KMÜ’DE İNSAN HAKLARI PANELİ

Karaman Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu ile Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Hukuk Müşavirliği tarafından 'İnsan Hakları' konulu panel düzenlendi.

Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla gerçekleştirilen panele Vali Yardımcısı Fatih Baysal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serkan Ada, Belediye Başkan Yardımcısı Eyüp Hüsamettin Aslan, il ve üniversite protokolü, üniversite personeli ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından moderatörlüğünü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Hüseyin Akkaş’ın yaptığı panele geçildi. Prof. Dr. Akkaş, insan hakları kavramının insani, etik ve ahlaki bir kavram olduğunu belirtti.

KMÜ Hukuk Müşavir V. Öğr. Gör. Büşra Çeliköz ise insan haklarının tarihsel gelişiminden bahsederek, Birleşmiş Milletler’in (BM) kurulma aşaması ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin ilan edilme süreci hakkında önemli bilgiler aktardı. Konuşmasında İsrail’in acımasız saldırıları nedeniyle Gazze’de yaşanan insanlık dramına da dikkat çeken Çeliköz “İsrail’in Filistinli sivil halka yönelik başlattığı uluslararası hukuk ve insancıl hukuk kurallarını ihlal eden ve savaş suçu teşkil eden saldırıları insan haklarına yönelik bir başkaldırıdır.” dedi.

Panelde son olarak söz alan Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Adem Seleş de ulusal düzeyde devlet ve insan hakları ilişkisinden bahsetti. Seleş, “Din, can, akıl, nesil ve mal emniyetinin sağlanması hukukun ve devletlerin önceliği olmalıdır” ifadelerini kullandı.