KMÜ CANLI YAYININDA KARAMAN VE ŞİİR KONUŞULDU

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörlüğü tarafından "2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı" kapsamında hazırlanan Yunus’un Gönlü Çalab’ın Tahtı adlı programa bu hafta Karamanlı Şair ve Yazar İbrahim Şaşma konuk oldu.

KMÜ Yunus Emre ve Türkçe Yılı Koordinatörü Muhammet Ali Orak'ın yönlendiriciliğinde Aktekke Meydanı'nda gerçekleştirilen program aynı zamanda üniversitenin resmi Youtube ve Facebook hesaplarından canlı olarak yayınlandı. Programa konuk olan Karamanlı Şair ve Yazar İbrahim Şaşma “Karaman ve Şiir” üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Programda ilk olarak Mevlana'nın annesinin ve abisinin metfun olduğu, Karamanoğlu Mehmet Bey'in ve Yunus Emre'nin şehri Karaman’ın bereketli topraklara sahip olduğu vurgusu yapıldı.

"Karaman taşıyla, toprağıyla, seheriyle, sabahıyla başlı başına bir şiirdir"

Karaman ve şiir üzerine değerlendirmelerde bulunan Şair Şaşma, "Karaman benim kimliğime, benliğime, yaşantıma çok yakışıyor. Karaman’da olmaktan, burada yaşamaktan, Türk diline hizmet etmekten ve Türkçe konuşmaktan büyük onur duyuyorum. Karamanlı olmak, Türkçeye bu kadar sevdalanıp burada yaşamak başlı başına bir baht benim için. Karaman taşıyla, toprağıyla, seheriyle, sabahıyla, ayazıyla, güneşiyle, yazıyla ve kışıyla başlı başına bir şiirdir. Her taşında ayrı bir söz, ayrı bir giz, ayrı bir güzellik görüyorum bu memleketin. Karaman’da şiir yazarken hiç zorlanmıyorum çünkü bana şiiri Karaman yazdırıyor. Karaman ve şiir iç içe; birisi olmadan diğeri olmuyor." dedi.

"Karaman benim şehrim"

Şair Şaşma, Karaman ile ilgili olarak sözlerine şöyle devam etti: "Doğup büyüdüğüm, emek verip hizmet ettiğim topraklar burası. Aynı zamanda beni doyuran, suyunu içtiğim, havasını soluduğum, üşüdüğüm topraklar burası. Karaman benim şehrim ve ben bu şehre sevdalandım."

"Kaç asır geçerse geçsin Yunus'un dili hala canlı"

Şairliğine Yunus Emre'nin katkısının çok fazla olduğunu belirten Şaşma, "Kaç asır geçerse geçsin Yunus'un dili hala canlı. Biliyorum ki o her seherde bu sokaklarda geziyor. Yunus Emre'nin aşk anlayışından yola çıkarak yazmaya başladım. O bizim gönül aynamız, yol göstericimiz ve sevdanın ana anlatıcısıdır. Yunus'un gönlünden, kaleminden düşen sevda cümleleri hiç bir şairin kaleminden düşmemiştir. Yunus benim gözümde hattattır, gönüllerin dülgeridir, sevdadır, akan sudur. Çocukluktan beri bize öğretilen şey şuydu; sevgi denilince akla Yunus gelir. Çocukken Yunus Emre Parkı içerisinde bulunan Şiir Bahçesi’ndeki şiirleri ezberlemeye çalışırdım. Yunus Emre bize yol açtı; bizi şiire ve sevgiye çağırdı. Onun yolundan yürümeye çalışıyorum; o yol beni güzelliklere götürecek biliyorum. Yunus Emre gibi sevmemiz, sarılmamız gerekiyor. İkiliği, ayrılığı, hasedi bir kenara atıp kucaklaşmamız gerekiyor. Yunus'un gözleriyle görmeli, onun kulağıyla duymalıyız. Onun kalemiyle yazalım ki Yunus Emre Karamanlı diyebilelim." dedi.

Şair Şaşma, "Karaman çok önemli değerler yetiştirmiş bir şehir. Günümüzde bu değerlerle iç içe yaşamaktan büyük mutluluk duyup haz alıyorum. Beraber yol aldığımız edebiyatçı arkadaşlarımız, şair ve yazarlarımız var. Kendileri ile ortak çalışmalar yapıyoruz. Bu şehrin insanlarına dil olmaya çalışıyoruz. Son dönemde şiir, deneme, roman ve hikaye kitabı çıkaran arkadaşlarımızın sayısında artış var. Temennimiz bu şehre bir dil olup bu şehrin insanlarının duygularına tercüman olabilmek ve aşkı, sevgiyi, barışı, dostluğu yazabilmek." şeklinde konuştu.

"Bir olalım, birlik olalım; sevgiyle, barışla, dostlukla, Karaman’la olalım"

Şiir yazmanın kendi mayasında olduğunu vurgulayan Şair Şaşma, "Aldığım her nefeste şiir benimle olmaya devam edecek. Ekip arkadaşlarımızla Karaman için üretmeye devam edeceğiz. Her şey memleketimiz için, Türk dili için. Öz Türkçemizle yazmaya devam edeceğiz. Bir olalım, birlik olalım; sevgiyle, barışla, dostlukla, Karaman’la olalım." dedi.

Programda Şair Şaşma kendisine ait olan 'Yunus Denile Bana', 'Karaman Şehrengizi', 'Ana Dilim', 'Kimse Bilmez Başka Beni' adlı şiirleri de seslendirdi.

Müzik dinletisine de yer verilen programda 'Uzun İnce Bir Yoldayım', 'Felek Çakmağını Üstüme Çaktı', 'Nasıl Yar Diyeyim Ben Böyle Yare', 'Arap Atı Gibi Sallar Başını' türküleri icra edildi.

Program sonunda, Aktekke Meydanı’nda Yunus’un Gönlü Çalab’ın Tahtı yayın ekibini ziyaret eden Karamanlı şairler Aşık Garip Ali ve Öcal Uzunay’ın kendilerine ait birer şiiri canlı yayında okumalarının ardından yayın sona erdi.