Karaman Valiliği ve KOP İdaresi Başkanlığı tarafından KOP Bölge Kalkınma Programı Tanıtımı ve KOP Bilgilendirme Çalıştayı gerçekleştirildi.
Piri Reis Kültür Merkezinde düzenlenen KOP Bölge Kalkınma Programı Tanıtımı ve KOP Bilgilendirme Çalıştayı'nın açılış programına Karaman Valisi Mehmet Alparslan Işık, Karaman Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Namık Ak, KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, il protokolü, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve davetliler katıldı.
Tanıtım programının açılış konuşmasını yapan Karaman Valisi Mehmet Alparslan Işık, KOP İdaresi tarafından düzenlenen KOP Bölge Kalkınma Programı ve Bilgilendirme Çalıştayı’nın Karaman için hayırlı olmasını dileyerek, "2021-2023 yılları için hazırlanan ve Yeni Nesil Eylem Planı olarak nitelendirilen KOP Bölge Kalkınma Programı Sayın Cumhurbaşkanımızca onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yeni dönemde KOP İdaresi ve kurumlarımızın iş birliği ile yürütülecek projelerle; Karaman ilimizin gelişmişlik seviyesini arttırma ve ülkemiz ekonomisine daha çok katma değer sağlama konusunda önemli katkılar sunmaya devam edeceğiz.” dedi.
Karaman Belediye Başkanı Savaş Kalaycı ise bir selamlama konuşması yaparak programın ildeki tüm paydaşlar için hayırlı olmasını diledi.
"İlimizdeki tüm paydaşların ortak akılla ilerlediği bir dönem yaşıyoruz."
KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namık Ak ise Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen faaliyetlerin ülkemizin kalkınmasında önemli adımların atılmasına vesile olduğunu belirterek, "Başta üniversiteler olmak üzere ildeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün iş birliği içerisinde olması, ortak payda etrafında birleşerek proje üretiminde yer alması kalkınma hedeflerini daha sağlam bir zemine oturtacaktır. Karaman özelinde baktığımızda gerek kamu kurum ve kuruluşları gerekse sanayi alanında hizmet veren firmalarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız açısından güzel bir uyumun sağlandığını görmekteyiz. Karaman'ın gelişimi, bölgemizin kalkınması ve ülkemizin 2023, 2053, 2071 hedeflerine emin adımlarla ilerlemesi için ilimizdeki tüm paydaşların ortak akılla ilerlediği bir dönem yaşıyoruz. Bu uyumun ve gayretin devam etmesi en büyük temennimizdir." dedi.
"Zamandan alacaklı, zamanla yarışan, kendisini rakip gören ve koşan üniversite"
Rektör Namık Ak, ayrıca KMÜ'nün genç ve dinamik yapısı, akademik ve fiziki imkanları ile bölgesel kalkınmanın lokomotifi olmaya devam ettiğini söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının desteğiyle üniversitemiz bünyesinde hizmet veren Karaman Enerji Verimlilik Merkezimiz, KOP Bölgesinin ilk, Türkiye'nin dördüncü Enerji Verimliliği Merkezi olma başarısına ulaştı. Proje ve Teknoloji Transfer Ofisimiz bünyesinde ise yenilik, buluş ve patent çalışmalarına hız veriyoruz. Yine üniversitemiz bünyesinde yer alan Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİLTEM) ile Karaman’ımızda bulunan tüm işyerlerinin (gıda, mekanik, elektrik-elektronik, hizmet vs.) ihtiyaç duydukları tahlillerini ve analizlerini gerçekleştirmeye gayret gösteriyoruz. Karaman Teknopark'ın da etkin bir şekilde bu sürece katkı sağlamasıyla birlikte çok daha faydalı ve nitelikli projelere imza atacağımızı düşünüyorum. Ayrıca Elma’dan Elmas’a temasıyla, ülkemizdeki elma üretiminde söz sahibi iller arasında yer alan Karaman’da elmanın tarımsal ve ekonomik değeri konusunda projeler geliştirmeyi ve bu alanda ihtisaslaşma sağlamayı amaçlıyoruz. Zamandan alacaklı, zamanla yarışan, kendisini rakip gören, koşan ve lokomotif üniversite anlayışıyla hizmetimize artan hızla devam edeceğiz."
Rektör Namık Ak, konuşmasının son bölümünde KOP Bölge Kalkınma Programının, üniversite-sanayi iş birliklerinin daha etkin bir şekilde uygulanması açısından önemli bir destek sunacağına ve paydaşlarla ortak projelerin ve iş birliklerinin önünü açacağına yürekten inandığını vurgulayarak programın ve ardından gerçekleştirilecek olan çalıştayın hayırlı olması temennisinde bulundu.
KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin de KOP İdaresi'nin faaliyetleri hakkında bilgi vererek Karaman'ın Türkiye ekonomisi için önemli bir aktör olduğuna değindi.
Program açılış konuşmalarının ardından KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin ve KOP İdaresi Koordinatörlerinin bilgilendirme sunumları ile devam etti.
Programın ikinci oturumunda ise KOP İdaresi Koordinatörlerinin yürütücülüğünde devam eden çalıştayda "sulama, tarım, kültür-turizm-sosyal, sanayi-enerji" başlıkları çerçevesinde bölgenin ihtiyaçları ve beklentileri ele alındı.