ÜRETİM FAALİYETLERİNDE DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN ÖNEMİ ELE ALINDI

Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi (KMÜ) ile Mitsubishi Electric ve Optimas Mühendislik tarafından ‘üretimde dijital dönüşüm’ konusunun ele alındığı bir workshop düzenlendi.

Karaman Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) gerçekleştirilen programda Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri OEM İş Geliştirme Kıdemli Müdürü Tolga Bizel ve İç Anadolu Satış Sorumlusu Ceren Keleşli, dijital fabrikalarda ileri robot teknolojileri ve gıda endüstrisinde robot uygulamaları ile ilgili detaylı bilgiler paylaştı.

“Dijital dönüşüm ile pazardaki rekabet koşullarına ayak uydurmak kolay hale geliyor”

Mitsubishi Electric’in Sanayi 4.0’a yanıtı olan dijital fabrika konsepti e-F@ctory hakkında bilgi veren Mitsubishi Electric Kıdemli Müdürü Tolga Bizel, “Dijital dönüşüm çağında makineler, çevrelerinde olup bitenleri anlayabilecek ve birbirleriyle internet protokolleri aracılığıyla iletişim kurabilecek duruma geliyorlar. Bu sayede fabrikalardaki üretim hatlarının kişiselleştirilmiş ihtiyaçlara göre optimize edilmesi sonucunda pazardaki rekabet koşullarına ayak uydurmak daha kolay hale geliyor. Mitsubishi Electric olarak bu yeni endüstri evresine yanıtımız olan e-F@ctory ile geleceğin dijital fabrikalarını bugünden kurmak mümkün. e-F@ctory konsepti ile fabrika yatırımından önce sanal bir fabrika oluşturarak ortaya çıkacak fabrikanın ve üretimin simülasyonunu gerçekleştirme, verimliliği değerlendirme ve oluşan çıktılar doğrultusunda yatırımı şekillendirme imkanı elde ediyoruz.” diye konuştu.

Dijital dönüşüm çağında robotlar arası veri transferinin de giderek hızlanması ve birbirleriyle konuşabilen ileri robot teknolojileri sayesinde robotların artık kendi kendilerini daha detaylı ve koordineli olarak kontrol edebildiğine dikkat çeken Bizel, “Bugün e-F@ctory ile robotlar üretim hattındaki diğer ürünlerle de haberleşebiliyor. e-F@ctory konseptinde fabrika otomasyonunda yer alan tüm ürünler birbirleriyle entegre ve açık bir mimari ile çalışıyor. Sanayicilerimizin dünya kalitesinde üretim yaparak küresel pazarlarda rekabet edebilmeleri ve ihracatta güç kazanmaları için üretim kalitesini artırırken maliyetlerini optimize etmesi gerekiyor. Bu noktada, fabrika otomasyon sektörünü yakından takip edip yeni teknolojilere hızla uyum sağlayabilmek ve gerekli altyapı yatırımlarını yapmak önem kazanıyor.” dedi.

“Mitsubishi Electric, Türkiye’yi önemli bir üretim üssü olarak konumlandırıyor”

İç Anadolu Satış Sorumlusu Ceren Keleşli ise Mitsubishi Electric’in Türkiye’deki faaliyetleri hakkında bilgiler aktararak şunları söyledi: “Mitsubishi Electric’in Türkiye’deki ana faaliyet alanları; klima sistemleri, endüstriyel otomasyon sistemleri, ileri robot teknolojileri, CNC mekatronik sistemler, asansör ve yürüyen merdiven sistemleri ile görsel veri sistemlerinden oluşuyor. Potansiyeline ve gücüne inandığı Türkiye’yi önemli bir üretim üssü olarak konumlandıran Mitsubishi Electric, dünyanın en derin batırma tüp tüneline sahip Marmaray projesinde de dikkat çekiyor. Otomotiv ekipmanları, yarı iletken cihazlar, ulaştırma ve enerji sistemleri gibi pek çok farklı kulvarda da rol alan Mitsubishi Electric, Türkiye’deki fabrikaların dijital dönüşüm sürecine entegrasyonu için çalışmalar yürüyor. Ayrıca Uzay araştırma ve geliştirme sistemleri alanında dünyanın önde gelen üreticilerinden olan Mitsubishi Electric, Türkiye’nin ve komşu ülkelerin iletişim ve yayıncılık altyapısına katkıda bulunan Türksat 4A ve 4B uydularının da üreticisi konumunda yer alıyor.”