Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) ‘Karaman Melek Yatırım Buluşması’ programı düzenlendi.
Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA), KMÜ ve InnoPark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi iş birliğiyle hazırlanan programa, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namık Ak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ertekin, MEVKA Genel Sekreteri İhsan Bostancı, MEVKA temsilcileri, il ve üniversite protokolü, davetliler, girişimciler ve öğrenciler katıldı.
"Ülkemizde 600’ün üzerinde lisanslı melek yatırımcı bulunuyor"
Program MEVKA Genel Sekreteri İhsan Bostancı açılış konuşması ile başladı. MEVKA Genel Sekreteri Bostancı, ‘melek yatırım’ fikrinin ortaya çıkış süreci ile ilgili bilgi vererek, “Ülkemizde 18 akredite melek yatırımcı ağında 600’ün üzerinde lisanslı melek yatırımcının bulunuyor. Melek yatırımcılık, girişimcilere fikirlerini hayata geçirebilecek sermaye kaynağı, yatırımcılara ise yüksek gelir elde edebilecekleri bir yatırım ortamı fırsatı sunuyor. Sistemin bir parçası olan melek yatırımcıların, girişimcilerin proje fikirlerine sermaye aktarmasının yanı sıra girişimcilerle bilgilerini, deneyimlerini ve iş ağlarını paylaşarak onlara bir nevi rehberlik (mentörlük) ve danışmanlık yapmaları, projelerin hedefe daha hızlı ulaşmasına da olumlu katkılar sunmaktadır. Burada önemli olan, yeni bir iş fikri veya projesi olan girişimcilerle sermaye sahibi yatırımcıların doğru noktada buluşturulması, hayata geçirilmek istenen projede her iki tarafın da aynı bilinç ve sorumlulukla başından sonuna kadar birlikte hareket edebilmesidir."
"Melek yatırım programı, girişimcilik ruhunu canlandıracak”
Rektör Prof. Dr. Namık Ak ise açılış konuşmasında ‘melek yatırım’ programının girişimcilik açısından büyük bir önem taşıdığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Basit anlamı ile girişimci ve yatırımcıyı bir araya getiren ‘melek yatırım’ programı, bu basit anlamının dışında girişimcilik ruhunu canlandıran, saklı kalan fikirlerin ortaya çıkarılmasına vesile olan ve bu fikirlerin ekonomiye can verecek şekilde değerlendirilmesine fırsat veren önemli bir programdır."
Rektör Namık Ak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bünyesinde pek çok girişimciyi barındıran toplumumuzda gerek maddi imkânlar ya da imkânsızlıklar, gerekse eğitim koşulları ve yetiştiğimiz kültürel şartlar gereği nice parlak fikir daha doğmadan kaybolup gitmektedir. Böylesi durumlarda yüksek bir potansiyel barındıran fikirlerin değerlendirilmesine katkı sağlayacak olan bu program, girişimcilere yatırım sağlaması, iş bağlantıları oluşturarak girişimcilerin gelişimine destek vermesi bakımından önemli bir sorumluluğu da yerine getirmektedir. Programının bugünün ve geleceğimizin girişimcileri olan öğrencilerimize yol gösterici olmasını temenni ediyorum.”
"İnovasyon zenginliğin anahtarıdır"
Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Panelde ilk olarak söz alan Innopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Fatih Botsalı, 'İnovatif Girişimcilik ve Avantajları’ konusunda bilgilendirmelerde bulundu.
Prof. Dr. Botsalı, inovasyonun zenginliğin anahtarı olduğuna vurgu yaparak, "İnovasyon bilgiyi paraya dönüştürme işidir. İnovasyon yenilik değildir, değer yaratmaktır. Ar-Ge de parayı bilgiye dönüştürmektir. İnovasyon bilim adamlarının değil girişimcilerin işidir. İnovasyon için üniversitelere eğitim kurumlarına ihtiyaç vardır. İnovasyon tek başına yapılamaz, teşvik eden bir toplum gereklidir. İnovasyon ekosisteminde önce insan kaynağına sonra girişimciye, sermaye desteğine ve yönetim sistemine ihtiyaç vardır. Girişimci risk alan kişi değil, cesareti olan ve elindeki fırsatı değerlendiren kişidir." dedi.
"Kurum içi girişimciliğin en önemli faydası verimliliği arttırmasıdır"
KMÜ iktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Arş. Gör. Dr. Umut Çil ise 'Kurum İçi Girişimcilik' konulu sunumu ile örnekler üzerinden katılımcıları aydınlattı.
Arş. Gör. Dr. Çil, "Bir kurumda risk alma ve inovasyon yoluyla bir fikri karlı ve bitmiş ürüne dönüştürmek için doğrudan kişisel sorumluluk alan kişiye iç girişimci, bu sürece de iç girişimcilik yani kurum içi girişimcilik denir. Kurumların çalışanlarına kendi fikirlerini geliştirmeleri için özgürlük tanımaları gerekiyor. Kurum içi girişimciliğin en önemli faydası verimliliği arttırmasıdır. Kurum içi girişimcilik geliştirildiğinde verimliliğin yüzde 9'dan yüzde 79'a çıktığı görülmüştür. Kurum içi girişimcilik; yeni işlerin büyük çoğunluğunun kaynağı olabiliyor.” şeklinde konuştu.
"Girişimci doğulmaz, girişimci olunur"
Panelin devamında konuşan Bahariye Melek Yatırım Ağı, Girişimci İş Adamları Vakfı Ar-Ge İş Geliştirme Komisyon Başkanı Ekrem Eraslan da 'Türkiye’deki Melek Yatırımcılık Ekosisteminin Oluşumu ve Melek Portföy Stratejisi, Durum Tespit'i konusuna değindi.
Başkan Eraslan, melek yatırım programının dünyada ve Türkiye'deki oluşum süreci, sektörlere göre dağılımı, başarılı olan girişimciler ve projeler hakkında bilgi vererek şunları söyledi: “Melek yatırım, bir fikrin olgunlaşmış hali ile yapılan bir yatırımdır. Girişimcilik fikri olanlara önce hayal edin diyoruz, hayalsiz olmaz. Hayalinizi fikre dökün, olgunlaştırın, daha sonra InnoPark, Teknopark, KOSGEB gibi kurumlarla süreci geliştirin. Tüm bu süreçlerden sonra melek yatırım bulmanız kolaylaşacaktır. Girişimci doğulmaz, girişimci olunur.”
"Kaybetmemek için iyi işleri daha iyi yapmalısınız"
Panelde son olarak söz alan Lonca Girişim Merkezi Kurucu Koordinatörü Lokman Ökten, 'Post Pandemik Dünyada Girişimcilik - Yeni Fikirler, Yeni İşler, Yeni Yatırım Stratejileri' sunumu ile salgın sonrasında değişen ve dönüşen girişimcilikten bahsetti.
Ökten, konuşmasının ilk bölümünde kendi girişimcilik serüveni ve Lonca Girişim Merkezi çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunarak, “Salgın, hayatımızda olduğu gibi girişimcilik faaliyetlerinde de pek çok değişimi beraberinde getirdi. Dünyanın dönüşüm hızı arttı ve bu hız tüm insanlığı etkiledi. Değişmez ve dönüşmezsek şirketler özelinde batmakla karşı karşıya kalabiliriz. Kullanıcı deneyimlerini önemsemeyen firmalar kendi alanlarındaki başarılarından uzaklaşarak sektörden silindiler. Kaybetmek için yanlış bir şey yapmaya gerek yok, aksine iyi işleri çok daha iyi yapmak zorundasınız.” dedi.
Program, katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi.