ÖZBEK FİRUZE CUMANİYAZOVA: “TÜRK MİLLETİ DÜNYANIN EN MİSAFİRPERVER MİLLETLERİNDENDİR”

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) tarafından 10-12 Mayıs 2013 tarihlerinde düzenlenen 2. Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresine katılan Özbekistanlı Firuze Cumaniyazova, KMÜ Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimine röportaj verdi.

Özbekistan Bilimler Akademisinden gelen Cumaniyazova’nın kongrenin açılışında yaptığı konuşmada Türkçenin her şeyden önce sevgi dili olduğunu vurgulaması salonu dolduranlar tarafından büyük alkış almıştı. Kongrede önemli simalarından biri olarak akıllarda kalan Firuze Cumaniyazova Karaman, KMÜ ve Kongre ile ilgili görüşlerini tüm içtenliğiyle anlattı.

“Avrupa’da Yapılan Kongrelerde Bu Kadar İlgi Göremezsiniz”

Türkçeyi sevgi dili olarak gören Firuze, kongreye katılmadan önce bilmediği bir şehre gelecek olmasından kaynaklanan bazı tedirginlikler yaşadığını itiraf etti. Ancak Karaman’a ayak basmasından itibaren gösterilen ilgiden dolayı tüm tedirginliklerinden kurtulduğunu söyledi. Kongreye ev sahipliği yapan hocaların ve kardeş öğrencilerin küçük hediyelerle inceliklerini göstermesi de Firuze’yi çok etkilemiş.

Kongrenin açılış programına Karaman’ın valisinden alay komutanına kadar önde gelen isimlerinin katılmasına şaşırdığını ifade eden Firuze Cumaniyazova “Kongreye herkesin ilgi göstermesi çok güzel. Avrupa’da kongrelere gittiğiniz zaman bu kadar ilgi ve özen göremezsiniz. Bu da Türk milletinin dünyanın en misavirperver milletlerinden olduğunun göstergesidir.“ diye konuştu.

“KMÜ Köklü ve Gelişmiş Bir Üniversite”

Firuze Cumaniyazova, kongreye gelmeden önce Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesini internet sayfasından takip ettiğini ve kongre hazırlıklarını titizlikle yaptığını gördüğünü dile getirdi. Cumaniyazova, “Aylar öncesinden her şeyin açıklayıcı ve yeterli bir şekilde hazırlanmış olduğunu fark edince üniversitenin profesyonellikten ödün vermeden çalıştığını anladım.” dedi.

Cumaniyazova, KMÜ ile ilgili düşüncelerini ise şu şekilde anlattı: “Üniversiteniz 5 yıl önce kurulmasına rağmen birçok kongreye ev sahipliği yapmış. Tüm çalışmalarını özveri ile sürdürüyor. Bence KMÜ köklü ve gelişmiş bir üniversite.”

“Karaman Küçük Bir Şehir, Ama Yaptığı İşler Büyük”

Karaman’a ilk defa geldiğini ancak şehri küçük ama şirin bulduğunu belirten Firuze Cumaniyazova, ”Karaman küçük bir şehir, ama yaptığı işler büyük. Türk Dil Bayramına ve 2. Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresine aynı anda ev sahipliği yapabiliyor. Bence bunun göz ardı edilmemesi gerekir.” şeklinde konuştu.

Kongrenin son gününde yapıkları geziden çok etkilendiğini ve Karaman’ın tarih kokan yerlerini görmekten büyük keyif aldığını söyleyen Firuze Cumaniyazova, “Karaman medeniyetlerin kesiştiği bir yerde kendine hayat bulmuş.” dedi.