KMÜ’DE ‘ÜNİVERSİTE, TEKNOLOJİ ve PATENT’ PANELİ YAPILDI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Proje ve Teknoloji Transfer Ofisi (KMÜ PTTO) ile Konya Teknokent ve Selçuk Teknoloji Transfer Ofisi işbirliğinde ‘Üniversite, Teknoloji ve Patent’ konulu panel düzenlendi.

Panele KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, KMÜ PTTO Koordinatörü Doç. Dr. Savaş Sönmezoğlu ile akademik ve idari personel katıldı.

KMÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım yaptı. Prof. Dr. Yıldırım, panelin katılımcılara fayda sağlayacağını umduğunu belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

“Buluşçularımızı yalnız bırakmıyoruz”

Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı ve Selçuk TTO Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Bayram Sade, Selçuk TTO ve PADES (Patent Destek Programı) hakkında bilgiler vererek, girişimcilerin tecrübelerini ve başarı hikâyelerini anlattı. Sade, “Öğrenciler, akademisyenler ve teknokent firmalarının buluşlarını destekleyerek, patent sürecinde buluşçularımızın daima yanında oluyoruz. Onların başarılarına ortak olarak buluşçularımızın mutluluğunu ve gururunu paylaşıyoruz.” dedi.

“Gündelik hayattaki buluşları pratiğe dönüştürüyoruz”

Prof. Dr. Zekeriya Tosun ise ‘Plastik Cerrahide Patent Çalışma Grubu Faaliyetleri’ ve ‘Patent Süreçleri’ hakkında anlatımlarda bulundu. Yapmış oldukları patent çalışmaları ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Tosun, “Amacımız gündelik hayatta çok basit diye nitelendirdiğimiz buluşların patent alarak pratikte kullanımını sağlamak.” dedi.

Prof. Dr. Tosun, Bir elin nesi var iki elin sesi var mantığı ile proje gerçekleştirmenin önemine dikkat çekerek “Bireysel çalışmalardan ziyade ekip çalışması yaparak farklı fikirlerden yararlanmak, ortaya çıkacak olan ürünün gelişimine pozitif katkı sağlar.” şeklinde konuştu. 

“Hayallerinizi kullanın”

Prof. Dr. Ercan Durmuş da girişimcilik ve patentleme süreci hakkında sunum yaptı. Bireyler için hayal dünyasının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Durmuş, “Bir ürün geliştirirken önemli olan şey, kişinin içinde kurduğu hayalleri kullanabilmesidir. Ben hayallerinin peşinde koşan bir bireydim. Kararlı ve çevreye açık olmak gerekiyor. Farklı fikirlere kapalı olmak esneklik kabiliyetinizi kısıtlar.” dedi. Prof. Dr. Durmuş ayrıca bireylere, hedef belirleyerek çalışmanın başarıyı getireceğini söyledi.

“Uygun bilgiye değil, uygun bilgiye sahip kişilere ulaşın”

Yrd. Doç. Dr. Murat Ceylan ise ‘Mühendislik ve Tıp Bilimleri Multidisipliner Çalışmaları’ hakkında sunum yaptı. Geliştirilen buluşların ticarileştirilmesi konusunda dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Yrd. Doç. Dr. Murat Ceylan, “Kişinin uygun bilgiye sahip olmasından ziyade, uygun bilgiye sahip bir kişiye ulaşması kendisine daha fazla fayda sağlayacaktır. TTO’lar bu amaca hizmet etmek için oluşturuldu.” diyerek, ‘kritik faydayı sağlayan teknoloji’yi toplumun hizmetine sunmanın pazarda var olmanın temel şartı olduğunu belirtti.  

“Hata yaparak deneyim kazanıyorsunuz”

Buluşçu kimliği ile panele katılan Gamze Özcan da ‘Alışverişin Keyifli Yüzü Sepetim’ isimli buluşunun oluşturulma ve patent sürecini anlattı. TTO’ların yeni ürün geliştirme aşamasında çok büyük önem taşıdığını söyleyen Gamze Özcan, “Çalışmalarımız esnasında aceleci davrandığımız ve bir an önce ürünümüzü piyasaya sürmek istediğimiz için patent almayı önemsemedik. Fakat bizden hızlı davranan firmalar bizim ürünümüzün aynısını üreterek üstelik bu ürünün patentini de aldılar. Hata yapa yapa deneyim kazanıyorsunuz.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından düzenlenen plaket töreni ile panel sona erdi.