EKREM KIZILTAŞ: “28 ŞUBAT SÜRECİNİN MALİYETİ 200-300 MİLYAR DOLAR”

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 19       29.02.2012

 

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Karakalem Topluluğunun davetlisi olarak Karaman’a gelen gazeteci-yazar Ekrem Kızıltaş, “28 Şubat Postmodern Darbe Süreci” konulu bir konferans verdi.

KMÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Yunus Emre Konferans Salonu’nda 28 Şubat Salı günü saat 15.00’te gerçekleştirilen konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karataş, İİBF Dekanı Prof. Dr. Osman Çevik, KMÜ Genel Sekreteri Ahmet Tüfekci, üniversitenin idari ve akademik personeli ile öğrenciler katıldı.

Karakalem Topluluğu Başkanı Emre Burak Kabaran’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Ekrem Kızıltaş Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde gençlerle birlikte olmanın kendisi için büyük bir mutluluk olduğunu ifade etti. 28 Şubat 1997’de yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısının normalden daha uzun sürdüğüne işaret eden Kızıltaş, “Normalde 2 ya da 3 saat sürmesine alıştığımız toplantı 9 saat sürdü. Daha o gece birçok insan, evet önemli şeyler oluyor diye düşünmeye başladı.” dedi.

28 Şubat darbe sürecinin sadece o gün ile ilgili bir şey olmadığını belirten Kızıltaş, sürecin öncesi ve sonrası ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Kızıltaş, “O gün malumu ilan şeklinde bir gelişme oldu ve artık kılıçlar çekildi. O günden itibaren Türkiye’de zaten alttan alta işlemekte olan sinir savaşı daha açıktan yürütülmeye başlandı.” şeklinde konuştu.

Ülkemiz insanının, 28 Şubat süreci sayesinde yarıyarıya daha fakirleştiğini vurgulayan Kızıltaş, ülkeyi 28 Şubat sürecine getiren olayların kısa bir özetini yaptı. Konuşmasını Türk siyasal geleneğine ilişkin tespitler, ekonomik ve uluslararası değerlendirmelerle biçimlendiren Kızıltaş, “Eninde sonunda Türkiye çok şey kaybetti. 28 Şubat sürecinin ülkemize maliyeti ortalama 200-300 milyar dolar olmuştur. Bu darbenin asıl nedeni ideolojik değil, ekonomiktir.”  açıklamasını yaptı.

Üniversitenin sadece önümüze konulan kitapları okumak olmadığını hatırlatan Kızıltaş, öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu: “Üniversite ülkeniz, ülkenizin çevresi ve dünya konusunda çok daha fazla bilgiye sahip olma yeridir. Bunun öğrenilebileceği önemli yerlerden bir tanesidir. Şu sözümü de asla unutmayın; bu üniversite sınırları içinde bulunduğunuz ve diplomayı aldığınız güne kadar olan vaktiniz sizindir. Bunun için burada geçirdiğiniz zamanı çok iyi değerlendirin.”

Etkinliğin sonunda katkılarından dolayı Ekrem Kızıltaş’a Prof. Dr. Mehmet Karataş tarafından plaket takdim edildi.