KMÜ’DE BEŞERİ VE SOSYAL BİLİMLER İLE EĞİTİM BİLİMLERİ KONUŞULDU

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörlüğü tarafından, aday öğrencilere üniversiteyi tanıtmak amacıyla hazırlanan tercih dönemi özel yayınlarının üçüncüsü gerçekleştirildi.

Koordinatör Muhammet Ali Orak’ın hazırlayıp sunduğu Tercih Dönemi Özel Yayın Serisi’nin üçüncüsünde  'Beşeri ve Sosyal Bilimler ile Eğitim Bilimleri' üzerine konuşuldu.

18 Ağustos Çarşamba Günü üniversitenin YouTube ve Facebook hesaplarından canlı yayınlanan programa Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, Eğitim Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Aliye Çınar Köysüren, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Sabri Aydın, Kâzımkarabekir Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Kadir Akpınar ile Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Büşra Çeliköz konuşmacı olarak katıldı.

“Karaman kadim bir şehir; ulaşımı avantajlı”

Programda ilk olarak söz alan Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, “Biz Anadolu'nın ortasında, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesindeyiz. Karaman çok kadim bir şehir, Karamanoğulları Devleti’nin başkenti. Uzun yıllar boyunca Osmanlı Devleti’ne eyaletlik yapmış; kültürünü, tarihini günümüze kadar ulaştırmış nadide bir coğrafyadayız.” diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Ulaşım açısından avantajlıyız. Buradan, 5-6 saatte hızlı tren ile İstanbul'a ulaşılabilmekte, aynı şekilde Ankara'ya da 3 saatte varılabilmektedir. Aynı zamanda Konya Havaalanı’na bir saat uzaklıkta, Mersin sahillerine ve Mersin limanına da çok kısa mesafededir. Ulaşımın kolay olması Karaman ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde okuyan ya da buraya gelecek olan öğrencilerimiz için önemli bir noktadır.”

“KMÜ, bölgede kendine önemli bir yer edinmiştir”

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin 2007 yılından sonra kurulan üniversiteler içerisinde bölgede kendine önemli bir yer edindiğini vurgulayan Prof. Dr. Muşmal, “Kuruluşundan bu güne kadar yöneticilerimizin yapmış olduğu altyapı çalışmaları sayesinde bugün üniversitemiz bütün okullarını ve sosyal tesislerinin tamamını inşa etmiş; kütüphanesi, spor tesisleri, yüzme havuzu ile büyük altyapı ve tesis imkanlarına sahip olmuştur. Bu vesile ile üniversitemize bugüne kadar hizmet etmiş olan rektörlerimize ve şu an rektörlüğümüzü yapan Prof. Dr. Namık AK Hocamıza da teşekkür ediyorum.” dedi.

“Edebiyat Fakültesi, KMÜ’nün en köklü fakültelerinden”

KMÜ Edebiyat Fakültesi hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Muşmal, fakültenin üniversitedeki köklü fakültelerden birisi olduğuna dikkat çekerek, “Fakültemiz, üniversitemizden önce, yani 2006 yılında kurulmuş, 2007 yılında aktif hale gelmiş ve 2009 yılı itibariyle de ilk öğrencilerini almaya başlamıştır. Fakültemiz, üniversitemizin erken kurulan fakültelerinden olması avantajıyla fiziki altyapısını geliştirmiştir ve fakültemizdeki bölümlerimiz önemli oranda akademik kadrolarını tamamlamış seviyededir.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Muşmal, fakültenin fiziki ve akademik altyapısına da değinerek sözlerine şöyle devam etti: “Fakültemiz 14 bin 500 metrekarelik bir komplekse sahiptir; şu anda da içerisinde bulunduğumuz 15 Temmuz Konferans Salonumuz ile fakültemiz bir bütün halindedir. Bu büyük alanda çok sayıda dersliğimiz, konferans salonlarımız ve dört adet amfimiz mevcut. Fakültemiz akademik ve idari kadro sayısı bakımından 100 civarında bir kadroya sahip; bunlar 7 profesör, 15 doçent, 30 dr. öğretim üyesi, 30 da araştırma görevlisidir. Araştırma görevlilerimizin önemli bir kısmı da doktorasını tamamlamıştır. Fakültemiz, üniversitemizin diğer fakülteleri gibi genç, alanında uzman ve mesleki tecrübeye sahip, ulusal ve uluslararası pek çok yayına imza atmış, nitelikli ve güçlü bir akademik kadroya sahiptir.”

