Karaman Valiliği ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) işbirliğinde KMÜ Genç Girişimciler Öğrenci Topluluğu tarafından ‘İnsan Haklarının Ulusal ve Uluslararası Alanda Korunması’ konulu konferans düzenlendi. Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda gerçekleştirilen ve Yrd. Doç. Dr. Tuğba Bayraktar’ın konuşmacı olarak yer aldığı konferansa Karaman Vali Yardımcısı Kenan Eskin, KMÜ Genel Sekreteri Ahmet Tüfekci, üniversite personeli ve çok sayıda öğrenci katıldı.
“Hak, özgürlüğü kapsayıcı bir kavramdır”
Yrd. Doç. Dr. Tuğba Bayraktar hak kavramının tanımını yaparak insan hakları beyannamesi hakkında bilgi verdi. Bayraktar, “Hak, kişilere hukuk tarafından tanınan yetkilerdir. Haklar devlet tarafından sağlanır ve korunur. İnsan hakkının sadece hukukta tanımlanması yeterli değildir. Hak ihlali yapanların çeşitli yaptırımlarla karşılaşması gerekir.” dedi.
İnsan haklarının herkes tarafından kabul gören değişmez bir tanımının olmadığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Bayraktar konuşmasını şöyle sürdürdü: “İnsan hakları geniş anlamda bakıldığında insanın sırf birey olmasından kaynaklanan haklarını kapsar. Dar anlamda bakıldığında ise devletlerin insanlara tanıdığı haklardır. Hak yerine bazen özgürlük kelimesinin kullanıldığını görmekteyiz ama her iki kavram aynı anlamı ifade etmez. Hak, özgürlüğü kapsayıcı bir kavramdır.”
“İnsan haklarının birinci muhatabı devlettir”
Yrd. Doç. Dr. Bayraktar insan haklarının uzun bir süreçten geçerek bu hale geldiğini dile getirerek, “İnsan haklarının ırk, dil, din ayrımı gözetmeksizin kullanılabilmesi onu diğer haklardan ayıran en temel özelliğidir. Bütün insanların haklar bakımından eşit sayılması ve insanın hakkın sahibi olarak görülmesi çok uzun yıllar almıştır ve halen de gelişmeye devam etmektedir. Kişi, dünyanın neresinde olursa olsun insan haklarından yararlanma hakkına sahiptir. Bu hakların diğer bir özelliği ise birinci muhatabının devlet olmasıdır.” şeklinde konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Bayraktar insan hakları ile ilgili konuşmasının ardından bu hakların dayanağı olan uluslararası belgeler ve kuruluşlar hakkında bilgi verdi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin yapısı ile ilgili de bilgiler sunan ve kurumun çalışma esaslarını anlatan Yrd. Doç. Dr. Bayraktar, ülkemizde de Osmanlı devletinden bu yana kullanılan anayasalar ile bu anayasaların tarihsel gelişimini aktardı.
Konferans Yrd. Doç. Dr. Tuğba Bayraktar’a plaket takdim edilmesinin ardından sona erdi.