Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü tarafından 'Özel Eğitim Hizmetleri' semineri düzenlendi.
KMÜ Engelsiz Üniversite Birimi, Özel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Optimum Bilgi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinin paydaşı olduğu seminere Rektör Prof. Dr. Namık Ak, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, öğretmenler ve üniversitenin akademik personeli katıldı.
2022 yılında öğrenci kabul edecek olan Özel Eğitim Bölümünü etkin ve tanınır kılmak amacıyla böyle bir seminer düzenlediklerini belirten Prof. Dr. Köysüren, "Hepimizin yarına bir engel ile uyanabileceğimiz ihtimalini hesaba katarsak özel eğitim desteğinin önemi kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. İnsan kaynağının biricikliği, önemi sosyal ve kültürel sermayenin yerine konulamazlığı dikkate alınırsa her birey özel ve biriciktir. Hiç kimseyi gözden çıkarma lüksümüz yoktur." dedi.
İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan ise, "Eğitim gelişim içerisinde bulunarak değişimin gerçekleşmesidir. Özel eğitim hizmetlerinin kapasite ve kalitesinde günden güne sağlanan iyileştirmelere paralel olarak yeni metotlarla eğitmenlerimizi de geliştirmeliyiz. Her biri farklı zenginliklerle bezenmiş özel öğrencilerimizin saklı cevherlerini keşfetmek, erken yaştan itibaren doğru eğitimle bireysel farklılıkları kurgulanarak gelişimlerine destek olma gayretindeyiz." dedi.
"İnsan ve kültür sermayemiz farklılıklarımızla birlikte büyüyecektir"
Rektör Prof. Dr. Namık Ak, "Teknolojinin bizlere sunmuş olduğu imkanları kullanarak özel eğitime ihtiyacı olan bireyleri hem desteklemek hem de onların yeteneklerini faydaya çevirmek yine bizlerin çabaları ile mümkün olacaktır. Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin 'ötekileştirilmesi' ülkemizin insan kaynağı ve kültür sermayesini zafiyete uğratacağı gibi sosyal devlet politikasını gözeten ülkemiz açısından aykırı bir durumdur. İnsan ve kültür sermayemiz farklılıklarımızla birlikte büyüyecektir. Milli Eğitim Bakanlığının yeni yapılanması olan Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri (BİLSEM) yeni tasarı ve destek programlarıyla, özel eğitimi önemli ve ayrıcalıklı bir konuma yerleştirmiştir. Zihinsel engel ve yetersizlikten, zihinsel organizasyon farklılıklarına kadar hatta üstün yetenekli çocukların da yararlanabileceği bu program, bazı davranışları değiştirmek, bazılarını da pekiştirmek amacıyla özel destek isteyen bireylere yardım hizmeti sağlamaktadır. Bu yaklaşım sayesinde bahsi geçen bireylerimizi yalnızca topluma kazandırmakla yetinmeyip onların olumlu yönlerini fırsata çevirmeyi de başarabiliriz." şeklinde konuştu.
Seminer açılış konuşmalarının ardından ilk oturumla devam etti. İlk oturumda İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İsmail Kılınç 'Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin Değerlendirilmesi', KMÜ Sağlık Hizmetleri MYO Öğr. Gör. Bilal Bahceci 'Davranış Yönetimi I', ve Öğr. Gör. Safa Abdulsamet Ataman 'Davranış Yönetimi II' başlıkları altında katılımcıları bilgilendirdiler.
Alanında uzman eğitimciler tarafından özel gereksinimler ve özel eğitim hizmetleri hakkında bilgilendirme ve farkındalık uyandırmak amacıyla düzenlenen seminer üç gün boyunca 6 oturum şeklinde devam ediyor.