Prof. Dr. Muşmal, fakültede aktif ve öğrencisi olan bölümlerin Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyoloji, Felsefe, Arkeoloji, İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümleri olduğunu ifade ederek kısa zamanda Psikoloji bölümünü de açmayı planladıklarını söyledi.

Eğitim Fakültesi: Yedi Yıllık Süreçte Hızlı İlerleme

Programda ikinci olarak söz alan Eğitim Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Aliye Çınar Köysüren ise KMÜ Eğitim Fakültesinin yeni bir fakülte olmakla birlikte önemli aşama kaydettiğini ifade ederek “Eğitim Fakültesi, geçmişi çok eski olmayan bir fakülte ancak yedi yıllık bir süre içerisinde kaydettiği ilerlemeyi bizlere sayılar gösteriyor, Eğitim Fakültemizde şu an beş programımız aktif. Bunlar Sınıf Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği, İlköğretim Matematik Öğretmenliği, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ile Türkçe Öğretmenliği bölümleri. Bu yıl dört bölümümüzden mezun vereceğiz. Bunların dışında anabilim dallarımızda yüksek lisans programları da yürütülmektedir.” dedi. Prof. Dr. Çınar Köysüren, fakülte bünyesinde Müzik Eğitimi Bölümü, Özel Eğitim Bölümü ve İngilizce Eğitimi Bölümlerini de en kısa süre içerisinde açmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

“Eğitim Fakültesine kimler gelmeli?”

Prof. Dr. Çınar Köysüren, “Eğitim Fakültesine kimler gelmeli?” sorusunu yönelterek “Puanı belli bir seviyede olmaktan ziyade kendisini güncellemek isteyen, fiziki ve ruhsal bakımdan kendisini geliştirmek isteyen öğrenciler için Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Eğitim Fakültesi doğru adrestir.” dedi.

Fakültede 4 amfi, 11 derslik ve 4 adet de drama, sanat, spor ve matematik laboratuvarı bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Çınar Köysüren, Türkiye’deki bütün Eğitim Fakültelerinde uygulanan programın KMÜ Eğitim Fakültesinde de yürütülmekte olduğunu ancak fakülte olarak fark yaratmanın altyapısı ile meşgul olduklarını vurguladı.

Programda üçüncü olarak söz alan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Sabri Aydın, “Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesini ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemizi tercih edecek öğrenciler hem küçük şehrin sağlamış olduğu kolaylıklardan hem de büyük şehirlere yakın olması dolayısıyla büyük şehirlerin sağlamış olduğu imkanlardan yararlanabilecekler.” dedi.

KMÜ’nün İlk Fakültesi: İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

Dr. Öğr. Üyesi Aydın, KMÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi hakkında bilgi vererek “Fakültemiz 1992 yılında Selçuk Üniversitesine bağlı olarak kurulmuş, köklü, bugüne kadar 10 bine yakın mezun vermiş bir fakültedir. Fakültemizde şu an lisans ve yüksek lisans düzeyinde öğrenci alan beş bölümümüz bulunmaktadır. Bu bölümler 1993 yılında öğrenci almaya başlayan İşletme Bölümü, 1995 yılında öğrenci almaya başlayan İktisat Bölümü, 2001 yılında ilk öğrencilerini alan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, ilk öğrencilerini 2017 yılında alan ve bu yıl ilk mezunlarını verdiğimiz Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ile son olarak da bu yıl üçüncü öğrencilerini alacak olan Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü.  Öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısına baktığımızda 15 civarındadır. Bu rakamın düşük olması öğretim elemanlarının öğrenciye daha fazla zaman ayırabilmesini sağlayan çok önemli bir faktördür.” diye konuştu.

