1. KARAMAN ULUSLARARASI DİL VE EDEBİYAT KONGRESİ SONA ERDİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) ev sahipliğinde 7-9 Kasım tarihleri arasında düzenlenen 1. Karaman Uluslararası Dil ve Edebiyat Kongresi kapanış oturumunun ardından sona erdi.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi işbirliğiyle il ve üniversite protokolü, bilim insanları, araştırmacılar ve çok sayıda davetlinin katılımıyla düzenlenen kongre kapsamında üç gün boyunca eş zamanlı olarak dört ayrı salonda toplamda 38 oturumda 148 bilimsel sunum gerçekleştirildi.

“Karaman dil ve edebiyat konusunda Türkiye’de merkez unvanı taşıyor”

Kongre Düzenleme Kurulu adına kapanış oturumunda ilk olarak söz alan Doç. Dr. Bülent Kırmızı, 1. Karaman Uluslararası Dil ve Edebiyat Kongresini tamamlamış olmanın memnuniyeti içerisinde olduklarını belirterek, “Karaman dil ve edebiyat konusunda Türkiye’de merkez unvanı taşıyor. Bu bağlamda üç gün süren kongrede yerli ve yabancı olmak üzere 148 akademisyen tarafından bildiri sunuldu ve kongre çok verimli geçti. Bildiriler içerisinde Türk dilinin yanı sıra Arap, Alman, Rus, Çin, Fars, İngiliz dillerinden örnek bildiriler de yer aldı. Kongrenin gerek üniversitemize gerekse ilimize ve bölgemize büyük bir katkı sağladığını düşünüyorum. Kongrenin düzenlenmesinde bizlere destek veren Karaman Valisi Fahri Meral’e, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin’e, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan’a, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül’e, tüm katılımcılara ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Sunumların değerlendirmesini yapan Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Hamdi Can ise, “Kongremizde farklı dillerden pek çok bildiri sunuldu. Kongremiz oldukça faydalı geçti ve yeni metotlarla karşılaştık. Kongreye damga vuran bir konuyu belirtmek isterim; genellikle Osmanlı Türklerinin Arap dili ve edebiyatı üzerinde sömürge konumunda olduğu söylenir. Kongre boyunca yapılan sunumlarda gördük ki Türklerin özellikle de Osmanlı Türklerinin Arap dili ve edebiyatı üzerinde sömürgeci olmadıkları, aksine bu dile katkı sağlayarak gelişmesine ve ilerlemesine katkı sundukları doğruymuş.” şeklinde konuştu.

1. Karaman Uluslararası Dil ve Edebiyat Kongresi kapanış oturumu, değerlendirme konuşmalarının ardından Karaman’ın tarihi ve doğal güzelliklerinin gezilmesiyle birlikte sona erdi.