TARİHİ DİZİLERİN TOPLUM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ KONUŞULDU

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Yunus Emre Kültür ve Tarih Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Tarihi Diziler, Romandaki Hikâyeler ve Gerçekler’ konulu söyleşi düzenlendi. Edebiyat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Hüseyin Muşmal’ın konuşmacı olarak yer aldığı söyleşiye çok sayıda öğrenci katıldı.

Yunus Emre Kültür ve Tarih Öğrenci Topluluğu Başkanı Ayşe Öz’ün açılış konuşması ile başlayan program, Prof. Dr. Hüseyin Muşmal’ın söyleşisi ile devam etti.

Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, tarihin çok enteresan bir bilim dalı olduğunu belirterek, “İhtimaller ve yorumlamalarla tarihin gerekliliklerine uyamayız. Belgeye dayanmadan tarih yapılamaz. Devletin en önemli varlığı arşividir. Dünyanın en önemli arşivlerinin birine sahip olmamıza rağmen olayları, olguları ve buluntuları tam olarak takip edebilmemiz mümkün değildir.” dedi.

Prof. Dr. Muşmal konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tarihi dizi ve filmler gerçeği tam anlamıyla yansıtmıyor. Kendi zamanına ait olmayan ürünler o dönemde mevcutmuş gibi dizilerde ve romanlarda yansıtılıyor. Dönemin şartlarına, ahlaki, etik ve duygusal değerlerine göre tarihe bakmak zorundayız. Dizilerde en önemli sorun budur ve sorunlarda bu çerçevede değerlendirilmelidir. Bakış açımızı ayarlarken bu konuyu dikkate almalıyız.  Dizilerin senaryoları gerçek olaylar üzerine kurgulanmak zorunda değildir. Çünkü gerçek olaylardan kurgulanan senaryolar dizi değil belgesel olur. Romanlar ve hikâyeler içinde aynı şey geçerli. Diziler tarih öğretmezler ancak tarihi sevdirebilirler.”

Söyleşi, plaket takdiminin ardından sona erdi.