ATATÜRK NÜKTE VE FIKRALARLA ANILDI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Edebiyat Fakültesi tarafından ‘Nükte ve Fıkralarla Atatürk’ konulu panel düzenlendi. Akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı panelde Mustafa Kemal Atatürk’ün siyasi ve askeri yaşantısının yanı sıra özel yaşantısı da anlatıldı.     

“Atatürk’ü farklı bir şekilde anmak istedik”

Prof. Dr. Kemal Esengün Konferans Salonunda gerçekleştirilen panel saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Panelin açılış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Alaattin Uca,  Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 96. yıldönümü nedeniyle böyle bir panel düzenlediklerini belirterek, “Üniversitemizin bütün bölümlerinde Atatürk ilke ve inkılâpları anlatılıyor ve hemen her derste Atatürk’ten bahsediyoruz. Fakat bugün düzenlemiş olduğumuz etkinlikte Atatürk’ü farklı bir şekilde nüktelerle ve fıkralarla analım istedik.“ dedi.

Panelde anlatılacak olan olay ve konuların kaynağını oluşturan kitapları da beraberlerinde getirdiklerini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Uca panel boyunca Atatürk’ün hayatına dair birçok nükte ve fıkrayı öğrencilerle paylaştı.

“Atatürk’ü özlemek yerine onun fikirlerini özümsemeliyiz”

Yrd. Doç. Dr. Alaattin Uca’nın ardından konuşan Okutman Atilla Zorlu ise olayları ve kişileri değerlendirirken onların yaşandığı dönemin şartlarının iyi değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Atatürk’ün, döneminde yaşamış olan diğer ülkelerin liderlerine göre bir ülkeyi kurtarmanın ötesine geçerek ‘yurtta sulh cihanda sulh’ anlayışıyla da dünya lideri olduğunu görmekteyiz. O dönemin liderleri karşılaştırıldığında Atatürk’ten başka 21. yüzyıla geçen isim yoktur. Hatta diğer liderler kendi halkları tarafından yok edilmiştir. Atatürk ise kendi milletinin kalbinde sevgi ile yaşamaya devam etmektedir.” şeklinde konuştu.

Atilla Zorlu gerek tarih uzmanları gerekse eğitim sisteminin eksiklikleri nedeniyle Atatürk’ün öncelikle bir insan olduğu gerçeğinden zaman içerisinde uzaklaşıldığını söyleyerek şöyle devam etti: “Atatürk’ün insani yönünü yeterince anlatamadık. Yakın çevresinin anlattıklarına baktığımızda onun nüktedan ve esprili bir kişiliği olduğunu görmekteyiz. Bunun yanı sıra çok yönlü bir insan olmakla birlikte sanata, şiire ve edebiyata büyük önem vermiştir. Dört bine yakın kitap okuduğu tespit edilmiştir. Anma törenlerinden ziyade onu anlamaya çalıştığımızda, yakamızdaki rozetlerden ziyade fikir ve eylemlerini taşıdığımızda, onu özlemek yerine özümsemeyi seçtiğimizde Atatürk’ün hayal ettiği o Türk gençliğini oluşturmuş oluruz.”

Panelde konuşan Arş. Gör. Aytunç Ülker ise Atatürk’ün hayatına dair bilgiler aktardı. Kurtdereli Mehmet isimli pehlivanın hikâyesi ve Atatürk’ün ona yazdığı mektubu okuyan Arş. Gör. Ülker, Atatürk’ün Erzurum ziyaretinden hatıralarını ve 1880-1930 yılları arasında yaşamış olan Mazhar Osman isimli doktorun Atatürk ile yaşamış olduğu diyaloğunu anlattı.

Panelin son konuşmacısı olan Okutman Evren Küçük de Atatürk’ün yapmış olduğu diplomatik görüşmelere ve bu görüşmelerde diplomatlara vermiş olduğu hazır cevaplara değindi. Okt. Küçük, Atatürk’ün devlet malına ve parasına verdiği önem, yabancı devletlerin dahi olsa bayrağa göstermiş olduğu saygı ve vatanına, milletine olan düşkünlüğü ile ilgili çeşitli hatıraları da dinleyenlere anlattı.

Panelistlerin konuşmalarının ardından Karamanlı Şair İbrahim Şaşma’nın vatan sevgisi ve Atatürk sevgisini anlatan ‘Aşkın Tek Adı Memlekettir’ isimli şiirini okumasıyla panel sona erdi.