KMÜ’DE ‘ÜMMETE UMUT OLMAK’ KONULU KONFERANS

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Geçerken Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Ümmete Umut Olmak’ konulu konferans düzenlendi.

Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Halit Çalış’ın konuşmacı olduğu konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nevzat Aydın, İl Müftüsü Faruk Gürbüz, üniversite personeli, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Program, Kuran-ı Kerim tilaveti ve Geçerken Öğrenci Topluluğu Başkanının selamlama konuşması ile başladı.

“Kendine umut olmayan başkasına umut olmaz”

Konuşmanın ardından kürsüye gelen Prof. Dr. Halit Çalış, “Kendine hayrı olmayanın kimseye hayrı olmaz. Kendine umut olmayan başkasına umut olmaz. Kendi zihniyetindeki takıntılarından kurtulmayan birisi başkasına yardımcı olamaz.” diyerek sözlerine başladı.

Prof. Dr. Çalış, “Her davranış bir duygunun sonucudur. Duyguyu şekillendiren düşüncelerdir. Düşüncelerimizi besleyen zihniyettir. Kısaca zihniyet değişmeden düşünce, düşünce değişmeden duygu, duygu değişmeden ise davranış değişmez. Bir kişinin zihniyeti fesada uğramış, duyguları işgal edilmişse erdemli yaşamın ilkelerini başka yerlerde arar. Zihniyetin ve duyguların beslendiği kaynaklara dikkat etmeliyiz. Bir müminin bilginin doğru tespitine ve bilginin isabetli yorumuna ihtiyacı vardır. Zihniyet kodlarımızın yerli yerine oturabilmesi için usule ve metoda dikkat etmeliyiz. Zihniyetimizin doğru şekillenmesi ve fesattan kurtulması için ilimle beslenmeli, Kuran ve sünnet ile doğru irtibat kurmalıyız.” dedi.

Duygunun işgalden kurtulması için yapılması gerekenler hakkında tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Çalış sözlerini şöyle sürdürdü: “Duygularımızın nereden ve nasıl beslendiğine dikkat etmeliyiz. İbadet hayatımız düzgün olacak. Kuran ve sünneti çok okuyacağız. Kabir ziyaretini ihmal etmeyeceğiz. Birbirimizle daha fazla aynı ortamda bulunup sohbet edeceğiz. Hastalarımızı ziyaret edecek ve şükretmeyi öğreneceğiz. Daha fazla rabbimizi anacak ortamları çoğaltacağız. Televizyonda gördüğümüz vahşet görüntülerini daha az izleyeceğiz. Ayrıca zihniyetimizi fesattan, duygularımızı işgalden kurtarmak için özgüvenli ve cesur olacağız. Hata yapmaktan korkmayacağız ve gayretimiz sonsuz olacak.”

Konferans, katılımcıların sorularının cevaplandırılması ve hediye takdiminin ardından sona erdi.