Karaman’ın il oluşunun 30'uncu yıl dönümü nedeniyle Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) ev sahipliğinde düzenlenen ‘Sosyal ve Beşeri Bilimler' temalı 'Karaman Sempozyumu’ başladı.
Karaman Valiliği ve Karaman Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen sempozyumun açılışına Karaman Valisi Fahri Meral, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, il ve üniversite protokolü, bilim insanları, araştırmacılar ve çok sayıda davetli katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan sempozyum açılış konuşmaları ile devam etti.
“Sempozyumda 32 ayrı oturumda 181 katılımcı tarafından 157 sunum gerçekleştirilecek”
Açılış konuşmalarında ilk olarak söz alan KMÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, Karaman’ın coğrafya, tarih, sanat tarihi, arkeoloji, dil ve edebiyat açısından pek çok araştırmaya konu olmuş önemli bir medeniyet merkezi olduğunu belirterek, “Eski çağlardan günümüze kadar Orta Anadolu’da önemli bir yerleşim yeri olarak dikkat çeken, yapılan araştırmalarda antik dönemlerden itibaren yerleşmelere sahne olmuş ve bünyesinde çok sayıda tarihi yerleşimi barındıran Karaman’ın, özellikle Türk hâkimiyeti döneminden itibaren dinî, ilmî ve kültürel özellikleriyle dikkat çeken bir coğrafya olduğu ortaya konulmuştur. Bugün; Karaman olarak isimlendirilen şehir, yakın tarihe kadar Lârende olarak adlandırılmakta, tarihî süreçte Karaman ifadesi sadece bir kenti değil büyük bir coğrafyayı kast etmektedir. Bu yönü ile sempozyum Karaman Sempozyumu ismini taşımakla birlikte, Karamanlı toprağı olarak nitelendirebileceğimiz alanları da kapsamaktadır. Diğer bir ifadeyle sempozyum bugünkü idari bölünüşle, sadece vilayet olarak teşkilatlandırılmış bir alanı değil Karaman mirasını devralan büyük bir coğrafyayı konu edinmeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle tarihi süreçte göç ve iskân gibi yollar ile çeşitli coğrafyalara yayılmış olan Karamanlı nüfus ve bunların uzantıları da dâhil olmak üzere, tarihi süreçten günümüze Karaman coğrafyasını sosyal ve beşeri bilimler açısından irdelemeyi hedeflemiştir.” dedi.
Prof. Dr. Muşmal, konuşmasının devamında üç gün sürecek olan sempozyumda dört ayrı salonda eş zamanlı olarak yapılacak 32 ayrı oturumda 157 sunum gerçekleştirileceğini ve 181 katılımcının bildiri sunacağını hatırlatarak sempozyumun düzenlenmesine katkı sağlayan ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
“Bir il için üniversite, hayati öneme sahip bir oluşumdur”
KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül ise KMÜ olarak akademik ve idari gelişimin yanı sıra bilimsel, sosyal ve kültürel projelerle Karaman’a ve bölgeye en üst düzeyde fayda sağlamaya çalışmakta olduklarını vurgulayarak, “Bir il için üniversite, kuşkusuz hayati öneme sahip bir oluşumdur. Üniversite; içinde bulunduğu kent ve o kentin mensuplarıyla birlikte hem yerel hem de evrensel kültür oluşumuna katkı sunar. Üniversitelerin bu kendine özgü kültürel oluşuma en büyük katkıları da kuşkusuz akademik ve bilimsel boyutta gerçekleşir. Bizler Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi mensupları olarak memleketimize ve bilim camiasına karşı üzerimize düşen sorumlulukların farkındayız. Bu nedenle, tüm paydaşlarımızın destek ve katkılarıyla üniversitemizi daha iyi yerlere getirmek ve halkımıza en iyi şekilde hizmet etmek için var gücümüzle çalışmaktayız. Bugün burada Valiliğimiz ve Belediyemizin de destekleriyle düzenlemiş olduğumuz sempozyumla, yine elimizi taşın altına koyarak ilimiz için son derece önemli bir bilimsel organizasyona daha hep birlikte imza atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Üniversitemiz aynı zamanda 17-18 Ekim tarihlerinde düzenlenecek olan I. Ulusal Mühendislik ve Teknoloji Sempozyumu ile 24-26 Ekim tarihlerinde düzenlenecek olan 17. Uluslararası Kamu Yönetimi Forumuna (KAYFOR) da ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.” dedi.
