Bifa Lisesi öğrencileri, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesini (KMÜ) ziyaret etti. Öğretmenleri eşliğinde KMÜ’ye gelen Bifa Lisesi öğrencilerine üniversitede tanıtım toplantısı ve gezisi düzenlendi.
KMÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Piri Reis Amfisinde 16 Aralık Salı günü gerçekleşen tanıtım programında lise öğrencilerine üniversitenin bölümleri ve olanakları anlatıldı.
“Kesinlikle benden bir şey olmaz demeyin. O zaman gerçekten sizden bir şey olmaz.”
Programın açılış konuşmasını yapan KMÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Münir Oktay, “Öncelikle sizinle bir pazarlık yapalım. Hayatınızda kesinlikle benden bir şey olmaz demeyin. Böyle derseniz garanti verebilirim size, gerçekten sizden bir şey olmaz. Her bireyin bir değer olduğu gibi kendinizin de bir değer olduğuna inanırsanız eğer, o değer açığa çıkar. Benden bir şey olmaz derseniz o değer heba olup gider. Yarın sizlerin nerelerde olacağını kim bilebilir?” dedi. Prof. Dr. Münir Oktay, Karamanlı önemli devlet adamlarının öğrencilere birer örnek olduğunu hatırlatarak “İçinizde müthiş bir potansiyel var, o potansiyeli heba etmeyin.” şeklinde konuştu.
“Mekânlar insanlara şeref kazandırmaz, insanlar mekânlara şeref kazandırır”
KMÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay “Yarın kiminiz ulusal kiminiz uluslar arası üniversitelere gideceksiniz. Ama unutmayınız ki nerede olduğunuzdan çok, ne olduğunuz önemlidir. Mekânlar insanlara şeref kazandırmaz, insanlar mekânlara şeref kazandırır. Mekânlara şeref kazandırmanız dileğiyle.” şeklinde konuşmasını tamamladı.
Açılış konuşmasının ardından KMÜ Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi personellerinden Murat Beyaz, üniversitenin akademik birimleri, eğitim olanakları ve sosyal imkânlarını slaytlar eşliğinde anlattı.
Tanıtım programında, KMÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ahmet Zeki Ünal, Sosyoloji Bölümü ve iş olanakları hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Ünal “Annesi ve babasının dinlediği müziği dinleyen kaç kişi var, ya da onların evlendiği şekilde evlenmek isteyen? Sıra size geldiğinde farklı davranışlar sergilediğinizde toplumu yeniden kuruyorsunuz. İşte toplumların oluşması, değişimi hep sosyolojinin inceleme alanlarıdır.” dedi. Doç. Dr. Ünal, sosyoloji bölümü mezunlarının sosyolog olarak kamu kurumlarında çalışabildiği gibi, aile danışmanlığı yapabileceğini, öğretmen ya da akademisyen olabileceğini söyledi.
KMÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ercan Aşkın ise lise öğrencilerine slayt eşliğinde arkeoloji bölümünü, çalışma alanlarını ve istihdam olanaklarını anlattı. Doç. Dr. Aşkın “Arkeoloji okumak için tarihi ve kültürü sevmeniz lazım. Zor şartlarda, asker gibi sabahın erken saatlerinden akşama kadar çalışabilmek için hevesli ve istekli olmanız gerekli.” şeklinde konuştu.
Tanıtım programında KMÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Araştırma Görevlisi Onur Ceylan ise fakültesinin bölümlerini ve bölümler arasındaki ayrımları anlattı. İktisadi Bilimler Fakültelerinin kurulması kolay fakülteler olduğu için hemen hemen her üniversitede bulunduğunu ve bu sebeple çok sayıda mezunu olduğunu kaydeden Arş. Gör. Ceylan, “İktisadi ve İdari Bilimlerden mezun olunca bireysel çabanız ile ön plana çıkacaksınız. Alanınızı çok iyi bitirip, dil öğrenir ve bilgisayarda da çok iyi olursanız işsiz kalmazsınız.” dedi. Arş. Gör. Ceylan, İktisadi Bilimler mezunlarının kamunun her alanında istihdam edildiğini de sözlerine ekledi.
“Hemşirelik mezunu ancak keyfi sebeplerden işsiz kalabilir”
KMÜ Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü Araştırma Görevlisi Mehtap Çöplü tanıtım programında yüksekokulun tarihçesinden söz etti. Ardından Hemşirelik Bölümünün puan türü, taban puanları ve bölüm müfredatı hakkında bilgi verdi. Arş. Gör. Çöplü “Hemşirelik mezunu olan bir kimse Türkiye şartları ve ihtiyaçları düşünülürse kesinlikle işsiz kalmaz. Ancak çalışmak istemiyorsa keyfi sebeplerden işsiz kalabilir.” dedi.
Programda son olarak, KMÜ Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Mehmet Numan Kaya, Mühendislik Fakültesinin bölümleri, alt yapısı ve olanakları hakkında öğrencileri bilgilendirdi. “Yeni kurulan bir üniversite olarak alt yapı olanaklarımız çok iyi. Gıda Mühendisliği laboratuvarlarımız Türkiye’de sayılı. Sanayicilerle yapılan işbirliklerimiz ile çalışma olanaklarımız giderek daha da artıyor. Dönüştürülebilir enerji kaynakları günümüzün üzerinde en çok durulan konularından. Karaman’da çalışma alanı ve uygulama imkânları nedeniyle Enerji Sistemleri Mühendisliğimiz giderek önem arz ediyor.” diyen Arş. Gör. Kaya, Mühendislik Fakültesinin çok sayıda bilimsel projesi olduğunu da sözlerine ekledi.
Öğrencilere Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesini tanıtıcı dokümanların dağıtıldığı tanıtım programı, kampüs gezisinin ardından sona erdi.