KMÜ’DE AKADEMİK YIL AÇILIŞ DERSİNİ BAKAN VEYSEL EROĞLU VERDİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Töreni düzenlendi.

Törene, geçmiş dönem Çevre ve Orman Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı görevlerini yürüten ve aynı zamanda halen Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun yanı sıra Vali Mehmet Alpaslan Işık, Karaman Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, Adli Yargı ve Adalet Komisyonu Başkanı Osman Yılmaz, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Namık Ak, AK Parti İl Başkanı Abidin Çağlayan, CHP İl Başkanı Mustafa Cem Kağnıcı, KOP Başkanı Mahmut Sami Şahin, il ve üniversite protokolü, sanayi kuruluşları temsilcileri, davetliler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan tören, KMÜ tanıtım filminin gösterimi ve halk oyunları gösterisi ile devam etti.

Törenin açılış konuşmasını KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namık Ak yaptı. Rektör Namık Ak, Selçuk Üniversitesine bağlı olarak kurulan ve 29 Mayıs 2007 yılından itibaren Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi adıyla yükseköğretim camiasına adım atan üniversitenin o günden bugüne gelişen akademik alt yapısına ilişkin sayısal verileri paylaştı.

Rektör Namık Ak, konuşmasının devamında şunları söyledi: "En saygın akademik dergilerde yayımlanan makaleleri tarayarak kurumları ve ülkeleri sıralayan dünyanın en itibarlı veri tabanlarından Nature Index raporuna göre, KMÜ, Türkiye’de Kimya Bilimleri alanında Bilkent ve Koç Üniversitelerinin ardından 3. sırada yer alırken, genel sıralamada da 6. oldu. Yine aynı zamanda ulusal ve uluslararası düzeyde üniversitemizde yapılan bilimsel yayın sayısı 17 bin 100’e ulaştı. Bunun yanı sıra üniversitemize ait mevcut patent sayısının da yeni başvurularla birlikte 11’den 17’e yükseltmeyi hedefliyoruz."

Rektör Namık Ak, Stanford Üniversitesi tarafından açıklanan ve dünyadaki bilim insanları arasında ilk yüzde 2'lik dilime giren akademisyen listesinde KMÜ’lü 6 bilim insanın yer almasının iftihar edici olduğunu belirterek, 'Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları’ arasına girmeye hak kazanan akademisyenleri tebrik etti. Rektör Namık Ak, sadece akademik anlamda değil kültür, sanat, spor gibi farklı alanlarda da başarılı olma hedefi olan bir üniversite olduklarını vurgulayarak spor alanında öğrencilerin gerçekleştirmiş oldukları başarılara değindi.

Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi, İletişim Fakültesi ve Turizm Fakültesi kurmayı hedefliyoruz”

Rektör Namık Ak konuşmasının son bölümünde gerçekleştirmek istediği projeler hakkında bilgi vererek şunları söyledi: "Görev sürem içerisinde Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitemize, Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi, İletişim Fakültesi ve Turizm Fakültesi olmak üzere 3 yeni fakülte kurmayı hedefliyoruz. Ayrıca Türkiye’nin özellikle de Karaman’ın ihtiyaçlarını önceleyen, dünyada da karşılığı olan bölüm ve programları üniversitemize kazandırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu güzel programın düzenlenmesinde emeği geçen çalışma arkadaşlarımı tebrik ediyor, her birinize yeni eğitim öğretim döneminde başarılar diliyorum."

"KMÜ'nün kısa bir zamanda katettiği mesafe övgüye layık"

Rektör Namık Ak'ın açılış konuşmasının ardından Prof. Dr. Veysel Eroğlu 'Türkçemiz Üzerine Düşünceler, Karaman Çevre Yatırımları' konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Eroğlu sözlerine Türkçenin başşehri olan Karaman’da olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, "2007 yılında kurulan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin her geçen gün daha da büyüyerek geliştiğini görmek beni de çok mutlu ediyor. Üniversitenin kısa bir zamanda katettiği mesafe ve Türkiye'de muteber üniversiteler arasında yer alması övgüye layık bir durum. Başta Rektörümüz olmak üzere tüm hocalarımızı yürekten kutluyorum." dedi.  

"Karamanoğlu Mehmet Bey, çok önemli bir şahsiyettir"

Karamanoğlu Mehmet Bey'in çok önemli bir şahsiyet olduğunu belirten Prof. Dr. Eroğlu, "Karamanoğlu Mehmet Bey, Karamanoğlu Beyliğinin kurucusu ve ilk hükümdarıdır. Mehmet Bey, askerî ve idarî yönden bilgili bir devlet adamıydı. İlim adamlarını etrafına toplamış ve onlara büyük değer vermiştir. 13 Mayıs 1277 tarihinde Karamanoğlu Beyliği Hükümdarı Mehmet Bey bir ferman yayımlayarak Türkçeyi resmi dil ilan etmiştir ve bu fermanla Türkçenin kaderini değişmiştir." dedi.

