Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Genç Ünikop Öğrenci Topluluğu tarafından “Proje Yazma ve Proje Döngüsü” konulu eğitim düzenlendi.
Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda gerçekleştirilen ve sunumunu Ulusal Ajans Eğitmeni Ahmet Katıksız’ın yaptığı eğitime çok sayıda öğrenci katıldı. Katıksız, Erasmus Plus, Gençlik Çalışanları Hareketlilik Projesi ve Avrupa Gönüllü Hizmeti gibi programlar hakkında bilgi verdi.
Öğrencilere sadece okudukları üniversiteden aldıkları diplomanın ilerideki iş yaşamlarında yeterli olmayacağını söyleyen Ahmet Katıksız “Diplomanın yanında yabancı dil eğitimi, takım çalışmaları içindeki uyum, kişisel gelişim, sunum becerisi, iletişim becerisi gibi özelliklerin hepsine birden sahip olmalısınız. Kendinizi yaşama hazırlarken farklı programlardan da yararlanmalısınız. Bu yolda proje oluştururken temeldeki ihtiyacınız neyse onunla yola çıkmalısınız ve faaliyet, maliyet, kabiliyet dengesini iyi kurmalısınız.” dedi.
Erasmus Programı
Ahmet Katıksız, “Erasmus, Avrupa’da iş piyasalarının ve rekabet ekonomisinin ihtiyaç duyduğu becerilere sahip, beşeri ve sosyal sermaye gelişimine katkı sağlayan bir projedir. Türkiye’de yüz bin kişi bu programdan yararlanıyor. Erasmus, gençlere Avrupa’da eğitim alma, iş deneyimi kazanma ve gönüllü olma fırsatı tanıyor. Programın otuz dört üye ülkesi var. Erasmus, yirmi sekiz AB üyesi ülke, iki AB adayı ülke (Türkiye ve Makedonya) ve dört EFTA (Avrupa Ticaret Serbest Birliği) ülkesinde uygulanıyor.” diye konuştu.
Gençlik Çalışanları ve Avrupa Gönüllü Hizmeti
Katıksız, “Gençler ve gençlik çalışanları için hareketlilik projesindeki hedef kitle gençler, kamu, sivil toplum ve özel sektör kuruluşları, en az dört kişilik gençlik grupları ile üniversite öğrenci kulüpleridir. Farklı kültürlerden gelen gençlerin birbirlerinin kültürlerini öğrenmesini sağlayan bir faaliyettir. Gençler bu eylem ile yurt dışındaki programlara katılabildikleri gibi yurt içinde de uluslar arası programlara katılabilirler. Gençlik değişimlerine katılmak için yabancı dilin çok iyi olması gerekmiyor.” dedi.
“Avrupa Gönüllü Hizmeti ise gençlerin, istediği Avrupa ülkesinde 2 ila 12 aylık süreler dahilinde yer almalarını sağlayan bir faaliyettir.” diyen Katıksız, “Avrupa Gönüllü Hizmetinin amacı gençlerin Avrupa içinde ve dışında gönüllü faaliyetlere katılımını desteklemektir. Bu programa 17-30 yaş arası herkes katılabilir. Yılda üç defa başvuru yapılabiliyor. Gençler hayatları boyunca bu programdan sadece bir defa faydalanabiliyor. Yabancı dil şartı yok.” şeklinde bilgi verdi.
Programlar hakkında açıklamalar yapan Ahmet Katıksız öğrencilere “Ne yapmak istediğinize şimdiden karar verin. Fırsatlarla dolu yaşamınızda gerekli çabayı gösterin ve azimli olun. Kabuğunuzu kırın. Bu tür programlara katılın, farklı kültürler tanıyın, ufkunuzu genişletin.” diyerek sözlerini tamamladı.
Eğitim öğrencilerin sorularının cevaplanmasının ardından plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.