NİTELİKLİ YAYIN YAPMA SÜRECİ ANLATILDI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından ‘Davranışsal ve Sosyal Bilimlerde Nitelikli Yayın Yapma Süreci’ konulu eğitim semineri düzenlendi.

Üniversitenin akademik personelinin yanı sıra yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin de takip ettiği eğitim seminerinde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Volkan Doğan, nitelikli yayın hazırlanması aşamasında dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

“Rekabet ortamının artması nitelikli yayın yapma gerekliliğini de beraberinde getiriyor”

Dr. Volkan Doğan, Türkiye’de özelikle İktisadi ve İdari Bilimler fakültelerinde rekabet ortamının eskiye oranla daha işler hale geldiğini hatırlatarak, “Rekabet ortamı arttığı için farklı gerekliliklere ihtiyaç duyuluyor. Bunlardan birisi de nitelikli yayın yapma gerekliliği olarak karşımıza çıkıyor. Nitelikli yayını sadece SSCI dergilerde yayınlanmış yayınlar olarak görmüyorum. Yüksek nitelikli dergilerde yayın yapılması bir amaca dönüşmüş durumda. Süreç, işi özümsemek yerine yayın var mı yok mu değerlendirmesine doğru evriliyor. Amaç odaklı yaklaşıma göre hedef, dergide yayın yapabilmek fakat araç odaklı yaklaşımda ise hedef, bilgi üretmek ve bu bilgiyi paylaşmak olarak karşımıza çıkıyor.” şeklinde konuştu.  

Nitelikli Yayın İçin Yapılması Gerekenler

Bilim yapabilmek için; gerçekliğe ve dolayısıyla bilime yönelik duruşa, kritik okuma ve soyutlama becerisine, metodolojik uzmanlığa, net ve duru ifade yeteneğine muhakkak sahip olunması gerektiğini vurgulayan Dr. Volkan Doğan, nitelikli yayın yapılamamasının önündeki engelleri sıralayarak çözüm önerileri sundu.

Dr. Doğan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Öncelikle gerçekliğe yönelik bir bilimsel duruşunuz olmalı ve soyutlama becerisi ile teorinin tam olarak ne demek olduğunu içselleştirmelisiniz. Araştırmanızda tam olarak neyi başardığınızı ve bu doğrultuda bilime ne katkı sağladığınızı bir cümle ile ifade ediyor olabilmelisiniz. Yeterince ilginç araştırma soruları bulmanız gerekiyor. Bunun yanı sıra bulgularınızı güçlü bir şekilde savunabilecek metodolojik mekanizmalar geliştirmelisiniz ve alternatif açıklamaları ortadan kaldırmalısınız. Son olarak akademik İngilizce veya Türkçe yazabilmenizi ve çalışmalarınızı gönderdiğiniz dergiyi takip etmenizi öneririm.”

Dr. Volkan Doğan’ın nitelikli yayın hazırlanması ile ilgili teknik detayları paylaşmasının ardından soru cevap bölümüne geçildi. Merak edilen soruların cevaplandırılması ile birlikte eğitim semineri sona erdi.