BİTKİSEVERLER, BİTKİ ARAŞTIRMALARI TOPLANTISI İÇİN ERMENEK’TE BULUŞTU

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ile Flora Araştırmaları Derneği tarafından düzenlenip Ermenek Kaymakamlığı ve Ermenek Belediyesi desteği ile organize edilen Bitki Araştırmaları Toplantısı 06-07 Eylül tarihlerinde gerçekleştirildi.

Ermenek Selçuklu Otel’de düzenlenen toplantının açılış programına KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, Ermenek Kaymakamı Emrah Uzun, Ermenek Belediye Başkanı Atila Zorlu, Başyayla Belediye Başkanı Ahmet İpek, KMÜ Ermenek Meslek Yüksekokulu ve Biyoçeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ömer Çeçen, Flora Araştırmalar Derneği Başkanı Prof. Dr. Zeki Aytaç, bilim insanları, üniversite personeli ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program açılış konuşmaları ile devam etti. Programda ilk olarak söz alan KMÜ Ermenek Meslek Yüksekokulu ve Biyoçeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ömer Çeçen toplantının öneminden bahsederek, “Bitki sistematiği çalışanlarının ve bitkiseverlerin farklı konuları tartıştığı bir ortam olan Bitki Araştırmaları Toplantılarının ilki Pozantı’da gerçekleştirildiği için kısaca P.A.R.İ.S adı verildi. Bu toplantı ülkemiz bitki biyoçeşitliliğinin ortaya çıkarılması, korunması ve tanıtılması için büyük bir önem arz etmektedir. Programımızın ülkemiz biyoçeşitliliği için yeni fikirler ve yeni yaklaşımlar ortaya koyacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Flora Araştırmalar Derneği Başkanı Prof. Dr. Zeki Aytaç ise Dernek olarak 16 yıldır ikişer yıl arayla P.A.R.İ.S toplantıları yaptıklarını belirterek, “Dernek olarak Türkiye Florası ile ilgili bütün çalışmalara açığız. Resimli Türkiye Florası ve Türkiye Bitkileri Kitabı’nın yazım çalışmalarına devam etmekteyiz. Bu toplantımızın da başarılı olacağına ve yeni veriler elde edeceğimize inanıyorum. İnşallah güzel sonuçlar alacağız.” dedi.

Ermenek Belediye Başkanı Atila Zorlu da konuşmasında, “Değerli bilim insanlarını Ermenek’te görmek bizi memnun etmektedir. Ermenek, tarihi beş bin yıla uzanan köklü bir medeniyet yeri. İlçemizde bu yıl içinde 3-4 tane daha çalıştaya ev sahipliği yapacağız.” dedi.

Ermenek Kaymakamı Emrah Uzun ise Ermenek’in ve ülkemizin bitkisel çeşitlilik açısından son derece zengin bir coğrafya olmakla birlikte bu zenginliğin büyük bir kısmının insan kaynaklı nedenlerle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını söyleyerek, “Bu bitkisel çeşitliliği en iyi şekilde korumak hepimizin görevi. Küresel dünyada ve her şeyi hunharca tükettiğimiz tüketim toplumunda bu, hiç de kolay değil. Bu konuda farkındalık oluşturmak için hocalarımıza büyük görev düşüyor. Toplantının amaçladığı hedeflerine ulaşmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

“Ülkemizdeki endemik türlerin yaklaşık 6'da 1'i Karaman'da bulunmaktadır”

KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül ise ülkemizin jeopolitik konumu ve yeraltı kaynaklarının yanı sıra çok zengin bir biyoçeşitliliğe sahip olduğunu hatırlatarak, “Ülkemizde 12 bine yakın bitki yayılış gösterirken bu bitkilerin yaklaşık yüzde 30’unu endemik bitkiler oluşturmaktadır. Karaman özelinde baktığımızda ise son literatür kayıtlarına göre 2.145 türün yayılış gösterdiğini ve bu bitkilerin de yaklaşık 543’ünün endemik türler olduğunu görmekteyiz. İlimiz sınırlarında yayılış gösteren yaklaşık 54 tür de lokal endemik türlerdir. Hem ülkemizde yayılış gösteren hem de endemik olan türlerin yaklaşık 6'da 1'i ilimizde bulunmaktadır.” dedi.

