KMÜ VE OSB İŞBİRLİĞİNDE TURQUALİTY EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Proje ve Teknoloji Transfer Ofisi (KMÜ PTTO) ile Karaman Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürlüğü işbirliğinde Turquality Eğitimi düzenlendi. Turquality ve Yönetim Danışmanı Namık Kemal Sezen tarafından verilen eğitime il müdürleri, Karaman OSB bünyesindeki pekçok şirketin temsilcisi ve KMÜ öğretim elemanları katıldı.

“Dünyada Devlet Destekli İlk ve Tek Marka Teşvik Programı: Turquality”

Karaman OSB Toplantı Salonunda gerçekleştirilen eğitimde Namık Kemal Sezen, Turquality programının tanımını yaparak “Turquality, dünyada devlet destekli ilk ve tek marka teşvik programıdır. Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen tarafından 23 Kasım 2004 tarihinde başlatılmış, önce Türkiye’deki 15 adet tekstil ve konfeksiyon firmasını kapsarken hızla diğer sektörlere de yayılmıştır. Turquality, vizyonunu 10 yılda 10 dünya markası oluşturmak olarak belirlemiştir. Programın süresi toplam 10 yıl olup ilk 5 yılda iyi performans gösteren firmalar ikinci 5 yıla kabul edilirler.” dedi.

“Dünya markalarının arasında yer almak için Turquality bir zorunluluktur”

Turquality programının hedefinin güçlü global markalar geliştirerek ülkemizin ihracatını artırmak ve geliştirilen Türk markaları eliyle “Türk Malı” imajını ve Türkiye’nin itibarını güçlendirmek olduğunu ifade eden Sezen, “Programın odağında ise klasik ihracat desteklerinden farklı olarak salt ihracatı artırmak yerine firmaların markalaşma hedeflerine katkıda bulunmak yer alıyor. Dünya markalarının arasında yer almak için Turquality bir zorunluluktur.” diye konuştu.

Turquality programının şartlarından da bahseden Sezen, şunları dile getirdi: “Destek programına girmek isteyen firmaların mutlaka Türkiye’de tescilli bir markası ve bu markanın da yurtdışında en az bir hedef pazarda tescilli olması gerekmektedir. Ayrıca yaklaşık 2 milyon dolar ihracat hacmi bulunmalı ve Turquality olgunluk seviyesinde en az dördüncü seviyede olmalıdır.” 

“Turquality Programı Kapsamında Sağlanan Destekler”

Sezen, Turquality programı kapsamında sağlanan destekler hakkında ise “Reklam, pazarlama ve halkla ilişkiler konusunda, yurtdışı fuar bedellerinde, yurtdışı birim yer araştırması ve kira konusunda, yurtdışı ofis, depo, lokanta, cafe gibi temel kurulum giderlerinde, mağaza dekorasyon giderlerinde, personelin brüt maaşlarında, kalite, hijyen, çevre belgeleri ve işaretleme belgeleri ile ilgili harcamalar ve danışmanlık hizmetleri gibi birçok konuda gerekli destek sağlanıyor.” dedi.

“Turquality Denetimindeki İnceleme Başlıkları”

Turquality programına kabul için gerekli inceleme başlıklarına da değinen Sezen, “Stratejik planlama ve kurumsal performans yönetimi, marka yönetimi, tedarik zinciri yönetimi, finansal performans, kurumsal yönetim, bilgi sistemleri yönetimi gibi pek çok konuda inceleme sonucunda yeterli bulunan firmalar destek programlarından birine kabul edilir. Denetim sonucunda 50-80 arası puan alan firma marka programına, 80-100 arasında puan alınması halinde Turquality programına kabul edilir.” açıklamasında bulundu.

Sezen, Turquality programına kabulun ardından gerçekleşen süreç hakkında ise şunları söyledi: “Programa kabul edildikten sonra yönetim danışmanlığı sürecinde kurum kültürü oluşturuluyor, çalışan sadakati ve aidiyeti arttırılarak iş verimliliği arttırılıyor. Raporlama ve doküman kayıt sistemi oluşturularak her şeyin kayıt altına alınması, takip edilmesi, ölçülmesi ve daha iyi yönetilmesi sağlanıyor.”

Sezen, konuşmasına “Turquality sadece destek programı değil, bir yaşam biçimidir.” diyerek son verdi.