Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) ‘Elmadan Elmasa’ projesi ile ‘Hassas Tarım Uygulamaları ve Yenilikçi İşleme Teknolojileri’ alanında bölgesel kalkınma üniversite olarak kabul edildi.
YÖK Başkanı Özvar, İhtisaslaşan 7 Üniversiteyi Açıkladı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı” kapsamında faaliyette bulunacak 7 üniversiteyi açıkladı. KMÜ, ‘Elmadan Elmasa’ projesi ile ‘Hassas Tarım Uygulamaları ve Yenilikçi İşleme Teknolojileri’ alanında bölgesel kalkınma üniversite olarak kabul edildi ve üniversitenin bu alanda ihtisaslaşması uygun görüldü.
YÖK Başkanı Özvar, toplantıda üniversiteler tarafından üretilen bilginin ve yetiştirilen insan kaynağının bulundukları bölge için büyük önem taşıdığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Yükseköğretim Kurulu, Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı ile üniversitelerin bulundukları bölgelerin ihtiyaçları, sahip oldukları potansiyel ve kapasiteyi göz önüne alarak bölgesel kalkınmanın sağlanmasında öncü, yönlendirici ve aktif bir rol oynamaları hedeflenmiştir. Yine bu programla üniversitelerin bölgesel kalkınmayı sağlamak üzere kendi hedeflerini ve stratejilerini bölgeleriyle ilişki kurarak yeniden tanımlamaları, vizyon ve misyonlarını bölgenin ihtiyaçları kapsamında farklılaştırmaları beklenmektedir." dedi.
İhtisaslaşma Üniversitelerinin Sayısı 22’ye Çıktı
YÖK Başkanı Özvar’ın konuşmasının ardından programa yeni dahil edilen 7 yeni üniversite ilan edilerek, bu üniversitelerin rektörlerine program beratları YÖK Başkanı Erol Özvar tarafından takdim edildi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin beratını KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namık Ak’ı temsilen toplantıya katılan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ertekin aldı.
Batman, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Karamanoğlu Mehmetbey, Munzur ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitelerinin ’Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı’na dahil olmasının ardından tescillenen üniversitelerinin sayısı 15’ten 22’ye çıktı.
“Karaman ve bölgemiz için büyük bir fayda sağlayacak”
KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namık Ak, KMÜ’nün bölgesel kalkınma üniversitesi olarak kabul edilmesinin ardından şunları söyledi: “Uzun zamandır üzerinde çalıştığımız ve hassasiyet gösterdiğimiz ihtisaslaşma alanında hamdolsun ki istediğimiz sonuca ulaştık. Bilindiği üzere günümüzde üniversitelerin eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanı sıra bulundukları ilin ve bölgenin ihtiyaçlarına cevap veren, mevcut potansiyelin kullanılmasında öncü olan kurumlar olması beklenmektedir. Biz de Karaman’ın ve bölgemizin mevcut şartlarını değerlendirerek ‘Elmadan Elmasa’ projesi ile gerekli çalışmalarımızı yapıp ‘Hassas Tarım Uygulamaları ve Yenilikçi İşleme Teknolojileri’ alanında ihtisaslaşmayı amaçlıyorduk. Yapılan değerlendirmeler neticesinde de üniversitemizin bu alanda ihtisaslaşmasına bir engel olmadığı ve bu ihtisaslaşmanın gerek Karaman için gerekse bölgemiz için büyük bir fayda getireceği görülmüştür.”
Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi İçin Önemli Bir Adım
Rektör Namık Ak, Karaman’ın tarımsal potansiyeli üzerine veriler paylaşarak şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye, dünyadaki elma üretiminde 4’üncü sırada yer alırken, Karaman ise ülkemizdeki üretim sıralamasında 2'inci, KOP bölgesinde ise 1'inci sırada yer alıyor. Gıda sektörünün merkezinde bulunan Karaman; elma, şeker pancarı, mısır, fasulye, buğday, arpa, ay çekirdeği ve nohut üretiminde dikkat çekici bir yere sahip. Karaman aynı zamanda Türkiye bisküvi üretiminin yüzde 35'ini, bulgur üretiminin yüzde 20’sini, elma üretiminin ise yüzde 13,4’ünü karşılıyor. Elma, Karaman için ağaç sayısı, üretim miktarı ve depolama imkanları ile stratejik bir öneme sahip. Tüm bu veriler neticesinde üniversitemizin ‘Hassas Tarım Uygulamaları ve Yenilikçi İşleme Teknolojileri’ alanında ihtisaslaşması son derece önemli bir durumdu. Biz de bu kaynağın farkında olarak üniversitemiz adına başvurumuzu yaptık ve sonuca ulaştık. Bu gelişme aslında üniversitemiz bünyesinde kurmayı planladığımız Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi için de önemli bir adım. İnşallah bundan sonraki süreçte gayretlerimizi sürdürerek bu hedefimize de ulaşacağız. Bu güzel haberin üniversitemiz, Karamanımız ve bölgemiz adına hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”