Rektör Akgül konuşmasının devamında Karaman Sempozyumunun içeriği hakkında açıklamalarda bulunarak şunları söyledi: “Sempozyum sürecince bilim insanları tarafından Karaman ekonomisinin rekabet gücü, rapor ve analizlere göre Karaman, Karaman’da kentleşme ve marka kent değerleri, Karaman’ın kentsel dokusu, il olma süreci, yerel kalkınmada kalkınma ajansları ve idarelerinin rolü, belediye hizmetleri, Karaman’da yerel tarih araştırmaları ve yerel tarihçiler, terekelere göre Karaman’da sosyal ve ekonomik hayat, Arap basınında Karaman, Karaman'da antik kırsal yerleşimler, Karamanoğlu Mehmet Bey’de dil, kimlik ve ulus bilinci, Karaman efsaneleri, Karaman medreseleri, Karaman kaya üstü resimleri ve keçi sembolizmi, imge sembol bağlamında Karaman kent heykelleri, Karaman’da Beylikler dönemi süsleme öğeleri, Karamanoğulları döneminde imaretler, Konya'daki Karamanoğlu Beyliği eserleri, Karaman ili ağız sözlüğünde hayvan adları, Aynî divanında atasözleri ve deyimler, Karaman il merkezinin İslam şehri teorisi çerçevesinde değerlendirilmesi, Karaman evlerinin mekân kurgusu, Karaman yöresi geleneksel el dokuma halıları, Karaman mutfak kültürü ve yemekleri, geçmişten günümüze Karaman mutfaklarında uygulanan muhafaza teknikleri, gastronomi turizmi açısından Karaman'daki batırık, gıymaca ve etliekmek üzerine araştırmalar, Karamanlılık kimliği üzerine çözümlemeler gibi merakla takip edeceğinize inandığımız 150’yi aşkın bildiri sunulacaktır.”
Rektör Akgül konuşmasının son bölümünde sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere, tüm paydaşlara, katılımcılara, akademik ve idari personele teşekkür ederek "Sempozyumun kentimiz için pekçok alanda bütünsel bir bakış açısıyla ortak bir duruş oluşturacağına inanıyor; ilimiz adına düzenlenecek daha birçok bilimsel çalışmaya ilham kaynağı olmasını temenni ediyorum." şeklinde sözlerine son verdi.
“Sempozyumun Karamanımızın yürüttüğü çalışmalara yeni bir ivme kazandıracağı kuşkusuzdur”
Karaman Valisi Fahri Meral ise sempozyumun ilin havasını soluyan, ilin imkanlarından yararlanan ve ile hizmet eden herkes için büyük önem taşıdığını ifade ederek, “Sempozyumda bölgenin potansiyeli ve ihtiyaçları üzerine pek çok konu ele alınacaktır. Bölgenin tarihinden coğrafyasına, ekonomik faaliyetlerinden turizme kadar geniş bir yelpazede 150’yi aşkın bildiri sunulacak olup bu sempozyumun bir bilgi şölenine dönüşmesi, ilimiz için faydalı bir bilimsel toplantı haline gelmesi en büyük temennimizdir. Ayrıca Karaman ekonomisine büyük katkı sağlayacağı, Karamanımızın her alanda yürüttüğü çalışmalara yeni bir ivme kazandıracağı kuşkusuzdur. Sempozyumun hayırlara vesile olmasını diliyor, emeği geçen kurumlarımıza, yöneticilerine ve katılımcılara teşekkür ediyorum.” dedi.
Konuşmaların ardından sempozyuma katkılarından dolayı Karaman Valisi Fahri Meral’e Rektör Akgül tarafından plaket takdimi yapıldı ve sempozyumun açılış oturumuna geçildi.
Rektör Akgül’ün başkanlığında düzenlenen açılış oturumunda ilk olarak İslami İlimler Fakültesi Dekanı ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akgül, ‘Sosyo–Kültürel Değişim Sürecinde Karaman’ konulu sunumunu gerçekleştirdi.
“Sosyo–Kültürel Değişim Sürecinde Karaman”
Dekan Akgül, kent ve toplumun dengeli olması gerektiğini vurgulayarak; modernleşme süreci, ülkenin giderek tüketim toplumuna dönüşmesi, toplumların sadece ekonomik alanda değil sosyal ve kültürel alanda da gelişmesi gerektiği gibi konularına değindi.
“Kadim Başkent Karaman’ın Kentsel Dokusu”
Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaattin Aköz, ‘Kadim Başkent Karaman’ın Kentsel Dokusu’ başlığı altında katılımcıları bilgilendirdi. Prof. Dr. Aköz de İslam dininin kent dini olduğuna ve Medine sözleşmesinin önemine dikkat çekerek Osmanlı ve Selçuklu’nun nasıl İslam şehri modeli oluşturduğundan kent yaşamında iş bölümüne kadar pek çok konu hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.
“Karaman Ekonomisinin Rekabet Gücü”
Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Mercan ise ‘Karaman Ekonomisinin Rekabet Gücü’ konusunda sunum yaptı. Mercan, güçlü rakibin daha çok güçlendirdiğine dikkat çekerek, “Ne kadar rekabetçi iseniz o kadar zenginsiniz. Karaman, üretim sahası olan bir bölge fakat inovasyon ve girişimcilik düşük. Karaman, katma değeri olan bir bölge haline dönüşmeli. Bunun için de Ar-ge ve inovasyona yatırım yapmalı ve rekabetten korkmamalıyız.” şeklinde konuştu.
Karaman Sempozyumu, davetli konuşmacılara plaket takdiminin ardından küratörlüğünü KMÜ Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Mustafa Diğler ve Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Hakan Yılmaz'ın yaptığı uluslararası karma resim serginin açılışı ile devam etti.
İki gün boyunca 157 farklı bildiriyle Karaman'a dair pek çok konunun ele alınacağı sempozyum, üçüncü gün düzenlenecek gezi programıyla sona erecek.
Sempozyum program kitapçığına http://www.kmu.edu.tr/karamansempozyumu adresinden ulaşılabilir.