KMÜ ÖĞRENCİLERİNİN TÜBİTAK BAŞARISI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencileri Burcu Taşdügen ve Ayşegül Funda Alp’in projeleri TÜBİTAK Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye layık görüldü.

Proje Yürütücülüğünü Burcu Taşdügen’in gerçekleştirdiği ‘Çocuk Oyunlarının Kültürel Aktarıma Etkisinin İncelenmesi’ ve Proje Yürütücülüğünü Ayşegül Funda Alp’in gerçekleştirdiği ‘Masa Başında Çalışanlarının Fiziksel Aktivite Düzeylerinin İncelenmesi’ ile ilgili araştırmaların Proje Danışmanlığını ise KMÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Tekin yaptı.

Geleneksel Oyunlardaki Azalma ve Çözüm Yolları Araştırılacak

Yürütücülüğünü Burcu Taşdügen’in gerçekleştirdiği ‘Çocuk Oyunlarının Kültürel Aktarıma Etkisinin İncelenmesi’ konulu projede ilkokul öğrencilerinin oyun yoluyla kültürel aktarım düzeylerinin en üst seviyeye çıkarılması amaçlanıyor.

Araştırma grubunu Karaman’daki 25 ilkokuldan 2 bin 267’si erkek, 2 bin 68’i kız toplam 4 bin 335 öğrencinin oluşturduğu projede sürekli değişkenlik gösteren teknolojik yapıya bağlı olarak geleneksel çocuk oyunlarındaki azalma ve bu azalmayı ortadan kaldırıcı bulgular değerlendirilecek. Buna göre oyun sayısının, oyun türlerinin ve grup oyunlarının geçmişten bugüne doğru azalması nedeniyle oyun aktarma yönteminin değişmesi, oyun araçlarının doğal nesnelerden sıyrılıp satın alınan nesnelere geçmesi ve oyuncakların geçmişten bugüne kadar azalmasında nelerin etkili olduğu ve çözüm yolları ele alınacak.

Masa Başı Çalışanların Fiziksel Aktivitelerini Artırma Yöntemleri

Yürütücülüğünü Ayşegül Funda Alp’in gerçekleştirdiği ‘Masa Başında Çalışanlarının Fiziksel Aktivite Düzeylerinin İncelenmesi’ ile ilgili araştırmada ise monoton bir iş ortamını verimli hale getirmek ve aynı zamanda fiziksel aktivite yoluyla bireylerin yaşam kalitesi ve sağlık düzeylerinin artırılması amaçlanıyor.

Projenin araştırma grubunu KMÜ’den 234, Karaman İl Özel İdaresinden 98, Karaman Devlet Hastanesinden 767 idari personel olmak üzere toplam bin 99 kişi oluşturuyor.  Araştırmaya göre masa başı çalışanların yaş, cinsiyet, BKİ (Beden ve Kitle İndeksi) ve fiziksel aktivite düzeyleri ile yaşam kaliteleri arasındaki ilişkisi değerlendirilerek, fiziksel aktivitenin yaşam kalitesine etkisi dikkate alınıp daha sağlıklı toplum için bireylerin fiziksel aktiviteye teşvik edilmeleri hedefleniyor.

Her iki projenin de danışmanlığını yapan Doç. Dr. Murat Tekin, öğrencilerini başarılarından dolayı tebrik ederek, “Her iki proje de toplum adına fayda sağlayacak konuları içeriyor. Öğrencilerimiz toplumda görmüş oldukları bu aksaklıklara dikkat çekerek farkındalık yaratmayı amaçladılar. TÜBİTAK’ın da bu projeleri desteklemeye layık görmesi projelerin toplum için faydalı olduğunun bir göstergesi. Öğrencilerime gerek bu projelerinde gerekse bundan sonraki yaşantılarında başarılar diliyorum.” dedi.