KMÜ PERSONELİNE SİVİL SAVUNMA EĞİTİM VERİLDİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı tarafından üniversite personeline yönelik sivil savunma eğitimi düzenlendi.

Karaman İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde görevli AFAD Eğitmenleri Üzeyir Gönen ve Tuba Bilgin’in katılımıyla gerçekleştirilen eğitimlerde üniversite personeline Sivil Savunmanın Tarihçesi, Afet Bilinci, Tehlike ve Risk, Zorunlu Deprem Sigortası, Olası Afet Durumlarında Yapılması Gerekenler, İlk Yardım gibi farklı konu başlıkları altında sunumlar yapıldı.

“Afet sonrası ilk 72 saate hazır olmalıyız”

Afet çeşitleri, afetlerin etkileri ve sonuçları hakkında anlatımlarda bulunan AFAD Eğitmeni Üzeyir Gönen, “Afetler, herhangi bir tehlikenin can, mal, çevre, ekonomi ve kültürel varlıklar üzerinde meydana gelen kötü etkilerle baş etmeye yerel imkânların yetmediği durumlardır. Afetler, toplumda ve insanlarda şok etkisi yaratmalarının yanı sıra ölüm, sakatlık ve öksüz kalma gibi sonuçlar doğururlar. Bunun yanında bulaşıcı ve salgın hastalıkların artmasına neden olan afetler; işsizliğin artması, psikolojik bozukluklar, yörenin ekonomik yapısının bozulması gibi olumsuz etkiler yaratırlar.” dedi.

Ülkemizde ve dünyada en sık karşılaşılan afet türü olan depremler hakkında ayrıntılı bilgiler paylaşan Üzeyir Gönen, yaşanan afetler sonrasında ilk 72 saatin çok önemli olduğuna değinerek, “Afetlerin ilk dakikalarında herkes kendi başınadır ve bizi koruyacak olan sadece bizim bilgimizdir. Dünyanın hiçbir ülkesinde sağlık, itfaiye, arama kurtarma ekipleri gibi birimlerin tüm bireylere anında ulaşması mümkün değildir. Afet sonrası altın saatler olarak adlandırılan ilk 72 saat için her bireyin hazır olması şarttır.” şeklinde konuştu.

“Afet sonrası için afet ve acil durum çantası hazırlayın”

Üzeyir Gönen, afetlerde yapısal risklerin yanı sıra yapısal olmayan risklerin de iyi değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Depreme karşı hazırlıkta binamız ve zemini ile ilgili alacağımız önlemlerin yanı sıra evimizde de bazı önlemler almamız gerekir. Eşyaların sabitlenmesi gibi evde alınacak basit tedbirler afet anında yaralanmaları önleyecektir. Hayatın tüm alanlarında oluşmuş ve oluşabilecek tehlike ve risklerin farkında olmak, gerekli tedbirleri alarak yaşamak, bireysel ve toplumsal sorumluluk almak, toplumsal güç birliği oluşturarak sorunun değil çözümün bir parçası olmak her bireyin sorumluluğudur.” dedi.

Afet durumlarında panik halini en aza indirmek için daha önceden planlama yapılması gerektiğini vurgulayan Üzeyir Gönen konuşmasını şöyle sürdürdü: “İçerisinde çakı, düdük, nakit para, battaniye veya uyku tulumu, kişisel ilk yardım çantası, yeterince su ve yiyecek maddesi, önemli evrakların fotokopileri, kâğıt, kalem, makas, koli bandı, plastik/naylon örtü, pilli radyo, el feneri ve yedek piller, sürekli kullandığımız ilaçlar ve reçeteleri, hijyen paketi olan afet ve acil durum çantası hazırlayın. Bunun yanı sıra engelliler, bebekler, küçük çocuklarla yaşlılar gibi özel ihtiyaç sahiplerine yönelik hazırlık yapın. Deprem esnasında mümkün olduğunca sakin kalmaya çalışın. Balkon, merdiven ve asansör gibi tehlikeli yerlerden uzak durun. Güvenli bir yerde, sağlam bir nesnenin yanında veya altında, sırtınız pencereye dönük bir şekilde çökün. Başınızı ve ensenizi darbelerden koruyun ve savrulmamak için sağlam bir nesneye sıkıca tutunun.”

Eğitim programı, katılımcılara afetler ve afet sonrası yapılması gerekenlerle ilgili video gösterimlerinin ardından sona erdi.