Fakültede 4 amfi, 27 derslik ve 2 okuma salonu bulunduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Aydın, “Fakültemizde öğrencilerimizin kariyer planlarına büyük destek vermekteyiz. Yeni kayıt yapan öğrencilerimiz isteğe bağlı olarak İngilizce hazırlık sınıfı okuyabiliyorlar. Fakülte olarak öğrencilerimize yandal ve çift anadal imkanı sunuyoruz. Öğrencilerimizin Erasmus, Farabi ve Mevlana programları gibi ulusal ve uluslararası öğrenci değişim programlarından yararlanmaları için onları destekliyoruz.” şeklinde konuştu.

6 Bölüm, 10 Program, Sektör Deneyimi Olan Akademik Kadro

Programda dördüncü olarak söz alan Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Büşra Çeliköz, “Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulumuz, üniversitemizin merkez kampüsünde yer alan, 6 bin 640 metrekare alana sahip, 14 derslik ile eğitime devam eden bir okul. Okulumuzda normal ve ikinci öğretim olmak üzere 6 bölüm ve 10 program bulunmaktadır. Okulumuza bağlı bir Uygulama Otelimiz mevcut, burası öğrencilerimizin staj yaptığı ve kısmi zamanlı olarak çalışma imkanı bulduğu yer olması açsından önemli. Aynı zamanda Aşçılık ile Pastacılık ve Ekmekçilik Programı öğrencilerimizin kullanabileceği iki adet Uygulama Mutfağımız var; bunlar aynı anda 40 öğrencinin uygulama yapabileceği mutfaklardır. Öğrenci sayılarımıza gelecek olursak 1.250 öğrencimiz var. Yeni kontenjanlarla yaklaşık 490 öğrenciyi daha okulumuza bekliyoruz. Akademik kadro olarak ise genç, dinamik, alanında uzman, daha önce sektörlerinde aktif olarak rol almış, tecrübeli 31 adet hocamız var.” dedi.

Öğr. Gör. Çeliköz, okullarından mezun olan öğrencilerin iş bulma süreçlerinde avantajları olduğuna dikkat çekerek bunun mesleki anlamda sınırları çizilmiş ve belli bir alanda uzmanlaşılmış olunmasıyla ilişkili olduğunu ifade etti.

“Kazımkarabekir’de 1996’dan beri hizmet veren köklü bir eğitim kurumuyuz”

Programın son konuşmacısı olan Kâzımkarabekir Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Kadir Akpınar ise “Okulumuz Karaman'ın Kazımkarabekir ilçesinde yer almaktadır. İlçemiz Karaman merkezine yakın yerde, Konya-Karaman yolu üzerinde, Karaman'ın bir mahallesi olarak değerlendirilecek bir konumdadır.” dedi. Öğr. Gör. Akpınar, “Kâzımkarabekir Meslek Yüksekokulu olarak önlisans düzeyinde eğitim veren, öğrencilerine önemli meslekler sunan, okul yaşamı sonunda doğrudan meslek hayatına atılabilecekleri bölümlerin olduğu bir okul olarak hizmet veriyoruz. Derslikleri, amfileri, spor salonları, kütüphanesiyle ve akademik kadrosuyla, Kazımkarabekir’de 1996’dan beri hizmet veren köklü bir eğitim kurumuyuz.” dedi.

Kâzımkarabekir Meslek Yüksekokulunda eğitim-öğretim verilen programlara da değinen Öğr. Gör. Akpınar bu programları Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik, Çağrı Merkezi Hizmetleri, Sosyal Hizmetler ve Atık Yönetimi programları olarak açıkladı ve bu programların öğrencilere sağladığı mesleki yeterliklerden söz etti.

Akpınar, öğrencilere bilinçli tercihte bulunmaları tavsiyesinde bulunarak hangi alanın ve hangi mesleğin kendilerine uygun olduğu konusunda öğrencilerin doğru değerlendirme yapmaları gerektiğini vurguladı.

Tercih Dönemi Özel Yayınlarının Sonuncusu 19 Ağustos Perşembe Günü

Tercih Dönemi Özel Yayınları’nın dördüncü ve son bölümü, 19 Ağustos Perşembe günü saat 21.00’de ‘Sanat, Spor, Din, Dil ve Uygulamalı Bilimler Eğitimi' üzerine gerçekleştirildi. Programda Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Cenk Celasin, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akgül, Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Fevzi Kılıçel, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Mercan ve Yabancı Diller Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Zafer Ceylan, bölüm ve programları hakkında bilgilendirmede bulundular.