Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Eğitim Fakültesi tarafından gerçekleştirilen ‘Gelin Tanış Olalım, Fen ve Matematiği Eğlenceli Kılalım’ adlı TÜBİTAK projesi tamamlandı.
Proje kapsamında 02-06 Ekim 2017 tarihleri arasında Karaman il merkezi ve merkeze bağlı köy ve beldelerdeki ortaokulların 8'inci sınıfında öğrenim gören 30 öğrenci, beş gün boyunca üniversitede öğretim üyeleriyle birlikte fen, matematik ve doğa bilimlerine ilişkin çalışmalar yaptı.
Proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Cihat Abdioğlu, “TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları projesi kapsamında beş gün boyunca öğrencilere fen ve matematikle alakalı eğlenceli etkinlikler düzenlendi. Ayrıca projemizde fen ve matematik etkinliklerinin yanı sıra öğrencilerimizin yakın çevresini tarihi ve kültürel açıdan tanımalarını desteklemek ve onlara bilim, tarih, kültür ve medeniyet bilincine ilişkin farkındalık kazandırmak amacıyla çeşitli geziler gerçekleştirdik. Bu kapsamda Karaman’da Manazan Mağaraları, Karaman Müzesi, Taşkale, Tahıl Ambarları ile birlikte Güneş Enerji Santrali, Konya'da ise Kelebekler Vadisi ve Bilim Kampı gibi çeşitli mekânlar ziyaret edildi. Projemizde hedeflediğimiz kazanımlara ulaşmış olduğumuzu, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın ve gençlerimizin bilimsel ve akademik yönden gelişimine katkı sağladığımızı ümit ediyoruz. Emeği geçen bütün hocalarımıza ve öğrencilere çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Proje Uzmanlarından Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çevik ise, “Projede yer aldığım görev STEM eğitimi oldu. STEM eğitimi fen, teknoloji, mühendislik ve matematik disiplinlerinin bir arada kullanıldığı bir eğitim yaklaşımıdır. Bu yaklaşımla öğrencilerimize özellikle analitik düşünme becerilerinin kazandırılmasının yanında yaratıcılıklarının ortaya çıkması açısından da önemli bir etkinlik oldu. Bu kapsamda iki büyük etkinlik düzenledik. Bunlardan ilki biyogaz ünitesinin kurulması, diğeri ise rüzgâr enerjisiyle elektrik üretimidir. Bu etkinlikler kapsamında öğrencilerimizin fen dersine olan tutumlarından motivasyonlarına ve akademik başarılarının artırılmasına kadar birçok yönde bilimsel çalışmaya imza atıldı. Projemiz bilimsel çalışmaların yanında sosyal aktiviteleri de içerisinde barındıran bir proje oldu. Bu kapsamda çocukların bilimsel yönlerini güçlendirmenin yanı sıra sosyal yanlarını da güçlendirmeyi hedefledik.” şeklinde konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Elif Yılmaz da proje süresince dramatik etkinlikler, oyunlar, ısındırıcı çalışmalar ve bunun yanında tarihe yön veren değerlerimiz adlı etkinliği tasarlayarak öğrencilerle keyifli saatler geçirdiklerini ifade etti.
‘Gelin Tanış Olalım, Fen ve Matematiği Eğlenceli Kılalım’ projesinin kapanış programında konuşan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt ise şunları ifade etti: “Ne anlattığımız kadar nasıl anlattığımız da çok önemli. Zaman, öğrenci, algı giderek değişiyor. Biz de bu değişen kavramlara ayak uydurmak için müfredatı değiştiriyoruz. Yeni müfredatı eski yöntemlerle anlatmamalıyız. Proje de bu yeni anlatma yöntemlerine ön ayak oldu. Üniversiteye bizi paydaş olarak gördüğü için müteşekkiriz. Emeği geçen bütün hocalarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Ayrıca işbirliği içerisinde yapılan çalışmaların artacağını da ümit ediyorum.”
Kapanış programında konuşmaların ardından üniversite tanıtım film gösterimi, Osman Gözel tarafından ney dinletisi, öğrencilerin ürettikleri projelerin video gösterimi yapıldı. Programın devamında öğrenciler tarihe yön veren değerlerimizden Farabi, Akşemseddin, Ali Kuşçu, Aziz Sancar gibi pek çok değerli ismin sözlerini kürsüden okuyarak programa renk kattılar.
Etkinlik, projede görev alan kişilere ve öğrencilere sertifika verilmesinin ardından öğrencilerin yaptıkları projelerin gösterimi ile son buldu.