KMÜ’DE BAĞIMLILIK PANELİ

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No:111      03.05.2013

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Sağlık, Kültür ve Etik Öğrenci Topluluğu tarafından "Bağımlılık” konulu panel düzenlendi. Panele  Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Sonay Kurt ve KMÜ Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nejla Canbulat konuk oldu.

Üniversitenin Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda 2 Mayıs 2013 Perşembe günü saat 14.00’te gerçekleştirilen panele   KMÜ Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Şahin ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Bağımlılık Tedavisinde 3S Kuralı

Yrd. Doç. Dr. Ayşe Sonay Kurt konuşmasında alkol, sigara ve madde bağımlılığı üzerinde durdu. Madde bağımlılığının sebep olduğu hastalıkları anlatan Kurt, özellikle gençleri maddeye alıştırmak için başvurulan yöntemlere dikkat çekti.

Yrd. Doç. Dr. Ayşe Sonay Kurt madde bağımlılığına yönelik tedavi yöntemleri hakkında da bilgiler vererek tedavideki 3S kuralını “sevgi, saygı, sabır” olarak açıkladı. Doğu toplumlarında madde bağımlılığını önlemek için kişileri sportif faaliyetlere yönlendirme çalışmalarına başlandığını da sözlerine ekledi.

Türkiye’nin %60’ı İnternet Bağımlısı

Yrd. Doç. Dr. Nejla Canbulat konuşmasında internet bağımlılığı konusunda ayrıntılı bilgiler verdi. Canbulat, Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre en fazla internet bağımlılığının erkeklerde görüldüğünün saptandığını söyledi. Erkeklerdeki yaş aralığının ise 16-24 olarak belirlendiğini kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Canbulat sağlıklı internet kullanmak için uygun zamanlamanın ve istenilen amaca uymanın önemli olduğunu belirtti. Canbulat  “ Bilgisayar başında saatlerce kalmak göz, baş ve boyun ağrılarına da sebep olmaktadır.” dedi.

Türkiye’nin %60’nin internet bağımlısı olduğunu belirten Canbulat,” 2012’de Mazhar Osman Devlet Hastanesinde internet bağımlılığı polikliniği açıldı. Bu tarz yerler çok az ülkede mevcut. 2 ayda 300 başvurunun yapılmış olması da durumun ciddiyetini ortaya koymaktadır.” diye konuştu.

Panel katılımcılara plaket takdim edilmesiyle sona erdi.