“Öncelikli hedefimiz gıda ve tarıma dayalı katma değeri olan yeni ürünler ortaya çıkarmak”

Rektör Akgül, üniversitenin çalışmalarından bahsederek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu floranın bilincinde olarak başta ilimiz ve ülkemiz sınırlarındaki zengin biyoçeşitliliği ortaya çıkarmak, bu çeşitliliği korumak ve sürdürülebilir projeler oluşturmak amacıyla üniversitemiz bünyesinde Biyoçeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezini kurduk. Öncelikli hedefimiz üniversitemizin stratejik planında da belirtilen ihtisaslaşma alanları üzerinden gıda ve tarıma dayalı katma değeri olan yeni ürünler ortaya çıkarmaktır. Bu amaçla hedeflerimize uygun olarak bölgemizdeki bitki biyoçeşitliliğinin tespit ve korunmasını sağlamayı, insanlığa ve ekonomiye katkı sağlayacak türler üzerinde araştırmalar yapmayı önemsiyoruz. Bu amaçla düzenlenen toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyor, toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde hazırlanan Türkiye E-Florası’nın açılışı yapıldı

Programda açılış konuşmalarının ardından elektronik kurdela kesilerek Cumhurbaşkanlığı himayelerinde hazırlanan Türkiye E-Florası’nın açılışı yapıldı. Ardından Resimli Türkiye Florası Başeditorü Prof. Dr. Adil Güner çalışma hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Güner, Türkiye Florası ile ilgili yabancı araştırmacılar tarafından iki ayrı araştırma yapıldığını ancak bunların Latince ve İngilizce dillerinde kaleme alındığını belirterek, “Türkiye Florası ile ilgili Türkçe bir eser yoktu. İlk kez 2000’li yılların başında böyle bir düşünce ortaya atıldı. Türkiye Florası projemiz Cumhurbaşkanlığı himayelerinde hala yürütülmektedir. Türkçe bilgiyi arttırmak için çalışmalara devam ediyoruz. Bu çalışma sayesinde, yüzyıllardır bu coğrafyada yaşayan Türk milletinin Türkçe bitki adı dağarcığının çok yüksek olduğunu gördük. Türkçe Bitki Adları Sistemi’ni oluştururken her bitkinin eşsiz bir adı olmasına özen gösterdik. Bu bağlamda Latince sistem esin kaynağımız oldu. Çalışmada bitki adlarının hem Türkçesine hem de Latincesine yer verdik. Ayrıca Türkçe bilim üreterek Çevrimiçi Dünya Florası’nın da bir parçası olduk. Şunu gördük ki dünyanın kimi bölgelerinde yayılım gösteren bir florayı araştıran herhangi bir bilim insanı yok. Bu yüzden botanikçilerimiz ve özellikle doktora öğrencilerimiz sınırları aşmalı ve bu alanda söz sahibi olma potansiyelimizi arttırmalıdırlar.” dedi.

www.turkiyeflorasi.org.tr adresi üzerinden Resimli Türkiye Florası’nın tanıtımını yapan Prof. Dr. Güner, ayrıca Bitki Araştırmaları Toplantısı’nın sekizincisinin Karamanoğlu Mehmet Bey’in diyarı Karaman’da yapılmasının önemli olduğunu belirtti. 

Ermenek’te düzenlenen Bitki Araştırmaları Toplantısı açılış programının ardından toplantı ve tartışmalarla devam etti. Üç ayrı oturumda botanikçiler ve bitkiseverler tarafından ‘herbaryumlardaki eksiklikler ve yapılması gerekenler, tip örnekleri, yurttaş bilginlerle iletişim, ülkemizde ÇED raporları, tıbbi ve aromatik bitkiler, bitkilerle ilgili yayınlar, resim ve fotoğraflar hakkında etik ve ihlal kuralları, yeni taksonlarda ve yayınlarda uygun kişi ve coğrafya isimlerinin verilmesi’ konu başlıklarında değerlendirmeler yapıldı. Toplu fotoğraf çekiminin ardından toplantı sona erdi.