Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) İslami İlimler Fakültesi tarafından düzenlenen Hayata Dair Söyleşiler dizisinin üçüncü konuğu KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen oldu. KMÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen söyleşiye Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Çalış, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan KMÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Çalış, “Teklifimize tereddütsüz evet dediği için, hepimiz adına Rektörümüze şükranlarımı arz ediyorum. Hem hoca hem yönetici olarak kendisinin yol gösterici irşatlarından yararlanacağız.” dedi.
“Hayat, şahitlerin sayısını artırma serüvenidir”
Dekan Çalış’ın ardından kürsüye gelen Rektör Prof. Dr. Sabri Gökmen, “Hayat nedir?” sorusuyla başladığı konuşmasında hayatın bir tebessüm biriktirme yarışı olduğunu söyledi. “Öldüğümüzde beraberimizde götüreceğimiz tek şey tebessümlerdir; dostlarımızın bizimle ilgili duygu ve düşünceleridir.” diyen Gökmen, “Hayat, hem iyi hem kötü yaptıklarımıza şahitlerin sayısını artırma serüvenidir. Nihai karar, biriktirdiğimiz tebessüm ve nefretlerle ilgilidir.” şeklinde konuştu.
İnsanların ne kadar yaşayacağını, nerede, ne zaman, nasıl öleceğini bilmediklerini, ancak nasıl bir hayat sürecekleri konusunda tercih yapabildiklerini belirten Gökmen, “Bizler niyet ve gayretimizden hesaba çekileceğiz; sonuçtan değil. Niyet ise samimiyetle ilgilidir.” dedi.
Tebessüm biriktirme yarışında her şeyden önce iyi ve güvenilir bir insan ve ahlaklı bir birey olmak gerektiğini belirten Rektör Gökmen, Hz. Ali’nin “Ahlaksızlara ilim öğretmek kaplana kanat takmak gibidir.” sözü ile Roosevelt’in “İnsanları ahlaken eğitmeden zihnen eğitmek, topluma bela kazandırmaktır.” sözünü hatırlattı. Gökmen, bütün ilahi dinlerin sebebinin ise sağlam karakter ve ahlak sahibi bireyler yetiştirmek olduğunu söyledi.
Allah’ın insanları mesleklerine göre değil, mesleği icra ediş şekillerine göre değerlendireceğini dile getiren Rektör Gökmen, “Allah işini güzel yapanları sever” ayeti ile “Allah sizden bir iş yaptığınız zaman en güzelini yapmanızı ister” hadisini anımsattı. Rektör Gökmen, insanların iş yapma konusunda üç tip davranış gösterdiğini, bunlardan ilkinin yapmayıp iş yaptığını söyleyenler, ikincisinin işini yapanlar, üçüncüsünün de işini yapmakla yetinmeyip daha iyisini yapma gayreti içerisinde olanlar şeklinde sıralandığını belirtti.
Prof. Dr. Sabri Gökmen, insanların işlerini en güzel şekilde yapmalarının da yetmeyeceğini, yanlış yapanları da uyarmaları gerektiğini belirterek “Biz bir insanlık havuzunda yaşıyoruz. Bu havuzu kirletenler var, kirlenmemesi için çalışanlar var, bir de kirleneni temizleyenler var.” dedi. Gökmen, “Allah iyilik yapanlarla beraberdir” ayeti ile “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır” hadisini naklederek aktif iyi olmak ve yanlışlar karşısında sessiz kalmamak gerektiğinin altını çizdi.
Rektör Gökmen, Hz. Ali’nin “Öyle yaşayın ki öldüğünüzde düşmanlarınız bile ağlasın” sözüne vurgu yaparak “Bizler yaşarken ölmeye değil, öldükten sonra da yaşamaya talip olmalıyız.” açıklamasında bulundu.
Prof. Dr. Sabri Gökmen, “Sizleri emanete en güzel şekilde sahip çıkan, ona ihanet etmeyen Allah’a emanet ediyorum.” diyerek konuşmasını tamamladı. Program katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.