Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 47 22.03.2012
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karataş’ın öncülüğünde fakültenin öğretim elemanları Onur Aykaç ve Mert Öksüz tarafından hazırlanan “Türk Şiirinde Karaman” isimli proje kitap haline getirilerek raflardaki yerini aldı.
Bu eserde, sanatın özellikle edebiyatın şehrin kültürel dokusunu yansıtma işlevinin yanı sıra, şehri benzerlerinden ayıran ve ona asıl kimliğini kazandıran yegâne unsurların başında geldiği fikrinden hareketle yola çıkan yazarlar Karaman şehriyle ilgili manzum eserleri bir araya getirdi.
Karaman’ın zengin tarihçesini sanat ve edebiyat camiasına tanıtmak amacıyla kaleme alınan kitap okuyanları etkileyici bir edebiyat yolculuğuna sürüklüyor.Kitapta Karaman’ın 8 asırdır süregelen kültürel serüveninin önemli bir kısmı ortaya konularak, şehrin bu süre zarfında çeşitli siyasî-sosyal ve demografik farklılıklar neticesinde kaybolmuş ya da unutulmuş pek çok değeri günümüz insanına tanıtılıyor.
Eserin giriş kısmında yer alan şu sözler “Şehirlerin şiirlere konu ve konuk olması kadar tabii ne olabilir. Çünkü şehir, şairi emziren anne gibidir; yaratıcı damarlarında onun sütü dolaşır durur. Bir çok şair içinde doğup büyüdüğü şehri ya da bir süreliğine içinde ömrünün anlamlı anlarını yeşerttiği beldeleri bir şiirle yad etmeyi vefa borcu bilir.” okuyuculara ellerinden bırakamayacakları bir kaynakla tanıştıklarını gösteriyor.
Karaman’ın bilinmeyen ya da karanlıkta kalmış yönlerini yeniden keşfetme olanağını yakalayan edebiyat tutkunları, şiirlerinde Karaman’a yer veren şairlerimizin şehrin kültürel, beşerî ve tabiî dokusunu metinlerinde yansıtmayı ihmal etmediklerini “Türk Şiirinde Karaman” kitabında görebiliyorlar.
Eser kapsamında Karaman ilinden bahseden veya doğrudan Karaman ili temalı manzum eserleri bir araya getirerek, eski Karaman’daki kültürel yapıya küçük bir pencere aralayan Prof. Dr. Turan Karataş başta olmak üzere tüm yazarlar aynı zamanda gelecek nesillere yıllarca yararlanabilecekleri bir başvuru kaynağı hediye ediyorlar.
Yazarlar çalışma yöntemleriyle ilgili olarak nasıl bir yol haritasından geçtiklerini şöyle anlatıyorlar:”Çalışmamıza kaynakların tespiti ile başladık. Karaman konulu şiirler yazdığı bilinen edebiyatçıların eserlerinde yer alan şiirler içerisinden şehrimizin farklı yönlerini ele alanları seçtik. Araştırmalar tamamlandıktan sonra elde edilen manzum eserleri, şairlerinin doğum tarihleri esas alınarak kronolojik bir sıralamaya tâbi tuttuk.” Konya, Ankara ve İstanbul’daki kütüphanelerde belli ölçütler çerçevesinde örnek metinleri toplayan yazarlar, sanal ortamda yaptıkları incelemeler sonucunda buldukları 10 şiirle birlikte 94 manzumenin yer aldığı seçkiyi okuyucularla buluşturdu.
Seni hep rüyalarımda görüyorum
Karaman
Senin yüzlerce tepen, binlerce deren
Ah Karaman, karaman
Işıltılı sabahın parladığı zaman
Derin gün batımı
Derelerini ve tepelerini
Işık huzmeleriyle ördüğü zaman
Sen hayalimde belirirsin
Karaman
Bu dizelerin sahibi İrlanda’nın önde gelen şairleri arasında ismi anılan ve aynı zamanda İrlanda ulusal marşının da yazarı olan James Clarence Mangan. Şair şiirinde Erzurum’a savaşmaya giden Karamanlı bir gencin memleketine duyduğu özlemi dile getiriyor. Karaman’ı hiç görmeyen Mangan’ın böylesine etkileyici bir şiire imza atması dikkati çekiyor.
Baki Erkonukseven’in “ Yunus Emre’m” şiirinde yer alan
Asasıyla abasıyla
Anasıyla babasıyla
Topduk Emre’m hocasıyla
Karaman’da Yunus Emre’m dizeleri de şehirle bütünleşen Yunus Emre’yi bir kez daha torunlarıyla buluşturuyor.