KMÜ’DE ÖĞRENCİLERE MUHASEBECİLİK MESLEĞİ ANLATILDI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu tarafından “Muhasebecilik Mesleği” üzerine söyleşi düzenlendi.

Karaman Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Denetim Kurulu Üyesi Keramettin Özden, TÜRMOB Delegeleri Seyfullah Deniz ile Ahmet Yılmaz ve Mali Müşavir Arif Toktaş’ın konuk olduğu söyleşiye üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.  

“Zahmetini çekmediğiniz hiçbir rahmete koşmayın”

Söyleşi de ilk olarak söz alan Keramettin Özden, “Muhasebecilik mesleği zor ve eğlenceli olmasının yanında Türkiye’nin hiçbir yerinde aç bırakmayacak bir meslektir. Muhasebecilik her geçen gün zorlaştığı kadar teknolojiyle birleşip uzmanlaşan da bir alan. Herkesin bu mesleği azda olsa bilmesi gerekiyor çünkü bütün sektörlerin muhasebeye ihtiyacı var. Muhasebe mesleği dünya ile entegre olmaya başladı. Artık rakip sadece Türkiye de değil dünyada ve en bağımsız denetim kuruşları yabancı firmalar. Bu nedenle bu mesleğe adımlarını atacak olan siz değerli arkadaşlarımıza ihtiyacımız var. Attığınız ilk adımda önünüze çıkacak olan küçük engellere takılmadan kendinize güvenerek ilerlemelisiniz.”

Muhasebecilik mesleğinin hata kabul etmediğine de vurgu yapan Özden, “Muhasebe aileye topluma hitap eden sosyal hayata bağımlı bir meslek. Bu alanda uzmanlaştıkça değerli olacaksınız. İşe başlamadan önce ilk hedefiniz yüksek ücretler kazanmak olmamalı. Öncelikli olarak işinizi sevin ve çok çalışın. Zahmetini çekmediğiniz hiçbir rahmete koşmayın. “ diyerek sözlerini tamamladı. 

“Dünya kurulduğundan beri herkesin bir hesabı var”

Ahmet Yılmaz ise öğrencilerin katılımlarından dolayı çok heyecanlandığını ve mutlu olduğunu ifade ederek sözlerine başladı. Yılmaz, “Dünya kurulduğundan beri herkesin bir hesabı var. Muhasebecilik mesleği de bu süreçte çok yol kat etti ve şuan geleceğin meslekleri arasında bulunuyor. Dünya durdukça bu meslek devam edecek. Ayrıca muhasebe işletmelere yön veren bir meslek. Türkiye gelişmekte olan bir ülke muhasebecilik de gelişmiş ülkelerin seviyesine gelmemize katkıda bulunacak bir saha. Yorucu süreçleri olan ama sonucunda kazandıran bir iş alanı. Sizde biliyorsunuz ki hiçbir başarı çiçekli yollardan gidilerek kazanılmaz. Sabırlı olun, işinizi sevin ve bu mesleğe gönül verin.” dedi.

“Muhasebecilik mesleğinin zor yanları”

Muhasebeciliğin zor yönlerini öğrencilerle paylaşan Seyfullah Deniz, “Muhasebecilik güzel ve eğlenceli olduğu kadar zor bir meslek. En önemlisi muhasebeciliğe giriş dönemi. İlk olarak üç yıllık bir staj evresi var. Mesleğe girişin zorluklarından dolayı bu alana olan tercih azaldı. Ayrıca meslekte tanınmak ve kariyer için çevre önemli bir faktör.” dedi.

Muhasebeciliğin diğer zor taraflarından birinin de mevzuatı sürekli takip etmek olduğunu ifade eden Deniz, “Muhasebecilik mesleğini her yönüyle bilmeli ve uzmanlaşmalısınız ki her türlü sorunda çözümleri sunabilesiniz. Bilmiyorum deme lüksüne sahip değilsiniz.  Mevzuatta sürekli değişiklikler oluyor ve bunları takip edip öğrenmek gerekiyor. Ayrıca küçük illerde eş, dost, arkadaş vasıtasıyla gelen defterlerde tahsilat sorunları yaşanıyor. Muhasebecilik mesleğinde saatler bile çok önemli, günü birlik işlerin yetiştirilmemesi durumunda ceza almak söz konusu olabiliyor.” diyerek mesleğin ince noktalarını aktardı.

“Hayat bir muhasebedir”

Söyleşinin son konuşmacısı olan Arif Toktaş da “Mali müşavirlik eskiden sadece evrakları kaydeden bir meslek olarak adlandırılıyordu. Son beş yıl içerisinde artık süreç gerçekten mali müşavirlik olarak yürüyor.” dedi. Muhasebecilik mesleğinin çok fazla artısı olduğunu belirten Aktaş, “Ekonomideki kar zarar oranlarını biliyor ve toplumun psikolojisi anlıyoruz. Ticaret işletmelerinin kar oranlarını bildiğimiz için bize getirisi olan ikinci bir iş alanına kolayca yatırım yapabiliyoruz. Siz de bu mesleği sevin, hazır bir şeyler beklemeyin, çalışın ve kendiniz kazanın. Hayat bir muhasebedir, bunu da asla unutmayın.” diyerek sözlerini tamamladı.

Söyleşi, konuklara hediye takdim edilmesinin ardından sona erdi.