KMÜ’DE ‘28 ŞUBAT’ KONUŞULDU

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Dil ve Kültür Öğrenci Topluluğu tarafından ‘'Cumhuriyet Tarihinin Kara Lekesi 28 Şubat Postmodern Darbesi’ konulu konferans düzenlendi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferansa Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serkan Ada, üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.

Program, Kuran-ı Kerim tilaveti ve 28 Şubat sürecini anlatan video gösteriminin ardından Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı’nın açış konuşması ile devam etti.

28 Şubat sürecinde yaşanan sıkıntıları anlatan Rektör Gavgalı, “Allah bir daha hiç birimize o günleri yaşatmasın. Özellikle kızlarımız ve kadınlarımız bu süreçte çok fazla zorluk yaşadı. Ancak o günler geride kaldı. Türkiye şu anda özgürlükler ülkesi haline geldi. Herkes inancını istediği gibi yaşayabiliyor. Allah kazandığımız bu özgürlüğü bir daha kaybettirmesin. Bizlere düşen görev yaşanan bu sıkıntıları unutturmamaktır. Bu vesileyle programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Rektör Gavgalı’nın konuşmasının ardından Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alaattin Uca, Türkiye’de Cumhuriyet’in ilanından günümüze kadar geçen süreçte Türk demokrasisine yapılan müdahaleleri anlattı.

Sözü 28 Şubat postmodern darbesine getiren Uca, dönemin Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın hükümetini devirmek için bazı çevreler tarafından harekete geçildiğini vurgulayarak şunları söyledi: “28 Şubat 1997’de Milli Güvenlik Kurulu tarihindeki en uzun toplantılardan birini yaparak hükümeti yönlendirici kararlar aldı. Başbakan Necmettin Erbakan bu kararları imzalamadı. Yapılan baskılar sonucunda istifa etmek zorunda kaldı. Bu dönemde Müslüm Gündüz, Susurluk kazası gibi olaylar yaşandı. Kamu kurum ve kuruluşlarında başörtüsü yasağı getirildi. Bunlar toplumda huzursuzluk kaynağı oldu. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) iktidara gelmesiyle 28 Şubat sürecinin yaşanmasına neden olan kişilerin yargılanma süreci başladı. Dileriz bundan sonra Türk demokrasisi bu tarz olaylarla bir daha hiçbir zaman karşılaşmaz.” dedi.

Program, plaket takdiminin ardından sona erdi.