Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Yabancı Diller Yüksekokulu Arapça Mütercim ve Tercümanlık Bölümü ile Doğu Batı Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Dünya Arapça Günü’ konulu program düzenlendi.
Programa, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namık Ak, Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sulhattin Yaşar, üniversite personeli ve öğrenciler katıldı. Rektör Namık Ak program öncesinde Kırgızistan, Özbekistan, Sri Lanka, Kamerun ülkelerinin tanıtımının yapıldığı stantları ziyaret etti. Rektör Namık Ak, stant ziyaretinin ardından ülkelerinin tarihi ve kültürel özelliklerini tanıtan öğrenciler ile bir süre sohbet etti.
Sergi ve stant ziyaretlerinin ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sulhattin Yaşar'ın açış konuşması ile başladı.
Yüksekokul faaliyetleri hakkında bilgiler aktaran Prof. Dr. Sulhattin Yaşar şunları söyledi: "18 Aralık 1973’te Birleşmiş Milletler tarafından Arapça 6. Resmi dil olarak kabul edildi. Dünyada yaygın olarak konuşulan diller arasında yer alan Arapçanın 6. resmi dil olarak ilan edilmesi çok önemlidir. Bugün burada uluslararası iş birliğini gördük ve fazlasıyla hissettik. Bu vesile ile programı hazırlayan ve emek veren herkese çok teşekkür ederim."
"Arapça, İslam’ın yüce kitabı Kuran-ı Kerim'in dilidir"
Dilin çok yönlü ve farklı niteliklerine göre büyük bir varlık olduğunu ifade eden Rektör Namık Ak ise şöyle konuştu: "Dil; insan, toplum, bilim, sanat, teknik gibi alanlarla ilgili olup aynı zamanda tüm bunları oluşturan bir kurumdur. Söze dayanan bütün sanatların hammaddesi ve ürünü de yine dildir. Bir toplumu millet yapan bağların başında dil gelirken, bireyi milletine, yurduna, geçmişine perçinleyen unsur, dilin ta kendisidir. Arapça bütün Arap milletlerinin dili olmakla birlikte son din olan İslam’ın yüce kitabı Kuran-ı Kerim'in dilidir. Bu yönüyle Arapça geniş ve kapsayıcı bir özelliğe sahiptir. Kişi hangi ırka, hangi millete, hangi etnik yapıya tabi olursa olsun Din-i Mübin'i İslam'ı benimsediği müddetçe bu kesrin ortak paydası olma niteliğini kazanır." dedi.
"Ebedi âlemde ortak dil Arapçadır"
Birleşmiş Milletlerin Arapçayı 6. Resmi dil olarak kabul etmesiyle birlikte Dünya Arapça gününün her sene kutlandığını hatırlatan Rektör Namık Ak konuşmasını şöyle sürdürdü: "Günümüz küresel mecra göz önüne alındığında yirmi iki ülkenin resmi dili olan Arapça, potansiyel olarak kendi önemini de ortaya koymaktadır. Tüm insanlığı kapsayıcı yönüyle Yunus Emre’nin ve Türkçenin şehri olan Karaman’da, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde bu dilin hem Yabancı Diller Yüksekokulu hem de İslami İlimler Fakültesi çatısı altında öğretiliyor olması bizim için de ayrı bir iftihar vesilesidir. Müslümanların mukaddes kitabının dili hakikatte Arapça'dır. Fakat cahiliye Araplarını sapkınlıklarından, yoldan çıkmışlıklarından Hakk'a döndürmek ve toplumun anlayabilmesi için vahiy, Hatem-ül Embiya'nın ve toplumun ortak dili olan Arapça olarak indirildi. Ebedi âlemde de ortak dil Arapçadır."
Açış konuşmalarının ardından Arapça Mütercim ve Tercümanlık Bölümü öğrencileri tarafından hazırlanan tanıtıcı video gösterimi seyirciyle buluştu.
"Arapça sevgisi bizi bir araya getirdi"
Video gösteriminin ardından Arapça Mütercim ve Tercümanlık Bölümü öğrencisi Rıdvan Başkurt'un konuşmasına geçildi. Başkurt, "Hepimiz her gün namaz kılarken, dua ederken ve Kuran-ı Kerim okurken Arapça kullanırız. Allah'ın insanlara bu dilde verdiği evrensel mesaj, onun konumunu vurgulayan en önemli şeydir. Çünkü Arap dili bu büyük kitapta en yüksek anlamları iletmek için en iyi araç rolünü oynamıştır. Biz birçok ülkeden öğrenci bir araya geldik ve Türk dilinin başkentinde toplandık. Arapça sevgisi bizi bir araya getirdi. Hepimizin birbirimize yakınlaşmaya ihtiyacı var, iş birliğine ihtiyacı var." dedi.
Program, Rıdvan Başkurt'un konuşmasının ardından bölüm öğrencileri tarafından hazırlanan gösteri, şiir, müzik dinletisi ile devam etti.
Koro tarafından 'Memleketim, 'İstahbil Arabiyya', 'Biladuna Cennet' isimli eserlerin seslendirilmesinin ardından katılım belgelerinin verilmesiyle program sona erdi.