PROF. DR. KARATAŞ, KMÜ KÜTÜPHANESİNDEN ÖDÜNÇ KİTAP ALMADA ÜÇ YILDIR LİDER
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karataş üniversitede üç yıl üst üste en fazla kitap okuyan akademik personel oldu. Prof. Dr. Karataş, KMÜ Merkez Kütüphanesinden 2012 yılında 68, 2013 yılında 83, 2014 yılında ise 117 kitap olmak üzere üç yılda toplam 268 kez kitap ödünç alarak en fazla kitap okuyanlar listesinde ilk sırayı aldı.
Prof. Dr. Mehmet Karataş’ın 2012 yılından bu yana okumuş olduğu kitap türleri geniş bir yelpazeye sahip. Yerli ve yabancı romanlardan, bilimsel kitaplara pek çok türde eser, Prof. Dr. Karataş’ın okuduğu kitaplar arasında yer alıyor.
“Kitap insanın hayal dünyasını geliştirir, kendine güven duymasını sağlar”
Kitaplar ve kitap okuma alışkanlığı üzerine yaptığımız söyleşide Prof. Dr. Mehmet Karataş, kitap okumanın insanların bilgi ve kelime hazinesini arttırdığını belirterek, “Kitap, insanın hayal dünyasını geliştirir. Kişiyi toplumda daha fazla takdir edilen biri yapar ve daha kültürlü olmasına yardımcı olur. Aynı zamanda kişinin kendine güven duymasını sağlar. Zengin bir bilgi ve kelime hazinesine sahip olmak, insana anlatmak istediklerini daha fazla kelime ile daha anlaşılır bir şekilde ifade edebilme yetisi kazandırır.” dedi.
Prof. Dr. Karataş, okuduğu kitap türleri hakkında yaptığı değerlendirmede ise kitap okurken yalnızca okumak için okumadığını, kitaplardan azami ölçüde yararlanmaya çalıştığını ifade ederek, “Roman, hikâye, bilimsel araştırmalar, makale ve denemeler, özellikle de anı kitapları ilgimi çeken kitap türleri arasında yer alıyor. Meslek hayatımla ilgili kitaplar ve hayal dünyamı, ufkumu genişletecek eserler hep göz önünde bulundurduğum kaynaklardır.” şeklinde konuştu.
“Okuduğum son kitap, Khaled Hosseini’nin Uçurtma Avcısı isimli romanı”
Prof. Dr. Mehmet Karataş, okumanın vazgeçilmeyecek bir alışkanlık olduğunu ve insanın yeme içme arzusu gibi zaman içinde bir ihtiyaç haline geldiğini belirterek son okuduğu kitap olan ‘Uçurtma Avcısı’ hakkında bilgiler verdi.
Prof. Dr. Karataş, “Uçurtma Avcısı, birlikte büyüyen iki çocuğun, Emir ve Hasan’ın hayatlarını anlatıyor. Aynı evde büyüyüp aynı sütanneyi paylaşan bu iki kardeşin dünyaları arasındaki farkı konu alan kitapta aynı zamanda çocukların birbirleriyle kesişen yaşamları ve her şeye rağmen aralarında kopmayan çocukluk bağı kaleme alınıyor. ‘Uçurtma Avcısı’ ihanet ve sadakatin bedeline ilişkin bir roman olmakla birlikte bir insanın diğerini ne kadar sevebileceğinin de öyküsü. Romanda olaylar her ne kadar Kabil’de geçiyorsa da insan hikayelerini kendinize çok yakın buluyorsunuz.” dedi.
“Kitap kokusu her yanımızı sarmalı”
Ödünç aldığı kitap sayısının sadece üniversitedeki kütüphane ile sınırlı olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Karataş, aynı zamanda evinde de kütüphanesi bulunduğunu, boş zamanlarında sürekli olarak okumaya gayret gösterdiğini dile getirdi. Prof. Dr. Karataş, kitapların hayatımızın her alanında olması gerektiğine dikkat çekerek, “Okulda, yolculukta, evimizde ve hatta tatilde dahi kitaplarla iç içe olmalıyız. Avrupalı turistler tatile gelirken yanlarında kitap getiriyorlar. Tatillerinde dahi kitap okumaya özen gösteriyorlar. Bu alışkanlıkları bizim de toplum olarak kazanmamız gerekiyor. Kitap kokusu her yanımızı sarmalı.” dedi.
Prof. Dr. Mehmet Karataş, ülkemizde de kitap okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla güzel gelişmeler yaşandığını belirterek, “Bunlardan birisi de geçtiğimiz günlerde Bağcılar Belediyesinin başlattığı uygulama. Belediye, ilçe sakinlerinin otobüs duraklarında bekleme sürelerini değerlendirmesi amacıyla durak kütüphanesi uygulaması başlattı. Duraklarda otobüs veya servis bekleyenler vakitlerini cep telefonu ile uğraşmak yerine kitap okuyarak değerlendirecek. Bu proje, takdir edilecek bir projedir ve örnek alınmasını umut ettiğim bir uygulamadır.” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Mehmet Karataş’ın 2012-2015 yıllarını kapsayan üç yıllık süreçte okumuş olduğu kitapların bazıları ise şu şekilde:
Bilim Felsefesi (Ömer Demir), Water Plants: A Study Of Aquatic Angiosperms (Agnes Arber), Bin Muhteşem Güneş (Khaled Hosseini), Uçurtma Avcısı (Khaled Hosseini), Utanç (J.M.Coetzee), Anamın Kitabı (Yakup Kadri Karaosmanoğlu), Bir Ses Böler Geceyi (Ahmet Ümit), Elveda Gülsarı (Cengiz Aytmatov), Anna Karenina I (L.N. Tolstoy), İnsan Ne İle Yaşar (L.N.Tolstoy), İnsancıklar (Dostoyevski), Da Vinci Şifresi (Dan Brown), Aşk ve Gurur (Jane Austen), Ateşi Yakalamak (Suzanne Collins), Bir Adam Bir Başarı ve Bağışlama Hikayesi (Dave Pelzer), Bir Amerikan Diplomatın İstanbul Anıları (Samuel S.Cox), Çikolata Kaplı Hüzünler: 14 Farklı Kadın, 14 Farklı Öykü (Canan Tan), En Son Yürekler Ölür (Canan Tan), İstanbul ve Anadolu'ya Seyahat Günlüğü (Hans Dernschwam), Kentler ve Düşler: 11 Ülke, 23 Kentin Gezi Notları (Murat Özsoy), Şah ve Sultan (İskender Pala), Madam Bovary (Gustave Flaubert), Yüzbaşının Kızı (Aleksandr Puşkin), Osmancık: Cihan Devletini Kuran İrade, Şuur ve Karakter (Tarık Buğra), Pandora'nın Kızı (Iris Johansen), Tanios Kayası (Amin Maalouf), Ye, Dua Et, Sev: Bir Kadının İtalya, Hindistan ve Endonezya Boyunca İçsel Yolculuğu (Elizabeth Gilbert), Yeşil Yol (Stephen King).