim sürecindeki rolü ve ehemmiyeti paha biçilemezdir”

Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı KMÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Yılmaz, kongreyi okul öncesi eğitim çalışmalarında iz bırakan Prof. Dr. Ayla Oktay’ın anısına düzenlediklerini belirterek şunları söyledi: “Bireylerin yaşamına yön veren, kişiliğini şekillendiren,  en önemli yaşam deneyimlerini elde ettikleri okul öncesi dönemin eğitim sürecindeki rolü ve ehemmiyeti paha biçilemezdir. Okul öncesi eğitim alanına yönelik bilimsel paylaşımlara ev sahipliği yapmaktan onur duyduğumuz kongrenin alan yazına katkı sunmasını dileriz. Cumhuriyet’in 100. Yılında okul öncesi eğitim temasıyla yola çıktığımız ‘8. Uluslararası Okul Öncesi Eğitim Kongresi’, İstiklal Mücadelesinin sonunda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün zamanının ötesindeki vizyonu ve bakış açısının en önemli eserlerinden biri olan Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yaşına ithaf edilmektedir. Çağdaş, uygar, bağımsız ve bilimin ışığında fikirlerle inşa edilen ve geleceğe yön veren Cumhuriyetin, tüm ulusumuz için kutlu ve daha nice yüzyıllarca sürmesi temennisi ile.”

“Çocukların eğitim ve gelişimlerinde bütün bir toplumun sorumluluğu bulunmaktadır”

Kongre Onursal Başkanı Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı ise “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk adımlarını attığı ülkemizin varoluş mücadelesi olan Cumhuriyetin ilanı ile İstiklal mücadelemiz büyük bir zaferle taçlanmıştır.  Türkiye Cumhuriyeti’nin varoluş serüveninde emeği geçen başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatanı uğruna can veren tüm şehit ve gazilerimizi şükranla yâd ederiz.” diyerek sözlerine başladı.

Rektör Gavgalı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bir Afrika atasözünde ifade edildiği gibi bir çocuğu büyütmek için bir köye ihtiyaç vardır. Bu nedenle çocukların eğitim ve gelişimlerinde yalnızca ebeveynleri ya da öğretmenleri değil bütün bir toplumun sorumluluğu bulunmaktadır. Bu toplumsal sorumluluk bilinci ile çocukluk çağında bireye sunulan desteğin geleceğimize yatırım olduğu kanaatindeyiz. Kongremizin okul öncesi eğitimin bugününe ve geleceğine yön vermesi ve başarı ile tamamlanmasını diliyor, kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen tüm öğretim elemanlarımıza teşekkür ediyorum.”

Açış konuşmalarının ardından Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Müzik Bölümü tarafından hazırlanan ‘Cumhuriyet’ temalı müzik dinletisine geçildi. Dinletinin ardından Prof. Dr. Ayla Oktay anısına hazırlanan video gösterimi sunuldu.

Program, Maltepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rengin Zembat’ın ‘Türkiye’de Okul Öncesi Eğitim ve Öğretmen’ konulu sunumu ile devam etti.

Prof. Dr. Zembat, dünden bugüne öğretmen yetiştirme konuları hakkında önemli açıklamalarda bulunarak, gençlere nasıl bir öğretmen olmaları gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu.

Hediye takdiminin ardından oturumlarla devam eden ‘8. Uluslararası Okul Öncesi Eğitim Kongresi’ 28 Ekim 2023 Cumartesi günü sona erecek.