Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Eğitim Fakültesi ve Türkiye Üstün Zekalı ve Dahi Çocuklar Eğitim Vakfı (TÜZDEV) işbirliği ile ‘Özel Yetenekli Çocukları Anlamak’ konulu çalıştay düzenlendi. Çalıştaya üniversite personeli, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda eğitimci katıldı.
“Çocuğunuz ‘yaramaz’ değil ‘üstün zekalı’ olabilir”
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan çalıştayın açılış konuşmasını TÜZDEV Başkan Yardımcısı Nuri Özkan yaptı. Vakfın faaliyetleri hakkında bilgi veren Özkan, üstün yetenekli çocukların anlaşılabilmesi için çeşitli etkinlikler düzenlediklerini söyleyerek şöyle konuştu: “Üstün yetenekli çocukları fark ederek onlara yönelik eğitim vermek bizim en büyük sorumluluğumuzdur. Hazinemiz olan çocuklarımıza en iyi şekilde hizmet vermemiz gerekiyor. Bu çocukların öğrenme özelliklerini dikkate alarak onların bu ihtiyaçlarını gidermek için gayret göstermeliyiz. Farklı modellerdeki eğitim şekilleri geliştirerek yaramaz diye tabir edilen fakat aslında üstün zeka özelliklerine sahip çocuklarımızı tespit ederek onlara yönelik hizmet vermeliyiz. Burada bu tip çocuklarımızı anlayabilmek adına farkındalık yaratmaya çalışacağız. Bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
“Beyin göçüne engel olmalıyız”
KMÜ Eğitim Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Serhat Aydın ise ülkemizden diğer ülkelere doğru yaşanan beyin göçüne değinerek şunları söyledi: “Yetenekli beyinleri sürekli olarak dışarıya verdiğimizi görmekteyiz. Bu durumun ekonomik, sosyal ve politik pekçok sebebi var. Bunu açıklamak için birçok teori üretilebilir. Biz bu çocukları nasıl içimizde tutabiliriz, onları anlamak için neler yapabiliriz, onları nasıl koruyabiliriz, bunları konuşmalıyız. Bunu konuşmak için bu çalıştayın bir adım olduğunu düşünüyorum. Bu küçük adımın daha büyük adımlara vesile olması en büyük temennimiz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
“Test ve sınav odaklı sistemi bir kenara bırakıp yeteneklerimizi değerlendirmeliyiz”
KMÜ Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Cihat Şentürk ise çalıştayın amaçlarından bahsederek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çocuklarımızın küçük yaşlardan itibaren yaratıcılıkları ve girişimcilikleri oluyor fakat yaşları ilerledikçe hayal güçleri gerileyen, sorgulamayan, sorumluluk almayan bireyler haline gelebiliyorlar. Ülke olarak, toplum olarak yetenekler konusunda üstün olduğumuzu düşünüyorum. O yüzden eğitim sistemimizi sorgulamamız gerekiyor. Sınav odaklı, sonuç odaklı, test odaklı sistemi bir kenara bırakıp yeteneklerimizi değerlendirmeliyiz. Teknoloji üreteceksek bu çocuklara gerekli imkânları sunup onlardan en iyi şekilde yararlanmalıyız. Üstün yetenekli gençlerimizi tespit ederek onlara kendilerini geliştirici fırsatlar sunmalıyız. Bu çalıştayın da bu doğrultuda önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum.”
Çalıştay, açılış oturumunun ardından Özel Yetenekli Çocukları Anlamak teması çerçevesinde gün boyu süren oturumlar ve uygulamalarla devam etti. Günün sonunda yapılan değerlendirmelerin ardından plaket takdimi ve katılım belgelerinin verilmesiyle çalıştay sona erdi.