Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 83 17.05.2011
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde (KMÜ) “Sağlık İçin Hareket Et” etkinliği gerçekleştirildi. İl Sağlık Müdürlüğü ve KMÜ işbirliğiyle “10 Mayıs Sağlık için Hareket Et Günü” kapsamında Yunus Emre Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğin konukları KMÜ Öğr. Gör. Kemal Kabasakal ve Diyetisyen Berat Ünüvar oldu. Konferansa Karaman İl Sağlık Müdürü Dr. Adem Kucur, üniversitenin akademik ve idari personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Toplantıda, fast-food türü besinlerde yağ içeriği yüksek olduğundan, kalp damar hastalıkları ve şişmanlık başta olmak üzere birçok kronik hastalığa zemin hazırladığı vurgulandı. Karaman Devlet Hastanesi Diyetisyeni Berat Ünüvar, beslenmenin açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canının çektiği şeyleri yemek olmadığını belirtti.
Ünüvar, beslenmeyi sağlığı korumak ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak amacıyla bilinçli yapılması gereken bir eylem olarak tanımladı. Ayrıca, fast-food besinlerde kanser yapıcı madde içeriğinin yüksek olduğunu anlattı ve “Aşırı kola ve meşrubat tüketimi şişmanlık ve diş çürüklerine neden olabilir. Kötü beslenme alışkanlığı nedeniyle ileriki yaşlarda beslenmeye bağlı sorunlar meydana gelebilir.” dedi.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi öğretim görevlisi Kemal Kabasakal ise 10 Mayıs gününün Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından "Sağlık İçin Hareket Et Günü" olarak ilan edildiğini ve bu yılın temasının da "Herkes İçin Fiziksel Aktivite" olarak belirlendiğini ifade etti.
Kabasakal, düzenli fiziksel aktivitenin; sağlıklı kilonun sürdürülmesi, dayanıklılık, güç ve esnekliğin artmasındaki rolünden başka, günümüz hastalıkları olarak kabul edilen kronik hastalıklara yakalanma riskini de azalttığının açıkça bilindiğini vurguladı. Kabasakal “Sağlıkla ilgilenenler; fiziksel aktivitenin, neden önemli olduğunu anlamalı. Her yaştan bireyleri fiziksel aktivite ve spora katılmaları noktasında motive etmelidirler. Fiziksel aktivitenin; yaşam boyu devam ettirilmesinin herkese, her yerde, her zaman yararlı olabileceği mesajını vermelidirler. Sağlıklı, uzun ve kaliteli bir yaşam sürdürme amacı için ‘Herkes İçin Spor’ kavramı yaygınlaştırılmaya çalışılmalıdır” açıklamalarını yaptı.