KMÜ’DE ÜNLÜ YAZARDAN BANKACILIK VE FİNANS SEMİNERİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Akademi Consulting & Traning işbirliğinde düzenlenen seminerle ünlü finans yazarı ve eğitmen Şener Babuşçu, üniversite öğrencileriyle buluştu. KMÜ Kemal Esengün Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe Rektör Yardımcısı ve Fakülte Dekanı Prof. Dr. Osman Çevik, üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.

Şener Babuşçu, öğrencilere İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu olarak yaklaşık 450 bin işsizle yarışacaklarını ifade ederek bankalar ve finans kuruluşlarının tüm üniversite mezunlarını kabul ettiği dikkate alındığında bu sektörde çalışmak için yaklaşık 1 milyon kişiyle rekabet edeceklerini söyledi.

Yazar Babuşçu, mezun olduktan sonra öğrencilerin karşısında dört seçenek yer aldığını dile getirerek bunları şöyle sıraladı: “KPSS’ye hazırlanıp devlet memuru olmak, bankalar ve diğer finans kuruşlarında çalışmak, reel sektörde iş bularak muhasebe ve insan kaynakları departmanlarında çalışmak, sermaye ve girişimcilikle kendi işini kurmak.”

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunlarının çalışabileceği alanlardan bankacılık ve finans sektörü hakkında öğrencilere ayrıntılı bilgiler sunan Babuşçu, öğrencilerin iş arama sürecinde rakipler arasından sıyrılarak fark yaratabilmeleri için önemli açıklamalarda bulundu. 

“53 banka, 220 bin çalışan”

Şener Babuşçu, Türkiye’de 34’ü mevduat, 13’ü kalkınma ve yatırım, 6’sı da katılım bankası olmak üzere toplam 53 banka bulunduğunu ifade ederek bankacılık sektöründe 2015 yılı verilerine göre yaklaşık 220 bin kişinin istihdam edildiğini belirtti. Mevduat bankalarından 21’inin yabancılara ait olduğunu, 9’unun özel banka, 3’ünün kamu ve 1’inin de fon bankası olduğunu söyleyen Babuşçu, kamu bankalarından Ziraat Bankasının 1812 şube, Halk Bankasının 949 ve Vakıflar Bankasının da 920 şubeye sahip olduğunu ifade etti.

Babuşçu, ister yerli ister yabancı, ister kamu bankası ister özel banka olsun hepsinin organizasyon yapısının benzer olduğuna dikkat çekti. Türk bankacılık sektöründe özellikle yabancı bankaların sektöre girmesiyle 500’e yakın pozisyon çeşidinin ortaya çıktığını dile getiren Babuşçu, farklı isimlendirmelere rağmen bankalardaki yapının üç başlık altında incelenebileceğini söyledi. Babuşçu, bunlardan ilkinin karar verenler ve fiyatlayanlar, ikincisinin denetleyenler, üçüncüsünün de işlem yapanlar olduğunu belirterek ilk kısımda pazarlama, ikinci kısımda risk yönetimi ve iç denetim, üçüncü kısımda ise operasyon işlemlerinin gerçekleştirildiğini ifade etti. Babuşçu, pazarlama işinin müşteriyi bankaya çekmek, operasyonun müşteri işlemleri, denetimin ise pazarlama ve operasyon birimlerini denetleme ve müfettişlik olduğunu belirtti.

Babuşçu, bankalar operasyon birimi için ilan veriyorlarsa burada gişe görevlisi unvanıyla ön lisans ya da lisans mezunlarının istihdam edildiğini, banka sınav sorularının ise genel kültür ve genel yetenek alanlarından çıktığını söyledi. Babuşçu, pazarlama pozisyonu için ilana çıkılmışsa uzman yardımcısı unvanıyla lisans mezunlarının işe alındığını, banka sınavlarının ise genel kültür, genel yetenek, alan bilgisi ve bazen de yabancı dilden oluştuğunu ifade etti. Son olarak denetim pozisyonunda çalıştırılmak üzere çıkılan ilanların müfettiş yardımcılığı için olduğunu ve bu pozisyonda lisans mezunlarının istihdam edildiğini söyleyen Babuşçu, genel kültür, genel yetenek, alan bilgisi ve yabancı dil sınavıyla personel seçilen bu pozisyon için ciddi puanlar almak gerektiğini ifade etti.

Bankalarda çalışmak için en az ön lisans ya da lisans mezunu olmak, bayanlar için 26 ve erkekler için 28 yaşından büyük olmamak, ehliyet almış olmak ve tercihen SPF Lisanslama Belgesine sahip olmak gerektiğini söyleyen Babuşçu, bankalarda yükselme yolları hakkında da açıklamalarda bulunarak başarılı banka çalışanlarının 8 ile 12 yıl arasında şube müdürü adayı olmaya hak kazandıklarını dile getirdi. Babuşçu, öğrencilere “Şayet bankacılık sınavlarına üçüncü sınıfın ikinci dönemi hazırlanmaya başlarsanız mezun olduktan üç ay sonra kesinlikle bir bankaya girersiniz.” diyerek sınav sorularından çok sayıda örneği dinleyenlerle paylaştı.

Seminer, Eğitmen ve Yazar Babuşçu’ya plaket takdim edilmesiyle sona erdi.