GÖKÇESEKİ ARKEOLOJİK KAZILARINDA ÖNEMLİ BİLİMSEL SONUÇLARA ULAŞILDI

Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Gökçeseki köyünün kuzeyinde yer alan Philadelphia antik kentinde mart ayından bu yana devam eden arkeolojik kazılarda çok sayıda tarihi eser ortaya çıkarılarak yeni bilimsel verilere ulaşıldı.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ercan Aşkın’ın bilimsel danışmanlığında ve Karaman Müze Müdürü Abdülbari Yıldız’ın başkanlığında gerçekleştirilen kazı çalışmaları Arkeoloji ve Tarih bölümlerinden öğretim elemanları ve müze uzmanlarının katılımıyla devam ediyor.

Antik kentin nekropolisinde gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonucunda şimdiye kadar Roma dönemine ait sekiz adet lahit ortaya çıkarıldı. Ön yüzlerine işlenmiş insan kabartmalarıyla dikkat çeken lahitlerden bazılarının üzerinde mezar yazıtları da bulunuyor ve yazıtlardan birinde söz konusu mezara zarar verenin 500 denaria ceza ödeyeceği yönünde bir ifade geçiyor. Arkeolojik bulgular lahitlerin içerisine birden fazla gömü yapıldığına işaret ediyor.

Kazı çalışmaları sırasında lahitlerin hemen batı tarafında ortaya çıkarılan antik bir atık alanı ise içerdiği çok sayı ve çeşitlilikte eserle yeni bilimsel sonuçlara kapı aralıyor. Atık alanından çıkarılan eserler arasında taş heykel parçaları, pişmiş topraktan insan ve hayvan figürinleri, seramik ve cam kaplar, kandiller, sikkeler, yüzük, bilezik, küpe, kolye, zincir, boncuk gibi takılar ile çeşitli kemik objeler yer alıyor. Heykeller Philadephia’nın başka merkezlerle olan sanatsal etkileşimine ve dönemin yöresel sanatına ışık tutarken seramik kaplar ise bölgesel üretim ve ticari ilişkiler hakkında yeni bilgiler sunuyor.

Kazılarda ele geçen arkeolojik buluntular, kentin özellikle İ.S. 3. yüzyıl ve sonrasına ait dönemiyle ilgili önemli bilgiler içeriyor ve Philadelphia’nın bu yüzyıldan sonra parlak dönemlerinden birini yaşadığını gösteriyor.

Kazı danışmanı Yrd. Doç. Dr. Ercan Aşkın, Philadelphia’nın da içerisinde yer aldığı dağlık Isauria Bölgesi üzerine yapılan arkeolojik çalışmaların azlığı nedeniyle bölgeye ilişkin sahip olunan bilgilerin sınırlı olduğunu belirtti ve yürütülen kazının önemine dikkat çekti. “Ele geçen arkeolojik buluntuların değerlendirilmesi, bölgenin antik dönem tarihi üzerine yeni ve ayrıntılı bilgiler elde edilmesine fırsat tanıyacak ve kazı çalışmaları tamamlandığında arkeoloji bilimine önemli katkılar sağlayacaktır.” diyen Aşkın, kazılarda ele geçen buluntulardan etütlük olanların bilimsel incelemelerinin Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Arkeoloji Bölümü laboratuvarında yapıldığını, temizlik ve restorasyon çalışmaları biten eserlerin çizim ve fotoğraflama gibi belgeleme çalışmalarının da yine üniversitede gerçekleştirildiğini belirtti.

Karaman Müzesi ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ortaklığında yürütülen ve Karaman Valiliği, Ermenek Kaymakamlığı, Ermenek Belediyesi ve İşkur tarafından desteklenen Philadelphia antik kenti arkeolojik kazıları sonucu ortaya çıkarılan eserlerin Karaman ve Ermenek’e olan ilgiyi artıracağı ve bölge turizmine katkı sağlayacağı öngörülüyor.