KMÜ’DE HEMŞİRELİK ANLATILDI

 Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No:64                 27.03.2013        

 

 

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Sağlık, Kültür ve Etik Topluluğu, “Hemşirelikte Geçmişten Geleceğe” başlıklı bir konferans düzenledi.  

Üniversitenin Karamanoğlu Mehmetbey Salonunda 26 Mart Salı günü saat 14.00’te gerçekleştirilen konferansın konuğu Acı Badem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hayat Yalın oldu.  

Konferansa KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Şahin ile çok sayıda hemşirelik bölümü öğrencisi katıldı.Yrd. Doç. Dr. Hayat Yalın, konferansını katılımcılara yönelttiği sorularla zenginleştirerek interaktif bir ortamda sunumunu gerçekleştirdi. Yalın, “Hemşirelik mesleğinde nereden geldik, nereye gidiyoruz?" sorusuyla mesleğin tarihsel sürecini anlattı.  

Yalın, hemşireliğin miladının Florence Nightingale ile başladığını söyleyerek,  Nightingale’in hemşireliğin bilimsel yönünü vurguladığı için milat olarak kabul edildiğini kaydetti. Bu milat öncesinde Hz. Muhammed döneminde yaralı askerlere bakan kadınların olduğuna dair bilgilerin bulunduğuna dikkati çeken Yalın, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde var olan darüşşifalardan da örnekler verdi.  

Hemşirelik eğitiminin geçirdiği aşamalara değinen Yrd. Doç. Dr. Hayat Yalın, dünyada hemşirelik mesleğinde lisans eğitimine 1905’te başlanmasına rağmen, ülkemizde 50 yıl gecikmeli olarak 1955’te üniversite düzeyinde eğitime başlandığını belirtti.  

Yrd. Doç. Dr. Hayat Yalın 1995’te Yüksek Sağlık Şurasında alınan kararla hemşirelik eğitiminde standardizasyonun sağlandığını, daha önceleri hem lise hem önlisans ve lisans mezunu hemşirelerin olduğunu belirtti. Yalın, “Ancak, hemşire açığının çok fazla olmasından dolayı tekrar sağlık meslek liseleri açılmıştır.” dedi. 1999’a kadar hemşireliğin bayan mesleği sayıldığını bu tarihten sonra erkek hemşirelerin de meslekte var olmaya başladığını söyledi.  

Gelecekte hemşirelik mesleğini bekleyen gelişmeleri de anlatan Yrd. Doç. Dr. Hayat Yalın, “Hemşirelik bakım planlarıyla yüklü robot hemşireler olabilir mi?” sorusunu tartışmaya açtı.  Yalın, teknolojik ilerlemelere karşın hiçbir robotun insanda var olan duygu ve vicdanı hastaya yansıtamayacağını vurguladı.  

Konferans sonunda Yrd. Doç. Dr. Hayat Yalın’a KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen tarafından plaket takdim edildi.