KMÜ’DE BİLİNÇLİ TÜKETİCİ BULUŞMASI

 Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No:49          15.03.2013     

 

 

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından “Bilinçli Tüketici Buluşması” başlıklı seminer düzenlendi.Üniversitenin Karamanoğlu Mehmetbey Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminere Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanı ve aynı zamanda Karaman Ticaret İl Müdürü olan Yusuf Arı, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Üyesi Avukat Şerife Eğilmez Taşkıran ve Uzman Fatih Çelenk konuşmacı olarak katıldılar.Semineri KMÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Kemal Esengün, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Çevik ve çok sayıda öğrenci takip etti.    

Yusuf Arı yaptığı konuşmada, 15 Mart’ın Dünya Tüketici günü olduğunu hatırlatarak, tüketicilerin bilinçlenmesi açısından bugünün değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Tüketicinin hakları kadar üreticinin de sorumlulukları olduğunu vurgulayan Arı, ”Üretici-tüketici ilişkisi iki yönlü düşünülmelidir.” dedi.    

Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Üyesi Avukat Şerife Eğilmez Taşkıran da tüketici haklarıyla ilgili hukuki bilgiler vererek, tüketici sorunları hakem heyetlerinin işleyişleri hakkında ayrıntılı bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye’de il ve ilçelerde toplam 975 tane tüketici sorunları hakem heyetinin olduğunu belirten Şerife Eğilmez Taşkıran, “Bu heyetler azami 3 ay içinde karar vermek zorundadırlar. Bin 191 liraya kadar olan anlaşmazlıklarda bu heyetlerin kararları bağlayıcı nitelik taşımaktadır. Bu bedel üzerindeki anlaşmazlıklara yönelik kararlar tüketici mahkemeleri için klavuz niteliği göstermektedir.” diye konuştu. 

 Uzman Fatih Çelenk, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu Hakkında bilgiler paylaştı.  Gümrük ve Ticaret Bakanlığının tüketicinin lehine olacak yeni bir kanun tasarısı üzerinde çalışmalar yaptığını ve bu taslağın Ağustos 2012’de kamuoyunun görüşüne açıldığını söyledi.  

Sözleşmelerde yer alan haksız şartların tüketicinin karşılaştığı en büyük sorun olduğunu belirten Çelenk, ”Sözleşmelerdeki yazıların en az 12 punto ve koyu siyah harfle yazılması zorunludur.“ dedi. Uzman Fatih Çelenk 1990’larda çok popüler olan gazetelerin promosyon verme faaliyetlerden de bahsederek, o dönem tüketicilerin yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Sorunların önlenmesine yönelik, süreli yayın yapan kuruluşların kültürel ürün dışında promosyon vermesinin yasaklandığını bildirdi. 

 KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Esengün ve katılımcıların, günlük hayatta ürün satın alırken karşılaştıkları sorunlara yönelik sorularını konuşmacılar örneklerle cevaplandırdılar. 

 Seminerin sonunda Prof.Dr. Kemal Esengün Yusuf Arı’ya, Prof. Dr. Osman Çevik Fatih Çelenk’e ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Mortaş da Şerife Eğilmez Taşkıran’a plaket takdim ettiler.