"Diline sahip çıkmayan milletler, kökleri kuruyan ağaçlar gibi esen rüzgârlarda yıkılmaya mahkûmdur"

Prof. Dr. Eroğlu, "Ülkemiz, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir ülkedir. Anadolu’muz, bu yönüyle çok zengin bir kültüre sahiptir. Dolayısıyla bu zengin kültürün korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması çok önemlidir. Kültürün en önemli parçalarından biri dildir. Maalesef zengin kültürümüzün taşıyıcısı olan dile gereken ehemmiyeti vermiyoruz. Kültür, dil kalıbında şekillenir ve gelecek nesillere aktarılır. Dil olmadan insan, aile, toplum, millet, kültür ve medeniyet olmaz. Dil, düzgün olmazsa, kelimeler, düşünceyi düzgün bir şekilde anlatamaz. Düşünceler iyi anlatamazsa yapılması gereken vazifeler yapılamaz. Gereken yapılmazsa ahlak ve kültür bozulur. Ahlak ve kültür bozulursa, adalet yolunu şaşırır. Adalet yanlış yola saparsa, halk güçsüz duruma düşer. İşte bunun için hiçbir şey dil kadar önemli değildir. Diline sahip çıkmayan, koruyamayan, zenginleştirmeyen milletler, kökleri kuruyan ağaçlar gibi esen rüzgârlarda yıkılmaya mahkûmdur.”

Prof. Dr. Eroğlu, Türkçenin tehdit altında olduğunu vurgulayarak, "Dilimiz üzerine farklı saldırılar yapılıyor. Orta Asya Türklüğü ile aramızdaki lisan bütünlüğünü bozmak, nesiller arasındaki köklü bağları koparmak, dinimizle bağlantılı olan kelimelerin unutturulup, dini bağları zayıflatmak, güzel Türkçemizin köklerini bozmak ve dallarını kesmek suretiyle şiir, roman ve düşünce lisanı olmaktan çıkarmak, böylece kültür erozyonuna maruz bırakmak, her biri zaman içinde mana derinliği ve ufuk kazanmış olan kelimeler yerine özenti gereği Batı’dan gelen veya uydurulan kelimeleri kullanmak Türkçemize yapılan en büyük ihanettir." dedi.   

"Türkçe bizim ses bayrağımızdır"

"Dil, bir milletin en önemli milli unsurlarından biridir." diyen Prof. Dr. Eroğlu, "Dilimiz Türkçe, Dünya’nın en eski dillerinden biridir ve çok zengin bir dildir. Dil, kültürün ve medeniyetin köşe taşıdır. Dünyanın sayılı dilleri arasında yer alan Türk dili, milli ruhun oluşmasında, milli kimliğin kazanılmasında ve yaşatılmasında temel unsurdur. Türkçe bizim ses bayrağımızdır. Türkçemize sahip çıkmak hayati öneme haizdir. Yaşayan bir varlık olan dilimizi beslemek, korumak ve geliştirmek hepimizin ortak vazifesidir. Teknolojinin hızla ilerlediği, dijitalleşmenin hayatın her alanına sirayet ettiği bir dünyada, dilimizi bütün hususiyetleri ile muhafaza etmeliyiz." şeklinde konuştu.

"Amacımız gelecek nesillere çok daha güzel bir Türkiye bırakmak"

Prof. Dr. Veysel Eroğlu Türkçemiz Üzerine Düşünceler' konusunda açıklamalarda bulunmasının ardından iklim değişikliği ve Karaman'a su, çevre ve ormancılık alanında yapılan faaliyetler hakkında bilgiler aktardı. 

Prof. Dr. Eroğlu, "Küresel ısınma ve iklim değişikliği bütün dünyayı adeta tehdit eden bir mesele haline gelmiştir. İklim değişikliği neticesinde su kaynaklarımız üzerindeki baskı da artmıştır. İklim değişikliği ile mücadelede en önemli faktör orman alanlarının arttırılmasıdır. Orman alanlarımızı artırmak için Türkiye çapında 5 milyar 100 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Amacımız gelecek nesillere çok daha güzel bir Türkiye bırakmak." diyerek sözlerini noktaladı.

Törende açılış tebliğinin ardından KMÜ bünyesinde 2021 yılı içerisinde profesör ve doçent olan öğretim üyelerine ve projeleri ile KMÜ'nün akademik gelişimine katkı sağlayan öğretim elemanlarına berat, takdir ve teşekkür belgeleri takdim edildi.

Program, belgelerin takdim edilmesinin ardından toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.