KMÜ’LÜ ÖĞRETİM ÜYESİNİN PROJESİ AB-COST PROJELERİ KAPSAMINDA KABUL EDİLDİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Kamil Özdağ Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Bekir Yıldız’ın yürütücülüğünü yaptığı kimya projesi Avrupa Birliği-COST Projeleri kapsamında kabul edildi.

Altın Elektrot Üzerinde Birbirlerine Polimerik Köprülerle Bağlanmış Kaliks[n]aren/Siyanin Boya/IrO2Nanotanecik Yapılar İçeren Suyu Tam Olarak Ayrıştıran Yeni Fotoelektrokimyasal Hücreler” başlıklı projede sabit bir voltaj uygulanmasıyla görünür bölge ışığı kullanarak suyu hidrojen ve oksijen gazlarına ayrıştırabilen foto elektrokimyasal hücre sistemi yapılması hedefleniyor.

250.000 TL’lik bütçeye sahip projenin araştırmacılığını KMÜ Kamil Özdağ Fen Fakültesi Kimya Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Oktay Talaz ile Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümünden Dr. Serkan Eymur üstlendi. 24 ay sürecek projenin danışmanlığını ise ODTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünden Prof. Dr. Levent Toppare yapacak.

Doç. Dr. Hüseyin Bekir Yıldız yaptığı açıklamada projenin önemine değinerek,   “Projemiz Avrupa Birliği içinde bir ağa dâhil olacak ve stratejik öncelikli alanlarda bilim insanı yetiştirilmesine ve uzmanlaşmaya katkı sağlayacaktır. Böylece uluslararası alanda rekabet edebilme kapasitemiz artacaktır.” diye konuştu.

Proje kapsamında suyun O2 ve H2 ayrıştırılması işlemi gerçekleştirilmesinin bilimsel anlamda çalışmalarına özgünlük kattığını belirten Doç. Dr. Yıldız Proje başarı ile tamamlandığı takdirde, sudan hidrojen üretimi için alternatif yöntemler arasında yer alacaktır. Projeden çıkacak sonuçlardan patent alınması ve bu sonuçların yüksek etki değerlikli dergilerde makaleler olarak yayımlanması mümkündür. Bu nedenlerle projenin yaygın etkisi yüksektir.“ dedi.