Karamanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından 08-11 Mayıs tarihlerinde Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen “Başkentte Karaman Tanıtım Günleri”nin açılış programına Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Vali Murat Koca, Milli Eğitim eski Bakanı İstanbul Milletvekili Ömer Dinçer, Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, bürokratlar, iş adamları ve vatandaşlar katıldı.
“Türkçenin Başkenti Karaman”
Mehter Marşıyla başlayan program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Programın açılış konuşmasını yapan Karamanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Veli Bozkır, “Bugün Karaman’ın il oluşunun 25. yılı. Karaman çok genç bir il olmasına rağmen derin bir tarih ve kültüre sahip, Türkçenin başkenti, ülkemizin en önemli kentlerinden, Atatürk’ün dedelerinin ata yurdu, Hz. Mevlana ve Yunus Emre’yi yetiştirmiş, işsizlik sorunu olmayan, hatta çevre illere de istihdam sağlayan bir il.” diye konuştu. Bozkır, böyle bir etkinliği düzenlemek konusunda hiçbir zaman tereddüte düşmediklerini söyleyerek her şeyi Karaman sevdasıyla yaptıklarını dile getirdi.
Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan ise yaptığı konuşmada 4500 yıllık tarihiyle güçlü bir kimliğe sahip olan Karaman’ın ve Karamanoğullarının, yetiştirdiği değerleriyle ülkemize katkısının azımsanmayacak kadar çok olduğunu belirtti.
“Karaman, Yenilenebilir Enerjinin de başkenti olacaktır”
Vali Murat Koca, yaptığı konuşmada “Tarihte Karamanoğullarına başkentlik yapan ve soylu bir geçmişe sahip olan Karaman, Türkiye’nin 70. ilidir. 238 bin nüfusu ile Türkiye’de iller arasında 66’ıncı, 2011 yılı sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında ise 32’nci sırada yer alan Karaman, Türkiye’nin bisküvi üretiminin üçte birini ve bulgur üretiminin beşte birini karşılamakta, elma üretiminde de ikinci sırada yer almaktadır. Ülkemizin en verimli güneş potansiyeline sahip illeri arasında ilk sıralarda yer alan ilimizde güneş enerjisi alanında yatırımlar gerçekleştiğinde Türkçenin başkenti olan Karaman, aynı zamanda Yenilenebilir Enerjinin başkenti de olacaktır.” dedi.
“Karaman, Evlad-ı Fatihan olarak dünyanın dört bir yanına insan göndermiştir”
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ise konuşmasında Karaman'ın önemli manevi şahsiyetlere ev sahipliği yapmış bir kent olduğunu belirterek, Türk dilinin başkenti unvanını taşıyan Karaman’ın gıda sanayisinde de en gelişmiş illerden biri olduğunu ifade etti. Bakan Elvan, Karaman’ın Evlad-ı Fatihan olarak dünyanın dört bir yanına insan gönderen bir kent olduğunu ifade ederek, “Bizler de ekmeğini yemiş, suyunu içmiş insanlar olarak Karaman’ı çok seviyoruz. Karaman için hep birlikte hizmet etmeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Karamanoğlu Mehmet Bey’in fermanı okundu. Daha sonra Karaman Halk Eğitim Müdürlüğü halk oyunları grubu tarafından yöresel oyunlar gösterisi yapıldı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Vali Murat Koca ile protokol üyeleri tarafından Karaman’a mal olmuş birçok alanda sergi açıldı.
KMÜ, Karaman Tanıtım Günlerinde stant açtı
Başkentte Karaman Tanıtım Günlerinde Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi de stant açtı. Etkinlik süresince binlerce ziyaretçi tarafından Karaman Valiliği, Karaman Belediyesi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Karaman Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere Karaman’ın yiyecek içecek, tekstil ve kültürel ürünlerinin sergilendiği stantlar ziyaret edildi.
Dört gün süren tanıtım günlerinde Karaman yöresine ait halk oyunları gösterileri, yerel sanatçıların seslendirdiği türküler, resim sergileri gibi pek çok etkinlik de düzenlendi. Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen Başkentte Karaman Tanıtım Günleri, 12 Mayıs Pazar günü katılımcılara belgelerinin verilmesinin ardından sona erdi.