KMÜ’DE ENERJİ VERİMLİLİĞİ PANELİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Proje ve Teknoloji Transfer Ofisi (KMÜ PTTO) tarafından “Enerji Verimliliği” konulu panel düzenlendi. Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele Karaman Valisi Murat Koca, KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ali Osman Kaşıkçı, üniversite personeli, KMÜ öğrencileri ile Temizel Ünlü Teknik Ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ali Osman Kaşıkçı, ülke ekonomisinin verimlilik ilkesine göre işlemesi ve verimlilik bilincinin toplumun tüm kesimlerine yayılması konusunda 11-17 Nisan Enerji Haftasının önemine değindi.

“Büyümek için sanayiye, sanayi için de temiz ve ucuz enerjiye ihtiyaç var.” diyen Kaşıkcı, enerji kayıplarını önleyerek, atıkların geri dönüşümünü sağlayarak ve daha ileri teknolojileri sanayide kullanarak enerji verimliliğinin artacağının altını çizdi.

Açılış konuşmasının ardından panelin moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Ahmet Yıldırım ile panelistler Yrd. Doç. Dr. Selmin Ener Ruşen, Dr. Nazan Şahbaz Kılınç ve Alper Çakmak kürsüye geldi.

Enerjiyi Akıllıca Kullanmak

KMÜ Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selmin Ener Ruşen, “Kolay, Temiz ve En Ucuz Yenilenebilir Enerji Kaynağı: Verimlilik” konulu sunumunda verimliliğin enerjiyi akıllıca kullanmak demek olduğunu belirtti. Dünyadaki 300-500 yıllık firmaların ayakta kalmalarının sırrını verimlilik kavramıyla açıklayan Yrd. Doç. Dr. Ener Ruşen, verimlilik konusunun Almanya’da ilk kez 1920, Japonya’da 1954, Güney Kore’de 1957, İngiltere’de 1963 ve ABD’de 1971 yıllarında ülke gündemine girdiğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Ener Ruşen, “Ar-ge çalışmaları yüksek ülkeler verimli ülkelerdir.” açıklamasında bulunarak dünyada ar-ge harcamalarına ayırdığı bütçeye göre ülkelerin Güney Kore, İsrail, Finlandiya, İsveç, Japonya şeklinde sıralandığını, Türkiye’nin ise 27. sırada yer aldığını belirtti. Ener Ruşen ayrıca Güney Kore firması Samsung’un yıllık ar-ge harcamasının Türkiye’nin yıllık tüm ar-ge harcamalarından 2,5 kat daha fazla olduğunu bildirdi.

Enerji Yöneticisi

Türkiye’de enerji verimliliği konusunda ilk kanunun 2007 yılında çıktığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ener Ruşen, kanunun ardından çıkan yönetmeliklerle ilk kez “enerji yöneticisi” kavramının tanımlandığını ve sanayicilerin artık enerji yöneticisi çalıştırmak zorunda olduğunu belirtti.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi olarak mezunlarını enerji yöneticisi unvanıyla da istihdam etmek istediklerini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Ener Ruşen, KMÜ Enerji ve Ölçüm Laboratuvarı projesinden de söz etti. Projenin hayata geçmesiyle üniversite-sanayi işbirliğine yönelik ar-ge çalışmalarının hız kazanacağının altını çizen Ener Ruşen, laboratuvarın KMÜ akademisyenleri ve öğrencilerine de katkısının yüksek olacağını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Ener Ruşen, sanayide kullanılan enerjinin yüzde 30’unun tasarruf yöntemleriyle geri kazanılabileceğini belirtirken Türkiye’de enerjide yüzde 73 olan ithalat oranının yüzde 42’sinin sanayi sektöründe kullanıldığı bilgisini verdi. Binalarda ısı yalıtımıyla yüzde 50’ye varan enerji tasarrufu sağlamanın mümkün olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Ener Ruşen, evlerde kişisel tasarruf tedbirleriyle ise ciddi oranlarda enerji verimliliği yaratılabileceğini belirtti.

Yeşil Üretim ve Eko-İnovasyon

Panelde “Temiz Üretim, Enerji Verimliliği, Sürdürülebilirlik ve Eko-İnovasyon” konulu ikinci sunumu yapan KMÜ İktisat Bölümünden Dr. Nazan Şahbaz Kılınç, Türkiye’nin kişi başına enerji tüketimi yüksek, enerji yoğunluğu ise düşük bir ülke olduğunu belirterek “Kullandığımız enerjinin tamamını faydaya dönüştürmeliyiz.” dedi.

Türkiye’de enerji verimliliği konusunda ilk resmi girişimin 2004 yılında yayınlanan Enerji Verimliliği Strateji Belgesi’yle gerçekleştiğini belirten Dr. Nazan Şahbaz Kılınç, temiz-yeşil üretim ve eko-verimlilik konularının BM Çevre Programı’nın ardından Türkiye’de de gündeme alındığını bildirdi.

Eko-inovasyon kavramına da değinen Dr. Nazan Şahbaz Kılınç, eko-inovasyonun çevreci teknoloji, ürün ve hizmetleri geliştirmek anlamına geldiğini söyleyerek sunumuna “Enerji verimliliğinde başarı, toplumun tüm kesimlerinin duyarlı, kararlı ve ortak hareketiyle sağlanabilir.” açıklamasıyla son verdi.

Enerji Performans Sözleşmesi

Panelin son konuşmacısı olan Şimşek A.Ş. Teknik Müdürü Alper Çakmak ise “Endüstride Enerji Verimliliği Uygulamaları” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Alper Çakmak, verimliliği “aynı ürün ve hizmeti daha az enerjiyle ortaya çıkarmak ya da aynı enerjiyle daha çok ürün ve hizmet var etmek” şeklinde tanımlayarak dünyada artan tüketim talebi ve sınırlı üretim koşullarına dikkat çekti.

Alper Çakmak, firmaların enerji verimliliği konusunda Enerji Verimliliği Danışmanlık firmalarından Enerji Performans Sözleşmesi imzalayarak hizmet satın alabileceğini, proje maliyetlerini ise enerji tasarruf bedeli yoluyla ödeyebileceklerini bildirdi.

Enerji verimliliği konusunda Türkiye’nin 2020 hedefinden de söz eden Çakmak, bunları ‘sera gazı emisyonunu yüzde 20 azaltmak, enerji tüketimini yüzde 20 azaltmak ve yenilebilir enerjiyi yüzde 20 artırmak’ şeklinde açıkladı. Alper Çakmak konuşmasını bir Kızılderili atasözü olan “Biz dünyayı atalarımızdan değil, çocuklarımızdan miras aldık” sözleriyle sonlandırdı.

“Enerjimizi israf ediyoruz”

Panelin moderatörü Prof. Dr. Ahmet Yıldırım ise “Türk milleti olarak enerjimizi israf ediyoruz. Gençlerimiz enerjilerini ülkemizin gelişmesi için harcamalı.” diyerek söze başladı. Prof. Dr. Yıldırım, fen ve matematikte halkı eğitmeden, fen ve mühendisliği birleştirmeden ar-ge çalışmaları yapmanın ve ülke olarak ilerlemenin mümkün olamayacağının altını çizdi.

Panel, dinleyenlerin sorularının cevaplanmasıyla devam etti. Vali Murat Koca tarafından katılımcılara plaket takdim edilmesinin ardından sona erdi.