KMÜ, TÜRKÇE YETKİNLİK SINAVI YAPACAK

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 66                   13.05.2011

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, “Türkçe Yetkinlik Sınavı” adı ile Türkçenin doğru kullanımını ölçen bir sınav sistemini, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi olarak yapabileceklerini söyledi. Cumhurbaşkanımızın Karaman’a ziyareti sırasında da Türkçe Yetkinlik Sınavının gerekliliği ve bunun Karaman merkezli yapılabileceği konusunda bilgi veren Rektör Gökmen, Kanal D’de yayınlanan “Abbas Güçlü ile Genç Bakış” programında da Türkçe Yetkinlik Sınavı konusunda açıklama yaptı.

Aynı zamanda “Türkçe Konuşuyor muyuz?” konulu Kanal D’de canlı olarak yayınlanan Abbas Güçlü ile Genç Bakış isimli programında dilde yozlaşma neden yaşanıyor, nasıl engellenir, yabancı sözcük kullanımı neden bu kadar yaygın, yabancı kelimeler dilimize nasıl bu kadar rahat yerleşiyor, yabancı sözcüklere Türkçe karşılıklar neden komik bulunuyor, işyerlerinde neden yabancı isimler tercih ediliyor, Türkçe bir dünya dili olabilir mi gibi konular tartışıldı.

Konuk olarak Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın, yazar Feyza Hepçilingirler, dünyaca ünlü piyanist Tuluyhan Uğurlu’nun da bulunduğu programda, KMÜ Dekanı Prof. Dr. Turan Karataş, Türk eğitim sisteminde çok önemli bir konuya vurgu yaparak, Türkçe Yetkinlik Sınavı’nı ulusal gündeme taşıdı. Gençlerin çok yavan ve sıradan sözlerden oluşturulmuş müzik dinlediklerini belirten Karataş, Türkçeyi yaygın kullanabilmek için test usulü sınav sisteminden de vazgeçilmesi gerektiğini savundu.

Prof. Dr. Turan Karataş, “Türkiye’de mutlaka Türkçe Yetkinlik sınavını başlatmamız gerekiyor. Sayın Rektörümüz Prof. Dr Sabri Gökmen, geçen yıl Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün üniversitemizi ziyaretlerinde bu konuyu arz etti. Devletimizin en üst makamını da bu konuda bilgilendirdik. İstiyoruz ki, Türkçe Yetkinlik Sınavından geçemeyen üniversiteden mezun olamasın. Üniversitelere öğretim elemanı alırken ALES sonucuna göre akademisyen alıyoruz ancak Türkçeyi doğru kullanıp kullanmadığına yönelik bir sınav yapmıyoruz. Türkçe ile ilgili bu önemli ayrıntının bir an önce çözüme kavuşturulması için Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde Türkçe Yetkinlik Sınavı’nın yapılması ile ilgili çalışmalara katkı sağlayabiliriz” açıklaması, ulusal kanalda yayınlandıktan sonra Türkiye genelinde olumlu tepkilerle karşılandı.